maandag in de 2e week in de veertigdagentijd
RUIMTE VOOR NIEUWE BLOEI
De eerste lezing, uit het boek Daniël, maakt ons bewust dat wij mensen vaak tekortschieten, dat we ons soms verliezen in onze eigen fouten en tekortkomingen. Maar te midden van die menselijke kwetsbaarheid klinkt er een krachtig woord van hoop: 'De Heer, onze God, is vol erbarmen en vergeving.' Ondanks alles wat misgaat, ondanks onze fouten en tekortkomingen, blijft God trouw aan zijn belofte van barmhartigheid.
Ook Jezus spreekt hier vandaag over: 'Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is.' Hij nodigt ons uit om de grootheid van Gods hart na te volgen in ons eigen leven. Geen oordeel, geen veroordeling, maar de ruimte van vergeving en mildheid. Wanneer we vergeven, ontstaat er iets moois, iets nieuws, iets levends. Vergeving schept ruimte voor heling en herstel, opent deuren die gesloten leken en brengt vernieuwing in relaties die door pijn en kwetsuren vastgelopen waren.
Allemaal goed en wel. Maar de realiteit leert ons dat vergeving schenken en krijgen vaak niet evident is. Dikwijls zijn relaties, om welke reden dan ook, gewoon vastgelopen. Met al onze mogelijk goede intenties lukt vergeving schenken en krijgen vaak niet. Het zit potvast, wat pijnlijk is voor beide partijen.
Misschien vraagt zo'n situatie om het ontdekken van een nieuw pad, een weg die misschien nog onontgonnen is in ons leven. Voor we naar de ander toestappen, moeten we misschien eerst in gebed naar Jezus gaan. Niet alleen om van Hem te horen dat het onze roeping is om te vergeven, maar ook om van Hem de genade te ontvangen daadwerkelijk te kúnnen vergeven. Misschien moeten we Jezus uitnodigen in het hart van ons 'niet-kunnen', opdat Hij met zijn genade ons kan aanraken en het onmogelijke mogelijk kan maken. Dit vraagt om gebed, een weg van gebed en heling. Wat tijd vraagt, want doorgaans gebeurt deze innerlijke heling niet van vandaag op morgen. Je verbinden met Jezus, opdat Hij je van binnenuit mag omvormen naar zijn liefde, vraagt tijd. Laten we vooral niet vergeten dat het dagelijks gebed hierin een essentiële sleutel is; het in stilte verwijlen – in de liefde van de Geest – bij en in Christus.
En als we dan toch aan het bidden zijn ... kunnen we ook bidden voor de ander. Dat God in al zijn liefde en tederheid het hart van die ander mag aanraken. Zodat we, wanneer de tijd rijp is, opnieuw naar elkaar toe kunnen stappen.
En stel dat die ander niet – of nog niet – openstaat voor jouw vergeving, of stel dat die ander niets wil weten van jouw goede intentie: dat is pijnlijk, maar geen reden om niet te vergeven. Jouw hart is veranderd, en dat is niet onbelangrijk. Blijf bidden voor die ander, blijf hopen en vertrouwen op Gods genade.
Onlangs maakte ik als pastoraal medewerker in het WZC waar ik werk iets moois mee dat ik graag hier wil delen. Een man lag op sterven. Hij had vier zonen. Met drie van hen had hij altijd een mooie en hechte band onderhouden. Maar door omstandigheden was één zoon uit beeld verdwenen vanwege oude conflicten. Deze zag zijn vader en broers al vele jaren niet meer. Aanvankelijk wilden de drie kinderen die hun vader regelmatig bezochten deze vierde zoon niet inlichten. 'Hij keek immers al jaren niet meer naar zijn vader om,' klonk het. Ik ging met hen hierover in gesprek en stelde voor hem toch te bellen en uit te nodigen naar het WZC te komen, eventueel op een moment dat de andere kinderen niet op de kamer van hun vader waren. Uiteraard besprak ik dit ook met de vader zelf, wat niet evident was omwille van zijn vergevorderde dementie.
De vierde zoon werd gebeld en kwam diezelfde dag nog. Terwijl ik met de andere drie kinderen een kop koffie dronk, bezocht hij zijn vader. Een half uur lang zaten vader en zoon bij elkaar, zonder woorden, alleen maar elkaars handen vasthoudend, elkaar liefkozend. Dit vertelde de zoon me zelf toen ik hem 's avonds opbelde. Hij vertelde ook dat dit half uur misschien wel het mooiste half uur van zijn leven was geweest. Er werden weinig of geen woorden gesproken, maar er gebeurde iets van herstel en vergeving. De vergelijking gaat misschien niet helemaal op, maar dit gebeuren had iets van de parabel van de verloren zoon.
Mooi toch.
Jean Vanier schreef ooit een boekje over gemeenschapsleven met als prachtige titel: 'Gemeenschap, plaats van vergeving en feest.' Deze titel drukt helder uit hoe essentieel vergeving is. Want wat gebeurt er precies wanneer we vergeven? Er ontstaat opnieuw ademruimte, vertrouwen wordt hersteld, vreugde komt terug. In wezen heeft dat iets 'feestelijks', omdat er iets geheeld werd dat gebroken was.
Wij, mensen, zijn geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. En als Jezus vandaag zo nadrukkelijk zegt dat God barmhartig is, dragen wij allen deze kostbare roeping in ons: de roeping om net zo barmhartig en vergevingsgezind te zijn als Hij.
Laten we vanuit dit besef elkaar telkens weer de ruimte geven om opnieuw te beginnen, elkaar te ontmoeten in barmhartigheid en vergeving. Dan wordt ons samenleven inderdaad een plaats van 'feest', een ruimte waar het leven in al zijn schoonheid opnieuw kan openbloeien.
Laat ons bidden
Goede God,
beziel ons met uw Heilige Geest.
Maak ons hart ruim en barmhartig
zoals het Uwe.
Leer ons telkens opnieuw
ruimte geven aan vergeving,
zodat ons leven en onze relaties
weer mogen openbloeien in uw liefde.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.
Geliefde mensen, laten we het feest van vergeving en barmhartigheid omarmen en elkaar - doorheen het goede gesprek - aanmoedigen deze weg te gaan.
Een vredevolle nieuwe week,
kris
Om mee op weg te gaan
Ga eens na of er relaties zijn in jouw leven die om heling vragen. Is er behoefte aan vergeving? Of moet er vergiffenis gevraagd worden? Ben je bereid wegen te zoeken die naar verzoening leiden? Spiegel je aan God zelf, die één en al barmhartigheid is, en richt je tot Jezus, die in jou woont. Ontvang Hem in je eventueel onvermogen. Ga in stilte met Hem op weg en laat je door Hem helen. Ga - mét Hem - naar de ander. Vraag om vergiffenis. En tracht te vergeven. Laat zo het wonder van barmhartigheid gebeuren. Nieuw leven zal ontkiemen. De Heer is met jullie.
Jean Vanier heeft jarenlang mensen misbruikt. Dat is bijzonder pijnlijk. Ik vind het walgelijk te bedenken dat hij dan spreekt over vergeving als een feest... Ik huiver ervan als er te licht over vergeving gesproken wordt.
BeantwoordenVerwijderenBeste Anoniem,
Verwijderendank je voor je reactie. Ik begrijp je gevoel goed en deel je afschuw hierover volledig. Het spijt me dat ik Jean Vanier als voorbeeld heb aangehaald, gezien de pijnlijke context die ermee verbonden is. Ik begrijp ook goed je ongemak rond hoe licht er soms over vergeving gesproken wordt. Bedankt om dit duidelijk te benoemen.
Van harte, kris
Soms wordt de boodschap onverwacht doorgegeven door mensen die ook 'niet volmaakt zijn. Is het aan ons te oordelen? Ook Vanier had goede kanten , zij die zonder......
VerwijderenEen aantal relaties in mijn leven vragen om heling... Ik bid tot God om mij genade te schenken en de kracht en de moed om een individueel gesprek aan te gaan met hen die mij pijn gedaan hebben... De voorbije jaren waren heel moeilijk voor mij door allerlei omstandigheden. Ik probeer tot rust te komen in mezelf, in ons gezin, in onze naaste omgeving. Dit vraagt tijd maar ik sta wel open voor een gesprek...
BeantwoordenVerwijderenIk heb twijfels of het mogelijk is met iedereen in goede verstandhouding te leven,
BeantwoordenVerwijderenmensen hebben nooit overeen gekomen ,niet vroeger vanaf de eerste mens tot nu.
Niet alléén tussen de grootmachten eveneens in ons gezinnen .,in alle verenigingen,
kortom overal waar mensen leven .Wij zijn toch zo zwak.