25 jan - Bekering Paulus

BEKERING
(Bij de feestdag van de bekering van de H. Apostel Paulus)

Nadat Paulus een slag van de hamer – bij wijze van spreken – had gekregen en de stem van Christus had gehoord en herkend, stopte hij met vervolging en werd volgeling, én verkondiger. Afstand nemen van het kwaad, de Heer herkennen, Hem volgen, én getuigen of verkondigen ... dat noemt men bekering.

We zijn niet Paulus, en de meesten van ons zullen niet tegen de grond gesmakt worden door God zelf om tot bekering te komen.
En toch … Velen van ons hebben al momenten gekend in hun leven dat ze tegen een muur aanliepen, en niet zachtjes. Omstandigheden in het leven kunnen daartoe bijdragen. Gewoonlijk zijn we op die momenten heel sterk met onszelf bezig; mijn wereldje, mijn verdrietje, mijn ikje. Dit laatste maakt ons dikwijls innerlijk doof voor een mogelijk roepen van God.

Ik denk dat God ons meer ‘klopjes’ geeft dan we doorgaans vermoeden. Maar we steken die klopjes al snel op het leven, alsof God er niets mee te maken zou hebben.

We moeten natuurlijk voorzichtig zijn. We mogen God niet te snel aanduiden als de regisseur van álle klopjes die we als persoon of als mensheid meemaken. Neem de coronapandemie, of de huidige oorlog in Oekraïne en Gaza … Dit regisseert God duidelijk niet. Laten we aub komaf maken met dit soort godsbeelden. God pest de wereld niet!
Covid was – waarschijnlijk toch - een gevolg van een wijze van leven. De oorlog is een vrucht van het kwaad. Wat niet wil zeggen dat God afwezig zou zijn in deze zaken. God is in álles aanwezig. Als mensen bijvoorbeeld lijden door oorlog of pandemie, is Hij de lijdende bijzonder nabij; zéér zeker. Maar Hij is niet enkel dragend aanwezig. Zijn aanwezigheid zal ook van die aard zijn dat Hij doorheen deze zaken de mensheid zal oproepen anders te gaan leven: stoppen met oorlog voeren en werken aan verzoening, de schepping eerbiedigen, enzovoort. Net zoals bij Paulus is het ook hier van belang Gods nabijheid te herkennen en gehoor te geven aan zijn roep tot bekering.

Of God nu sommige klopjes geeft (zoals bij Paulus), of als de kloppen een gevolg zijn van onze wijze van leven, van belang is dat we moeten leren om God te beluisteren wanneer we dergelijke heftige dingen meemaken.

Bij al wat er gebeurt zouden we, als persoon, als Kerk, en als mensheid, de vraag moeten stellen: Is God hier iets aan het zeggen? Is Hij misschien iets aan het vragen? Doelt Hij op een innerlijk bekering van mij, van ons?

Natuurlijk spreekt God, en roept Hij, ook op vele andere manieren, en niet enkel in de heftigheden van het leven. Het komt er vooral op aan dagelijks een innerlijke waakzaamheid aan de dag te leggen om zijn roep te kunnen horen. Om er gehoor aan te geven, bereid zijnde afstand te nemen van het kwaad, om - opgenomen in Christus - dát leven te leiden dat God voor ons droomt.

Laten we bidden om de gave van onderscheid, én alertheid.

Vader,
moge uw heilige Geest altijd bij ons zijn,
opdat wij uw roepen in Christus mogen horen,
zijn stem mogen herkennen.
Moge dit gebeuren ons hart telkens opnieuw
in de juiste richting plaatsen:
richting U, richting liefde.
Wij bidden om moed
om steeds weer opnieuw met ons hele zijn
'ja' te zeggen;
ons kleine 'ja' leggend
in het grote 'ja' van de Heer tot U.
Om deze genade bidden wij,
in Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een gezegende feestdag.
kris

Reacties

  1. Paulus maakt hier een ommekeer mee van 180 graden. Als Farizeeër dacht hij altijd dat je zelf de hemel moest verdienen door de Thora tot in de kleinste puntjes te onderhouden. Je moest jezelf rechtvaardigen. Jezus - ja, Jezus, want het is een openbaring van Jezus die hem op de weg naar Damascus te beurt valt - maakt hem duidelijk dat je jezelf niet kunt rechtvaardigen. De rechtvaardiging, de hemel krijg je, als je je in geloof toevertrouwt aan Jezus' leven, sterven en verrijzen. Paulus kan dan in zijn Galatenbrief ook zeggen dat zijn evangelie geen uitvinding is van mensen, maar een openbaring van de verrezen Heer. Paulus heeft Jezus in diens aardse leven niet gekend, hij heeft gedacht dat hij die beginnende Jezusbeweging totaal uit moest roeien. Maar nu wordt hem ineens, in een hemels licht duidelijk, dat Jezus gelijk heeft en dat hij Jezus zelf vervolgt wanneer hij mensen die in Hem geloven, in de boeien slaat. Inderdaad een klopje vanuit de hemel en dan nog wel een harde klop. Ook nu zijn al die natuurrampen voor mij een teken van omhoog dat we niet goed bezig zijn. Misschien consumeren we te veel. God - ja God, en niet de klimaatverandering - wil ons vragen dat wij tot Hem terugkeren. Het gaat er niet zozeer om, dat we dure elektrische wagens kopen en ons huis verwarmen met dure warmtepompen, want wie kan dat betalen? Ik denk dat God ons vraagt tot Hem terug te keren, minder te consumeren, maar de schepping te respecteren en in haar Hem, de Schepper te eren. Maar wij, ook de Kerkleiders, stappen mee in klimaatbetogingen, precies alsof de regeringen dat zomaar op kunnen lossen. Maar wij bidden niet. Wij vragen God niet om hulp. We gaan het zelf oplossen. Welnu, ik geloof daar niet in. Wij kunnen het niet. Zonder God lukt het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Amen! Laat we bidden dat meer mensen het Licht mogen zien en volgen 🙏

      Verwijderen
    2. Niet de 'actie' op zichzelf, maar een bekeerd hart raakt het hart van God. Toch moeten we actie blijven ondernemen. Grote dingen beginnen klein. Afval sorteren bv. Plastiek, papier, pmd, restafval, glas enz... altijd apart zetten. Er zijn mogelijkheden genoeg. Ook lichten doven waar het niet nodig is, verwarming niet hoger dan noodzakelijk, geen voedselresten door enkel op het bord te scheppen wat nodig is, enz... Mogelijkheden genoeg. Het is gewoon een kwestie van levensstijl. Wij leven immers in een ongekende luxewereld.

      Verwijderen
    3. Dank je Daniel ik hoor het u graag zeggen. Inderdaad de gegoede klasse kan zich dit veroorloven ( gelijk de aflaten vroeger) maar dit is niet de kern . Je verwoord het kernachtig. Wij hadden het geluk enkele jaren in Afrika te wonen en dit was erg indrukwekkend, veel geleerd van hen. Dank u Daniel

      Verwijderen
  2. Zó móói en duidelijk neergeschreven Kris.
    Nogmaals, de wereld zou er zóveel mooier uitzien als iedereen zich zou bekeren en de " schouderklopjes " voelen, ze toelaten...
    Ik bid er élke dag voor, te beginnen met mezelf...
    Zèker bid ik ook voor m´n kinderen, kleinkinderen, hun gezinnetjes, dat ze de Genade van de Heer mogen ontvangen, dat ze hun harten, handen open mogen houden, om De Geest, de Liefde van God te kunnen ontvangen... en doorgeven...
    Hij is altijd aanwezig🙏🕯
    Vriendelijke groeten
    Josiane

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat God maar serieuse klopjes uitdelen: we hebben het allemaal nodig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten