woensdag in week 2 door het jaar

SABBAT: WONDER VAN GODS BARMHARTIGHEID
(Bij Mc 3, 1-6)

Vandaag geneest Jezus iemand met een verschrompelde hand, en nog wel op sabbat. Wat tot grote ergernis leidt bij de farizeeën. Zelfs zó dat ze overleggen hoe Hem uit de weg te ruimen.
De farizeeën hadden geen oog en geen hart voor het leed van de man. Wat ze enkel voor ogen hadden was het onderhouden van de zogenaamde sabbatswet. Jezus doorbrak deze halsstarrigheid en gaf doorheen de genezing van de man een totaal nieuwe invulling aan de sabbat.

Wat is de betekenis van de sabbat? Is dat voor de Joden op zaterdag enkel je gebeden doen en verder geen arbeid verrichten? Zelfs al appeleert het leven je om iemand concreet lief te hebben? Betekent het voor de christen enkel op zondag naar de eucharistieviering gaan en verder niets doen?
Laat ons dieper kijken, en wel vanuit het genezingsverhaal van vandaag.

Wat Jezus hier toont met de genezing van de man met de verschrompelde hand is het binnendringen van de sabbat in het leven van de mens: doorheen de genezing bereikt de schepping haar ware voltooiing. Iedere keer wanneer de barmhartigheid en de redding van God het leven van de mensen raakt, wordt de sabbat van God vervult; het feest van de volheid van het leven.

En dáárom gaan katholieken op zondag naar de Mis: om zich - als gemeenschap - te laten aanraken door de Heer. In het aanraken, in de godsontmoeting, manifesteert zich de ware inhoud van de sabbat: God die de mensheid omhelst met zijn barmhartigheid. Dit wonder toelaten is de kern van wat wij 'aanbidding' noemen, of het eerbiedigen van de sabbat.

De sabbat is er immers voor de mens, en niet de mens voor de sabbat (Mc 2, 27).

Vanuit dit gebeuren mogen wij dan - in diepe verbondenheid met de Heer - anderen aanraken; op welke wijze ook. Zodat Gods barmhartigheid stroomt door onze levens heen als een reusachtige meander die in staat is grote dorre vlakten om te buigen naar uitgestrekte groene weiden waar het goed is om leven.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U
om het wonder van uw barmhartigheid:
uw komen in Jezus Christus.
Mogen wij, op onze beurt,
verenigd met Hem,
uw lied van barmhartigheid
uitzingen naar allen die wij ontmoeten.
Moge zo de sabbat
ten diepste geëerd worden.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Een toegewijde woensdag.
Alle Goeds,
kris

Reacties

  1. "de sabbat van God: het feest van de volheid van het leven." nu begrijp ik ineens waarom Jezus al die genezingen juist op sabbat uitvoerde. dank je kris, voor al je wijsheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aan onze Ricky ! Graag hierbij van "HART"e beterschap en wij leven allemaal mee met U, waar U zich ook bevindt. Een "bijstand"kaarsje zal worden aangestoken hier bij ons. Rust en genees goed in Zijn nabijheid en zeker tot later ! Hartelijke groet ! Rudi. Ook aan U, beste Kris, heel veel goede moed en "dank" in alles wat U doet voor ons...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel veel sterkte Ricky. Een goed herstel. Van harte.filou

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten