donderdag in week 28 door het jaar

Vandaag weer een ‘wee-jullie-evangelie’. Jezus geeft af op bepaalde mensen binnen de kring van de zogenaamde wetgeleerden en de groep van de Farizeeën die naar uiterlijke schijn schijnbaar een religieus perfect leven leiden, terwijl ze van binnenuit gezien ver van God en zijn liefde staan. En ze sloten zich op in een verleden, en wel op z’n wijze dat er geen enkele openheid was voor iets nieuws.

Mogen we deze evangelies, deze vermanende woorden van Jezus, beluisteren alsof ze ook tot ons gericht zijn… Ja hoor, heel zeker.

Laten we de woorden van Jezus als kerkgemeenschap beluisteren, en daaruit besluiten dat iedere vorm van hypocrisie binnen de Kerk vernietigend werkt. Hypocrisie holt de Kerk uit, het kwetst mensen en het jaagt vele mensen weg.
Als kerkgemeenschap zouden we authenticiteit hoog in het vaandel moeten dragen. Mensen zullen dit opmerken, en velen zullen komen kijken.

Als ik aan authenticiteit als kerkgemeenschap denk, dan denk ik vooral aan een gemeenschap die vanuit de Heer dienend in het leven staat, ieder omarmend, met een bijzondere genegenheid voor wat broos is in onze samenleving. En, zoals paus Franciscus zegt, we mogen geen schrik hebben daarvoor onze handen vuil te maken.

Wat we vooral niet mogen doen is cocoonen, ons terugtrekken binnen onze kleine gemeenschapjes: parochie, gebedsgroepjes, katholieke verenigingen her en der,… Uiteraard is er niets mis mee wanneer je gemeenschap beleeft binnen de parochie, een gebedsgroep, of een vereniging. Maar we mogen ons er niet in opsluiten, integendeel. We moeten naar buiten treden, de straat op. Weg uit onze katholieke comfortzone. De wereld in. Ieder omarmend.

Jezus is duidelijk. ‘Jullie zijn het licht van de wereld, het zout van de aarde’. Met andere woorden: we worden de wereld in gezonden, de Blijde Boodschap belevend en uitdragend, als blijde (niet oppervlakkig bedoeld) mensen; Paasmensen. Als mensen die leven vanuit de verrijzenis van de Heer. Vrede- en vreugdevol dus.

En ja, graag authentiek. Eenvoudig, met een geloof gegrond in het leven van elke dag, met een gezond boerenverstand, dagelijks biddend op de knieën, verbindend, de liefde van de Heer dragend en uitdragend. Zonder al te veel blablabla, zonder met de Bijbel rond de oren te slaan, ook geen salontheologie. Maar een eenvoudig geloof, in innige verbondenheid met de Heer,  als het hart van je bestaan, dat je van binnenuit zo graag wilt delen met anderen, doorheen gesprek en leven.

Laten we als kerkgemeenschap een warme haard zijn in deze soms koude wereld.

kris

Reacties

  1. Beste Kris,
    ik ben blij dat de lezingen worden gebruikt uit de NBV21.
    Wat ik er tot nu van over gehoord heb, en van gezien heb, lijkt het me een zeer goede en degelijke vertaling en uitgave.
    Als dagelijkse bezoeker van uw website ben ik dan ook dankbaar dat u deze uitgave gebruikt.
    Met vriendelijke groeten,
    Lode

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beste kris, je gebruikt regelmatig de woorden 'gezond boerenverstand'. een vraagje daarover: denk je dat mensen die al generaties lang in steden wonen (zoals ik) ook over zo'n verstand beschikken? ik twijfel daar wel eens aan. 'intuïtie' dan, of is dat weer wat anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste stefan,
    Wat ik versta onder "gezond boerenverstand"...
    Als boer en boerin sta je zo dicht bij de schepping. Nieuw leven dat geboren wordt
    op de boerderij, het kiemen van het graan (en het onkruid), het harde werk, de oogst,
    het bodemleven, het altijd samen werken met je man. In goede en minder goede dagen. De volharding in het leven en het werk,....
    En als mensen dan je gedacht vragen, dan spreek je vanuit al die levenservaringen.
    Jij als stadsmens kan ook gezond boerenverstand hebben, als je je kan inleven in het leven van de boer en de boerin.
    Als je met je beide voeten in het echte leven staat, verbonden met onze Lieve God en met zijn schepping (en met Zijn mensen) .
    Het boerderijleven is zo schoon, maar tegelijk ook hard, omdat er te weinig waardering is voor dit beroep.
    Ik wens je een gezond boerenverstand toe. Maar bovenal een dankbaar, hoopvol, gevend hart voor de mensen rondom jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je Hilde voor je mooie bewoording. Ik zou het niet beter kunnen.
    Met 'gezond boerenverstand' versta ik ook een leven geworteld in het leven van elke dag, inderdaad met z'n mooie maar ook soms harde kanten. Zonder al te veel franjes, of scheppen van sfeertjes... Gewoon, geloof in het leven zoals het zich aandient.
    Da's zo mooi. En iedereen kan het zo beleven: op den buiten, en in de stad.
    Nogmaals dank Hilde.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hilde, respect voor je levenswijze en je opvatting over 'boerenverstand'. Ik kom van 'den buiten' en leef het grootste gedeelte van mijn leven in de stad. Ook daar beleef ik al die dingen (verbondenheid met mensen, natuur, nieuw leven enz...), maar in een andere context. We hoeven het een niet tegen het ander uit te spelen. Misschien zou je dat als stadsmens eens moeten ervaren...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergeet vooral niet uw verstand te gebruiken, dank u

      Verwijderen

Een reactie posten