vrijdag in week 26 door het jaar

IN HEM, DOOR HEM, MET HEM

Het evangelie van vandaag moeten we lezen en begrijpen in de context van de perikopen van gisteren. Ook de woorden die Jezus vandaag uitspreekt horen tot de onderrichting van de leerlingen die Hij uitzendt.

'Wie naar jullie luistert, luistert naar Mij, en wie jullie afwijst, wijst Mij af. En wie Mij afwijst, wijst Hem af die Mij gezonden heeft.'

Jezus maakt duidelijk dat Hij zich met de gezondene vereenzelvigt. Hij geeft niet enkel zichzelf aan de gezondene maar ook zijn eigen lot geeft Hij. Hij maakt ons tot deelgenoot van zowel het beluisterd worden alsook het afgewezen worden.

Dit moet ons op de eerste plaats tot dankbaarheid stemmen. We staan er niet alleen voor. We zijn áltijd in Jezus' gezelschap. Hij zal onze genade zijn, Gods kracht in onze zending. Evangelisch gezien leidt dit niet enkel tot bemoediging maar ook tot innerlijke vreugde.

Zoals Hij zich geeft aan ons, mogen wij ons geven aan Hem. We hoeven niets op eigen kracht te doen. Hij zal leven en werken in ons, door ons, met ons.
En brengt dit ons tot het lot van afgewezen te worden ... ook dan verbindt de Heer zich met ons, en zal Hij ons niet alleen laten.

Maar dit alles - en daar gaat het evangelie van vandaag natuurlijk ook over - vraagt z'n engagement. Het gebeurt niet vanzelf. Geen salontheologie. Mystiek en dagelijkse beleving ... daar gaat het om. De vermanende woorden van Jezus aan het adres van Chorazin, Betsaïda en Kafarnaüm mogen we ook aan ons adres beluisteren wanneer we de Blijde Boodschap verduisteren. Weten en tegelijk niet doen ... dat kan niet samengaan. Dat komt niet goed. Dat is naast de bedoeling.

En laten we ons niet vergissen: je hoeft niet alles ten diepste te doorgronden om geen weet te hebben waarover het gaat. Anders gezegd: je hoeft geen heilige te zijn om te doen wat je te doen hebt. De heiliging bestaat er juist in te doen wat je moet doen. Heiligheid is ook geen doel op zich. Het is een gevolg van de weg die we te gaan hebben.

Dus ... laat ons niet ons talmen. Laten we opstaan om - ieder individueel én als gemeenschap - de Heer gestalte te geven. Laten we in Hem zijn en in Hem blijven, zoals Hij in ons is en in ons blijft. Moge onze vereniging met Hem het hart en de kracht zijn van ons christen-zijn.

Laten we bidden

Goede Vader,
moge de heilige Geest
ons brengen in die zalige eenheid
met Jezus, uw Zoon en onze Heer.
Moge Hij onze genade zijn,
onze kracht, onze spirit,
zowel in tijden dat het ons goed gaat
alsook in tijden dat we niet beluisterd worden.
Mogen we dan kracht en moed vinden in Hem.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Lieve mensen,
laat ons leven 'in' de Heer.
Een mooie vrijdag,
kris

Reacties

  1. Elkaar afwijzen is dus uit den boze? Goed nieuws voor mij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door Hem en met Hem en in Hem zal uw Naam geprezen zijn, Heer, God Almachtige Vader, in de eenheid van de heilige Geest, hier en nu en tot in de eeuwigheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je alleen maar bemind die u beminnen, wat voor recht op loon heb je dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. kan onnozel klinken, maar 'bemind' is in dit geval 'bemint'. Dikwijls schrijffouten in deze site... Ook in de commentaren die worden aangereikt! Goede teksten/commentaren, maar soms met taal/correctie-fouten...Toch WAARDERING voor dit werk!

      Verwijderen
    2. Een schrijffout is niet belangrijk. De boodschap is dat wel. Als je daarover valt dan klopt er iets niet.

      Verwijderen
    3. Niet te veel belang hechten aan het uiterlijk e

      Verwijderen

Een reactie posten