4e zondag in de advent - A

Stel: je bent verliefd, meer: je bent verloofd. En ineens komt je geliefde naar je toe met de mededeling dat ze in verwachting is. ‘Oh schat, niet boos zijn, het is niet wat je denkt. Ik ben in verwachting door de heilige Geest’. Hoe zou je reageren?

Jozef, een welopgevoed en rechtschapen man, wilde het proper oplossen, en in stilte van haar scheiden; haar dus niet openlijk in opspraak brengen. Wat hem ten diepste sierde.

Ik denk dat God even in zijn wijze haren moet gekrabd hebben… Wat nu?
Hij kwam op het lumineuze idee Jozef een droom te schenken waarin hij, hopelijk dan toch, de waarheid zou aannemen. Wat Jozef ook deed. En hij nam, zo lazen we, Maria tot zijn vrouw.
Oef… Het goddelijk plan kon doorgaan.

Ik vermoed dat na dit gebeuren tussen Maria en Jozef geen enkele vrouw meer schoorvoetend naar haar lief is moeten stappen met de woorden dat ze in verwachting is geraakt door de heilige Geest.

En toch…
Er gebeuren zaken rondom ons die wel degelijk het gevolg zijn van het waaien van de heilige Geest. En net als Jozef zullen ook wij meermaals die innerlijke twijfel gewaar worden van: ‘Is het wel waar? Moet ik dit nu echt aannemen? Vraagt God dit van mij?’
Oh ja, dit gebeurt zo vaak.

Hoeveel momenten laten wij voorbijgaan waar God zijn stem laat horen diep in ons geweten waar Hij vraagt: ‘Bemin mij in kleine daden van kleine goedheid’. Zo dikwijls zijn we als de priester en de Leviet die voorbijgaan aan de gewonde man aan de kant van de straat en de liefdadigheid overlaten aan een ander, in de hoop dat er toch een barmhartige Samaritaan langs komt.
We moeten ons niet onnodig op de borst kloppen, maar laat ons gewoon eerlijk zijn: we hebben niet altijd lief waar we zouden kunnen lief hebben. We zijn ofwel lui, ofwel angstig ons eigen ikje te verliezen.

En dan zegt God, zoals Hij dat zei via de engel aan Jozef: ‘Wees niet bang je vrouw Maria bij je te nemen, want het kind dat ze draagt is verwekt door de heilige Geest.’ Of anders gezegd: ‘Wees niet bang van het kind dat hier gebaard gaat worden. Het komt wel degelijk van de heilige Geest en het vraagt om bemind te worden.’ Of nog anders gezegd: ‘Heb geen angst je toe te vertrouwen aan de liefde. Heb geen angst jezelf te verliezen. Je zult juist jezelf vinden. Jezelf, waarvan Ik heb gezegd dat Ik het geschapen heb naar mijn beeld en gelijkenis.’

Geliefde mensen, de heilige Geest is meer werkzaam dan we vermoeden. Als je kijkt met de ogen van de Heer, met een hart getekend door barmhartigheid, met een ziel die zingt van Vrede, zul je diep in je geweten het waaien van de Geest duidelijk gewaar worden. Hij zal je doen verlangen de liefde te omarmen, haar ten diepste te belichamen, je schenkend aan de Heer die op je wacht. Je zal een sterke boom worden geworteld in God, met vele vele takken die uitgroeien tot een grote kruin waar vele vogels in komen nestelen, etend van de vruchten van uw ja-woord tot God, voorbij alle angst en twijfel jezelf te verliezen.

kris

Reacties


  1. "Geliefde mensen, de heilige Geest is meer werkzaam dan we vermoeden. Als je kijkt met de ogen van de Heer, met een hart getekend door barmhartigheid, met een ziel die zingt van Vrede, zal je diep in je geweten het waaien van de Geest duidelijk gewaar worden."

    Dank je wel Kris voor deze oproep. Moge het dan waar zijn dat we het waaien van de Geest
    duidelijk gewaar worden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. door alle eeuwen alle culturen heen is het voor de mannelijke soort altijd een grote, misschien wel de grootste, zorg geweest om zeker te weten dat het kind wat hij grootbracht, de zoon die hem opvolgde, de dochter waarvoor hij een bruidsschat betaalde, wel van hem was en niet van een ander. ook in de natuur zie je dat fenomeen, denk aan de leeuw die de jongen van zijn voorganger dood als hij hem verdreven heeft. en dan Jozef..., of eigenlijk, en dan God... niet de bloedband, niet de genen, maar de medemenselijkheid, de liefde, Gods Geest is het belangrijkste criterium. hoe baanbrekend radicaal anders! een boodschap die ook nu nog helemaal opnieuw begrepen en geleefd moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We kennen allemaal het 'Wees gegroet' waarbij wij ons richten tot onze Moeder Maria.
    Er is ook een 'Wees gegroet' voor de Heilige Jozef:

    Wees gegroet Jozef
    de goddelijke genade heeft u overladen.
    Onze Verlosser heeft in uw armen gerust en is opgegroeid onder uw ogen.
    Gij zijt de gezegende onder alle mannen en gezegend is Jezus,
    het goddelijk Kind van uw maagdelijke Bruid.

    Heilige Jozef, tot vader gegeven aan de Zoon van God,
    bid voor ons in onze zorgen, voor de familie, de gezondheid en het werk
    tot op onze laatste dagen,
    en gewaardig u ons bij te staan in het uur van de dood.
    Amen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten