vrijdag in week 18 door het jaar

JE LEVEN VINDEN IN DE LIEFDE

Jezus zegt: 'Ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het behouden.'

De mens is een prachtig wezen. In het bewustzijn dat hij door God geschapen is kan Hij de weg bewandelen die God in wezen is: de weg van de liefde. Met heel zijn hart, met al zijn krachten, met zijn hele verstand, is hij in staat alles te doen om de weg van God te gaan. Met de hulp van de hemel kan hij van binnenuit groeien in Gods liefde. Hij kan delen wat hij zelf heeft ontvangen en alzo uitdrager zijn van Gods Blijde Boodschap.
Zo kan het gaan …

Maar het kan ook heel anders verlopen. Diezelfde 'door God geschapen mens' kan ook een totaal andere weg gaan: de weg van de ik-aanbidding. Hij kan mensen en dingen gebruiken om zijn groot en oh zo belangrijk levensplan ten uitvoer te brengen. Aan dit laatste kan hij zelfs een zeker genot ervaren dat hem - in zekere zin - 'werelds' gelukkig zal maken.

Maar de vraag is: is dát het genot, of de vreugde, die God ons toewenst? Of gaat het in het evangelie om een andere vreugde?

De vreugde van het evangelie is gekenmerkt door een leven waarin men schijnbaar zichzelf verliest, een leven waar men afsterft aan zijn ik-aanbidding. De weg van Jezus is een weg van binnen naar buiten, een weg van toevertrouwen aan God, een weg van innerlijke vrede, een weg van vreugde omwille van de liefde. Doorgaans is het niet de makkelijkste weg, maar het is wel de meest edele weg die een mens kan gaan.

Een mens heeft de vrijheid de weg te gaan die hij wil. Laten we deze gekregen vrijheid niet misbruiken, maar laten we haar juist aanwenden om in vrijheid te kiezen voor de weg van God, de weg van de liefde.

Laten we bidden

Heer Jezus, goede Broer,
leer ons U te volgen
door iedere dag het kruis van liefde op te nemen.
Leer ons af te sterven aan ons ‘ik’
om het opnieuw te vinden in U:
ons geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis.
Kom Jezus,
trek ons in de brand van uw liefde.
Maak ons innig één met U.
Leef in ons, met ons, door ons.
Amen.

Een liefdevolle vrijdag voor ieder van u.
kris

Reacties

  1. De vreugde van het evangelie, jezelf verliezen ten gunste van anderen... Zovele kenmerken van een heilig leven kan je terugvinden bij Moeder Elvira, die binnen haar roeping als religieuze een nieuw intens verlangen kreeg om jongeren die 'doolden' bij te staan en te helpen. Het was het begin van de Gemeenschap Cenacolo waar jonge mensen met allerhande verslavingen en problemen een warme thuis en een stevig gewortelde vorming krijgen. Vorige week is ze op hoge leeftijd en na een langdurige ziekte, overleden en gisteren was de uitvaart, vandaag de begrafenis. Ik ben zo getroffen door haar aanstekelijke vreugde, haar onuitblusbare liefde en genegenheid, haar levenslust en avontuurlijk enthousiasme aangevuurd door de H. Geest. Vandaag zijn er 70 huizen in vele landen waar het Cenacolo jongeren en ook kinderen in armoede opvangt. In navolging van Moeder Elvira ontstond zelfs een zustergemeenschap die haar bijstaat en haar werk voortzet. Ook de ouders van de jongeren worden in het genezingsproces betrokken en de vaak verstoorde relaties met hun jong volwassen kinderen worden hersteld. Soms zou je wel eens willen een kijkje nemen hoe de H. Clara destijds heeft geleefd, wat zij dacht en je zou haar wel eens willen horen spreken over haar geloof. Gelukkig mogen wij ons vandaag verheugen dat er nog 'heiligen' in de maak zijn, mensen (zoals u en ik) die hard hun best doen om het evangelie te beleven in de kleine en grotere dingen van het leven.
    Het doet wel deugd om iets over Moeder Elvira te lezen of te zien. Aanbevolen! Tik gewoon in Google 'moeder Elvira' en dan vind je zeker wat je zoekt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om dat door te geven, dank je wel,Wivina!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik dacht aan de mensen, zoals Kris schreef, die niet meteen de weg van God gaan. Wat een geluk dat we een liefdevolle Vader hebben die ons door en door kent van in de moederschoot en weet hoe het komt dat jonge mensen van de weg kunnen afdwalen omdat ze niet de warmte, de geborgenheid de liefde en de steun gehad hebben die ze broodnodig hadden om vol-wassen te worden. Wat een geluk dat mensen zoals Zr. Elvira daadwerkelijk die mensen opvangt.
    Heer help ons om ook te zien zonder te oordelen, te luisteren en te helpen. Open ons hart en zend ons op Uw weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oordelen mag wel in de zin van een diagnose stellen

      Verwijderen
    2. Anders zou ik het verschil niet weten tussen goed en kwaad, hiervoor dient een oordeel

      Verwijderen
  4. "Als jullie geen boete doen, zullen jullie allemaal verloren gaan"

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten