maandag in week 18 door het jaar

EEN LEVENGEVENDE OPDRACHT

Nadat Jezus die enkele broden en vissen vermenigvuldigde zodat iedereen voldoende te eten had, zei Hij eerst tot zijn leerlingen: 'Geven jullie hen maar te eten'. 

Wij hebben de Heer nodig om elkaar tot voedsel te zijn, maar Hij heeft evenzeer ons nodig om Hem tot voedsel voor de wereld te laten zijn. Deze niet mis te verstane opdracht die de Heer aan zijn leerlingen gaf mogen we ook beluisteren aan ons adres. Het is een opdracht voor de Kerk, voor iedere gedoopte, voor ieder die zich christen weet.

De Heer heeft ons nodig! Hij roept ons. Hij vraagt ons zijn voedsel uit te delen in deze wereld. Hij vraagt ons instrument te zijn van Gods goedheid.
En het blijft waar: het is de Heer - en Hij alleen - die de diepste spirit is van het uitdragen van Gods liefde. Maar Hij heeft ons nodig. Hij vraagt ons in zijn dienst. Het is een opdracht die Hij dagelijks in ons hart legt.

Het voedsel waarover het evangelie vandaag spreek mogen we zowel letterlijk interpreteren alsook spiritueel.
Letterlijk: miljoenen mensen hebben nog steeds honger en leven in extreme armoede. Godgeklaagd! De Kerk zou op de barricade moeten staan om dit onrecht aan te klagen en daadwerkelijk te bestrijden; zowel ver weg alsook in onze eigen streken.
Maar ook spiritueel: Wie wil zien en wil horen zal vaststellen dat er onder de mensen vandaag een geweldige grote dorst leeft naar spiritualiteit; zowel op vlak van religiositeit alsook op vlak van puur humane zingeving. Vanuit de rijkdom van de Kerk - ons door de Heer gegeven - kunnen en moeten we een antwoord geven op de vele diepe levensvragen die de samenleving, én elke mens individueel, zich stelt.
Door warme vriendschapsbanden aan te knopen, en het 'goede gesprek' te voeren, kan de Kerk - wat dit betreft - heel betekenisvol aanwezig zijn in de wereld.

Naar de Mis gaan is goed en nodig. Maar willen we eucharistische mensen zijn - waar de Mis toe oproept - zullen we 'gevend' in de wereld moeten staan, ons bewust zijnde dat de Heer ons daartoe de opdracht geeft: 'Geven jullie hen maar te eten'.

Laten we dit doen als een blijde gemeenschap, als christenen die fris en dankbaar in het leven staan, diep verbonden met elkaar in de Heer.

Laten we bidden ...

Vader,
moge uw Geest ons aanzetten
tot mensen die uw liefde uitdragen
door zowel materieel als spiritueel
de naaste bij te staan.
Moge Jezus, onze Broeder en Heer,
hierbij het levend Hart zijn.
In zijn naam.
Amen.

Reacties

  1. Als vrijwilliger-verantwoordelijke voor Mary's Meals in België, een organisatie van Schotse oorsprong die als doel heeft aan kinderen in (extreme) armoede een dagelijkse voedzame maaltijd te bezorgen, kan ik het niet laten om - bij het lezen van dit evangelie - daarvoor aandacht te vragen. Vijf broden en twee vissen, ik denk dat je dat vandaag voor het bedrag van €22 wel in huis kan halen. Wel, dit luttele bedrag van 22 euro is voldoende om een kind een heel jaar lang van een schoolmaaltijd te voorzien. In 2002 ontstaan, gaf Mary's Meals toen aan 200 kinderen een maaltijd op school in Malawi. Vandaag genieten bijna 2,5 miljoen kinderen van een stevige schoolmaaltijd en dit verspreid over 19 landen. De voedsel- en energiecrisis vorig jaar hebben de groei wat getemperd, maar het grote doel blijft overeind: ZERO honger! Ja, ook vandaag kan een kleine inbreng wonderen verrichten!
    Wie er meer wil over weten, kan bij mij een folder aanvragen (050/31 22 80) of eens gaan neuzen op de site www.marysmeals.be (erg beknopt). Meer algemene info vind je op www.marysmeals.nl (of in het Engels) www.marysmeals.org.
    Van een leven gevende opdracht gesproken... ik ben nog altijd blij daar te mogen aan meewerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. er zijn alleen geen gemeenschappen meer te vinden waar mensen enthousiast gemaakt worden voor de blijde boodschap!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Durf ik niet te zeggen. Er zijn er velen (ook in ons land) die dat wél doen. Ogen openen, hart openen. Wie zoekt, vindt!

      Verwijderen
  3. Dank Wivina, dat is tenminste een positief geluid. Ik wil ook meehelpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik nu eens super zie! Dank je wel anoniem van 11.22u!

      Verwijderen
  4. De Wereld jongeren dag gisteren in Portugal daar waren wel 1,5 miljoen jongeren bij de mis aanwezig al bijna 40 jaar!
    Zo is het ook met de die het Katholieke Nieuwsblad in Nederland en België die dit jaar 40 jaar bestaat! En het tijdschrift Tertio dat ruim 20 jaar bestaat! Ook het bijbelcitaat zie ik als een gemeenschap we worden elke dag geïnspireerd door het woord Gods door Kris en Ricky. En niet te vergeten de Heilige mis daar worden we door de God Geest geïnspireerd. Zo worden we wel elke dag geïnspireerd door ons gebed en al de gene die dagelijks om ons heen staan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten