dinsdag in week 30 door het jaar

‘Waarop lijkt het koninkrijk van God en waarmee zal Ik het vergelijken? Het lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand in zijn tuin zaaide, waarna het groeide en een boom werd, waar de vogels van de hemel in de takken kwamen nestelen.’ zegt Jezus ons vandaag.

Het zaadje groeit uit tot een struik waar de volgens in de takken komen nestelen... Prachtig beeld !

Is dat niet het beeld van de Kerk, of hoe de Kerk zou moeten zijn? Een struik, of een boom, met wijd uitgespreide takken waarin vogels van allerlei pluimage welkom zijn, een boom waar ze kunnen komen nestelen, waar ze zich thuis voelen, waar ze kunnen ontvangen en geven, waar ze gemeenschap vinden en kunnen beleven.

Maar de Kerk zijn wij allen, u en ik. En op de plek waar wij wonen, leven en werken, zijn we geroepen zo'n boom te zijn. Geen passieve oude stam die op sterven na dood is, maar een frisse boom met een grote volgroeide kruin, z'n takken uitstrekkend naar allen die God op ons levenspad brengt. En, geworteld in God.

Een vraag die ieder van ons moet stellen is: Is iedereen welkom in onze boom? Maar écht welkom; van harte dus, bereid zijnde ten diepste broederschap met ieder te vormen. Mag ieder die wij ontmoeten proeven van Gods liefde?

Geliefde mensen, laten we boom zijn voor elkaar. Laten we samen, midden in deze wereld, die ene boom zijn waar ieder welkom is. Laten we Gods boom zijn waar het feest van gemeenschap gevierd wordt.

Ja mensen, laten we een Kerk zijn die Gods liefde belichaamt, een liefdesboom die zingt van Gods Vrede in Christus; als een feest zonder ophouden.

kris

Reacties

  1. Alles begint heel klein. Zoals een zaadje. Een mosterdzaadje wordt in een jaar tijd een struik van vier meter hoog. Zo is ook ons geloof en onze liefde. Ze beginnen heel klein, maar kunnen uitgroeien tot iets groots. Het Rijk Gods begint ook zo. Klein als een zaadje, een beetje gist. Maar het zaadje groeit en het beetje gist doordesemt de hele massa deeg. Zo moeten ons geloof en onze liefde heel ons leven en zelfs heel de samenleving doordesemen. Ik vind het zo geweldig dat alles zo klein begint. Ons eigen leven begon met één cel, een halve van ons papa en een halve van ons mama. Hoe geniaal is dat gevonden. Altijd nieuwe en unieke wezens. Zelfs het hele heelal lijkt ontstaan te zijn uit één atoompje, een oeratoom. Dat is 13 miljard en 810 miljoen jaren geleden ontploft zegt men, de grote big bang. Misschien is er niets ontploft, maar het ene atoompje begon te groeien, zich uit te zetten, uit te dijen totdat het is wat het heelal nu is. Maar het dijt blijkbaar nog steeds verder uit. Maar toch was in dat ene atoompje al heel het heelal met al zijn sterren en planeten aanwezig. Zelfs wij zaten er al in kiem in aanwezig. Hoe wonderbaar is dat! 'Grote God, U prijzen wij, prijzend uwe macht, o Sterke'. Toch is dat hele heelal nog niet voltooid. Er zit nog veel pijn en lijden in. Maar de H. Geest stuwt het vooruit en eens zal alles voltooid worden. Geen geween, geen verdriet, geen tranen meer. God maakt alles nieuw. Tenslotte moet heel het heelal Christus worden. Dat is het punt omega van Teilhard de Chardin. Dan zal God alles in alles en in allen zijn, door Christus, onder wiens hoofd God het hele heelal samen wilde brengen (vgl. Ef. 1, 10). Het is gewoon om het uit te jubelen, zulke lezingen in de morgenstond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kris bedankt voor jouw woorden. Soms ben ik bezorgd over de dingen die gebeuren. Maar Hij zal de aarde vasthouden. De schepping is zo wondermooi. Ik had gisteren en paar veertjes van de parkiet in mijn hand. Helemaal identiek aan elkaar met mooie kleuren en vormen. Ook daarin zie ik de hand van onze Schepper en die kleine dingen kunnen mij oprecht ontroeren. Ik hoop dat iedereen meewerkt om de aarde te behouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vergat pr. Daniël want ook zijn bijdrage kan ik altijd zeer waarderen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ,we worden gevoed door Gods Woord,en het commentaar is steeds verrijkend.
    Dank ook Roosje,voor dat schijnbaar detail,zo stond ik deze periode stil bij wat een stukje grond voortbrengt,één boontje brengen zoveel boontjes voort,één zaadje zoveel bloemen enz wonderlijke schepping,God dank.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten