dinsdag in week 27 door het jaar

EN HIJ DEED HET NIET
(Bij Jona 3)

Dag beste mensen, in het verhaal van Jona, waar we vandaag het tweede deel, hoofdstuk 3, uit lezen, hoorden we gisteren al dat Jona zijn roeping ontwijkt en met een boot de andere kant uit gaat, maar dat de hevige storm daar een stokje voor steekt. Om kort te gaan, hij wordt als ‘schuldige’ overboord gegooid, komt in de grote vis terecht, wordt na drie dagen weer uitgespuwd en moet alsnog zijn taak die hij wilde ontwijken, volbrengen: de stad Nineve aanklagen om hun zondige leven en oproepen tot bekering. Opdracht van God. Jona kan er niet onderuit. Dus hij verkondigt: Nog veertig dagen, dan wordt Nineve weggevaagd. Dat is profetentaal, in naam van God, dat wel. Jona gelooft niet in die bekering.
Nineve is een stad uit Assyrië. In elk geval zijn de inwoners allerminst vrienden van hem.

Het niet verwachte gebeurt. De inwoners gaan en masse in zak en as, de koning voorop, en zelfs de dieren doen mee. Prachtige beeldtaal die (onmogelijke) overdrijving. Ze menen het van ganser harte, en denken: Misschien dat God dan van gedachten verandert en afziet van zijn voornemen; wie weet zal Hij zijn woede laten varen, zodat wij niet te gronde gaan.

Wonderlijk wat er toen gebeurde. God zag er inderdaad vanaf toen het hele volk zich bekeerde. Hij vaagde de stad niet weg.  Hij deed het niet.

Zover vandaag. We hebben misschien onze bedenkingen rond het gegeven dat God berouw kan hebben, en van gedachten kan veranderen over iets wat Hij eerst wilde doen, en waar Hij later toch weer anders over denkt?

Wispelturig kunnen ónze verwachtingen zijn en ónze beloftes, wispelturig kan óns gedrag zijn: de ene keer willen we iets, maar een volgende dag zien we er weer vanaf. Maar van God kun je toch geen wispelturigheid verwachten! Hij weet echt wel wat Hij doet.

In het Oude Testament komt het regelmatig voor dat God spijt heeft van iets wat Hij eerder wilde.
Het is goed om te horen dat God flexibel is. Bij God heeft het niets met wispelturigheid te maken, nee juist met trouw aan zijn eigen wezen. Hij die enkel goedheid is, en met de mens een Verbond heeft gesloten, Hij houdt zich aan dit Verbond, ook als de mens verkeerde wegen gaat, en het geluk eigenlijk verspeeld heeft. Maar als God dan ziet hoe het volk tot inkeer komt is Hij de Vader die zijn ‘verloren’ kinderen weer opnieuw in zijn liefde wil omarmen. Hij is juist trouw aan zichzelf als Hij zich niet houdt aan zijn eerder gesproken woord. Ja, God kan ‘berouw hebben’!

En wij, hoe gaan we om met een ernstig conflict waarin we vinden dat de ander ons lomp of onheus behandeld heeft en wij hem/haar alleen maar het kwade toewensen, of hem/haar nooit meer willen zien?  Zijn we in staat onze houding bij te stellen als die ander zijn of haar gedrag verandert? Hebben we de moed om weer opnieuw royaal te zijn naar de ander?
Of omgekeerd: we beloven iemand iets en vervolgens doen we het niet. Waarom niet? Het kunnen schijnredenen zijn, tijdgebrek, of niet voldoende aandacht voor die betreffende persoon. Of slordigheid, onzorgvuldigheid, of toch nog verborgen boosheid.
Het heeft allemaal met zuivering van relaties te maken. Bijstellen is geen schande. In de Bijbel geeft God het voorbeeld.

Laten we bidden

God, goede Vader,
in het verhaal van Jona zien we
hoe U flexibel bent ten aanzijn van ons, mensen.
U gunt niemand het kwade
en bent altijd bereid
terug te komen op een situatie
die storend was in relatie tot U.
We mogen altijd opnieuw beginnen.
We danken U daarvoor,
en kijkend naar U,
leren we flexibel te zijn
ten opzichte van anderen,
door de kracht en het voorbeeld van Uzelf
en door Jezus, Uw Zoon, en onze Broeder.
Amen

Beste mensen, herkennen we de Jona in onszelf, en kennen we ook de liefde van God die groter is dan de Jona in onszelf?
Ricky Rieter

Reacties

  1. Gods dreigen is inderdaad altijd voorwaardelijk, Ricky. Als de mens verandert ten goede, verandert God ook (ten goede voor de mens). Wij mogen daarin God navolgen, in elk conflict, als ouder of leerkracht t.o.v. elk nukkig kind.
    Jona spuwt echter zijn - Gods! - boodschap uit: 'Veertig dagen nog!' Maar Nineve verandert van houding. De hele stad bekeert zich tot God. Geen enkele mens is echt slecht. Martha verweet ook haar zus dat ze haar alleen liet bedienen. Hier wijst Jezus haar heel fijntjes terecht. Jezus spuwt geen verwijt zoals Jona, Jezus zegt gewoon heel rustig: 'Martha, wat maak je je druk over veel dingen. Er is maar één ding nodig en je zus heeft dat ene gekozen. Het is het beste deel; het wordt haar niet ontnomen'.
    Het verhaal van Maria en Martha vormt een tweeluik met de parabel van de barmhartige Samaritaan van gisteren. Martha was ook een barmhartige Samaritaan. Maar Jezus wijst erop dat bij de andere gaan staan, naaste worden van, maar echt kan als je ook bidt, als je ook luistert naar Hem. Jezus is de echte barmhartige Samaritaan. Zijn gelaat weerspiegelt de goedheid en de barmhartigheid van God. Hij is Gods mens geworden liefde, Hij is Gods evenbeeld. Als ook wij barmhartig willen worden, moeten we kijken naar Hem en in ons gebed putten uit Zijn goddelijke bron van goedheid. Zo niet, dan loopt onze goede wil het gevaar om op te drogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kronkelige redeneringen verwijderen de mensen van God. Gerechtigheid is onsterfelijk. Wijsheid hoofdstuk 1

      Verwijderen
    2. Beste mr / mevr anoniem van 8:41
      Ook hier is je opmerking weer zéér ongepast !!

      Verwijderen
    3. Je zegt nooit waarom het ongepast is. Wat is uw reden?

      Verwijderen
    4. Kijk in de spiegel en je weet het. Erg ongepast. Je kwets en stookt

      Verwijderen
    5. Ja. U bent de man met de 3 gezichten? Ok.veel boosheid gezien.

      Verwijderen
  2. Eigenlijk in alle omstandigheden ,zich naar ons hart keren waar Hij zijn woning heeft !
    En stil luisteren naar Hem !
    Dàn alleen kunnen wij anderen en onszelf vergeven en baden in Zijn Liefde en het verder door laten vloeien naar onze broers en zussen !
    Zijn Liefde is ONVOORWAARDELIJK !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Ricky, ik moet nog even oefenen met reageren :) Ik herken zeker de Jona in mij. Het beeld van de flexibele God is een interessante. Die neem ik mee. Dank voor jouw overweging.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms herken ik Marta in mezelf, hoe ik heen en weer draaf om de dagelijkse dingen te doen, bezig in duizend dingen en vooral met dingen die op de to-do lijst staan en die er maar niet van komen om eens aan te pakken. Dan ben ik diep in mezelf de mopperende Marta die klaagt dat ze geen hulp krijgt... Gelukkig leerde ik met ouder worden ook aan de voeten van Jezus te gaan zitten, zoals haar zus Maria, en daar kan ik weer de innerlijke rust vinden, me verwonderen om zoveel goeds dat in mijn leven gebeurt en dankbaarheid te leren om al die prachtige cadeaus. Dan komt de mopperende Marta tot stilzwijgen en leer ik om geduldig en verdraagzaam te zijn. In de drukte van het bezig zijn toch in de nabijheid blijven van mijn Heer en Meester, dat probeer ik met vallen en opstaan... Voor mij helpt het bijzonder om aan de hand van Maria, onze Hemelse Moeder, door de dagen te gaan en met Haar door het Rozenkransgebed in de tegenwoordigheid van de Heer te vertoeven. Altijd ook blijf ik dankbaar voor het 'Bijbelcitaat' dat elke dag opnieuw dat zetje geeft in de juiste richting. Ook dat is een super cadeau!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. als ik lees "Laat iedereen breken met zijn kwalijke praktijken en met het onrecht dat hij doet", moet ik vooral denken aan de manier waarop wij al lange tijd met de aarde omgaan en met alles wat daarop leeft, inclusief wijzelf. hoe wij op allerlei manieren Gods schepping verwaarlozen en dreigen te vernietigen. Jona wijst ons daarop. zullen wij luisteren, net als alle bewoners van ninevé, hoog en laag, en ons leven beteren? Zullen wij ons bekeren? daar bid ik iedere dag voor...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volledig akkoord stefan, ik bid met u mee voor inzicht.

      Verwijderen
  6. M'n dank voor Ricky Rieter. Met 'n fijn woordgebruik weet hij de stroming onder het verhaal door te geven. Het helpt ons om in onze/ en andere ziel(en) het mooiste te ontdekken, dat is een ommekeer waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op 18 oktober zouden 1.000.000 kinderen de rozenkrans bidden en dat zal de wereld veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten