maandag in week 29 door het jaar

RIJK ZIJN IN GOD
(Bij Lc 12, 13-21)

Het evangelie vandaag eindigt met: 'Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.'

Waar zijn we soms mee bezig in ons leven? Inderdaad, met het vullen van onze voorraadschuren, op allerlei vlak. Heel vaak ik-gericht. Dat is dus niet rijk zijn bij God. Integendeel, het is bittere armoede.

Rijk zijn bij God betekent de ommekeer maken van 'leven voor mezelf' naar 'leven voor God' (lees: leven voor de liefde in naam van de Heer). Het is leven in Hem, gehoor geven aan wat Hij vraagt, leven in zijn genade. Het is arm zijn van geest om rijk te zijn van Hem. Het is leven aan Gods zijde, Hem als Vriend in je dragen, je door Hem laten bevruchten, Hem het levend centrum van je bestaan laten zijn.

Wie zo leeft is rijk in God. Men weet zich immers een penseel in de handen van de Heer, zich verlatend op Hem.

Deze weg kunnen we maar gaan wanneer we bereid zijn van onze troon te komen en ons in nederigheid te verbinden met de heilige Geest die in ons gelegd is. Hij - de Geest - zal ons brengen in Christus die in ons zijn thuis heeft. Hij nodigt ons op onze beurt uit thuis te komen in Hem. Eenmaal bij elkaar thuis gekomen zal Hij ons opnemen in zijn jawoord tot de Vader en zullen we in staat zijn de weg van Gods liefde te gaan.

Wat een feest christen te mogen zijn !

Laten we bidden

Goede Vader,
moge uw Geest ons in Christus brengen,
opdat wij als een penseel in zijn handen,
uw liefde mogen zijn naar allen en alles,
als een feest zonder ophouden.
Om deze genade bidden wij,
alle dagen van ons leven,
tot in eeuwigheid.
Amen.

Een mooie maandag, waar de liefde - in naam van de Heer - centraal mag staan.
Van harte, kris

Reacties

  1. Er is nogal wat verschil tussen Abraham en de rijke boer uit de parabel van Jezus. Abraham geloofde in Gods Voorzienigheid, hij gaf zich er helemaal aan over. De boer wilde zichzelf veilig stellen. Maar volle schuren, grote voorraden geld of koren zijn relatief. Vandaag nog kan de dood over ons komen. Jezus nodigt ons uit rijk te zijn bij God. En hoe doe je dat? Eigenlijk door alleen op Hem te vertrouwen, door Hem alleen de Heer te laten zijn over je leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daniël, het is mooi dat je de eerste lezing verbindt met de tweede. Door het contrast zijn ze een aanvulling op elkaar. Dat maakt het geheel nog duidelijker.

      Verwijderen

Een reactie posten