zaterdag in week 29 door het jaar

Vandaag lezen we bij Paulus: Wie beheerst wordt door het aardse, streeft aardse zaken na, maar wie beheerst wordt door de Geest, streeft na wat de Geest wil.

Wij, mensen van deze tijd, hebben het soms wat lastig met het taalgebruik van Paulus.
Wat Paulus zeker niet bedoelt is dat we onze puur menselijke natuur, of de schoonheid van onze moeder aarde, moeten verwaarlozen of verloochenen. We zijn, ook in onze diepste natuurlijke gegevenheid, een schepping van God, zoals onze mooie wereld dat ook is.

Wat hij, denk ik, wil zeggen is dat we ons niet mogen laten leiden door een ‘ik’ dat bijna dierlijk leeft, louter naar z’n eigen begeerten, los van God. Bedoeling is dat we ons openen voor de Geest, de Adem van God, die ons zal doen inzien wat Gods wil inhoudt. De Geest zal ons het verlangen geven, en de genade verlenen, ons te richten naar wat God wil, levend en gezonden op deze aardbol. De Geest zal ons hart in de juiste richting plaatsen: richting God. En van Hem mogen en kunnen we dan ontvangen, namelijk de genade van zijn Zoon; Jezus die, verinnigt met ons, de weg zal gaan die God met ons wil gaan, gezonden in deze wereld.

Laten we onze dag altijd starten met gebed om Gods Geest. Dat Hij ons hart moge neigen naar God, ons openend voor de gave van Christus.

kris

Reacties

  1. Elk uur, elke dag die ons gegeven wordt, krijgen wij om vrucht voort te brengen. Die vrucht is leven naar de H. Geest van God. De Heer zoekt vruchten, maar Hij vindt er geen aan die vijgenboom. Die vijgenboom is een zinnebeeld van het leven volgens de Wet. Die Wet kan een mens niet onderhouden. Het leven dat Jezus brengt, is een leven in Zijn Geest. Hij zal ons nog eens bemesten, d.w.z. ons nog eens extra begenadigen met het licht en de kracht van de H. Geest. Aan ons om dat aan ons te laten gebeuren. Ongelukken en onterechte terechtstellingen zullen er altijd zijn. Zelfs rampen treffen ons, zoals in onze tijd. Vraag dan niet zozeer: 'God, waarom laat Je dat toe?' Neen, vraag eerder: 'Heer, waarom zijn die mensen omgekomen en ik nog niet?' De Heer zal je antwoorden: 'Elke dag die je van Mij krijgt, is er één om te leven volgens de Geest en vruchten voort te brengen van geloof en liefde'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pr Daniël, met alle respect voor wat je zegt. Maar wat met de vele (duizenden en duizenden) mensen die wel omgekomen zijn door COVID19?
      Ik stel je woordje niet in vraag, maar die vraag kwam spontaan bij me op...

      Verwijderen
    2. Weiger dan om u genetisch te laten manipuleren

      Verwijderen
    3. Op de vraag waarom covid-19 gebeurt en zovele doden maakt, is er geen antwoord. Dat gebeurt nu eenmaal en het is vroeger met andere pandemieën ook al gebeurd. In het licht van het evangelie van deze zaterdag kan ik alleen zeggen: 'Heer, waarom ik nog niet?' En dan is Zijn uitnodiging: 'Doe nog iets met je leven, zolang het je gegeven is'.

      Verwijderen
  2. Mijn houvast is dat ik nog een taak heb voor elke dag die ik mag leven. Zelf zie ik niet altijd wat die taak is maar op deze manier heeft mijn leven zin en kan ik toch iets betekenen voor mijn medemensen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten