zondag 3 door het jaar - B

LUISTEREN EN VOLGEN
(Bij Mc 1, 14-20)

Onderstaande overweging is van de hand van aartsbisschop Vincenzo Paglia

Het woord van God, waarvan we vandaag het feest vieren, is echt ons 'dagelijks brood', zoals we in het Onze Vader zeggen; voeding voor onze gedachten, een lamp voor onze voeten, zoals de psalm ons leert. Daartoe riep het Tweede Vaticaans Concilie op: de Bijbel moest terugkeren in de handen van de gelovigen, naar elke gelovige in zijn eigen taal.
Het feest van het woord van God wordt gevierd aan het begin van de tijd door het jaar, wanneer de liturgie ons vertelt van het begin van Jezus' openbare leven met zijn prediking.
Door de week van gebed voor de eenheid van de christenen te laten samenvallen met de gedachtenis aan het begin van Jezus' openbaar leven benadrukt paus Franciscus het primaat van het woord van God in het christelijke leven.

Jezus begint zijn prediking met dezelfde woorden als de gearresteerde Doper, die aansluiten bij de lange profetische traditie: 'Kom tot inkeer en geloof in het goede nieuws'. Tot inkeer komen begint wanneer het woord van God ons hart bereikt en het verandert. En het zet ons die het ontvangen hebben aan tot een nieuw leven. Vanaf die dag in het 'Galilea van de volken' tot op de dag van vandaag, is het woord van God de blijde boodschap van het koninkrijk blijven verkondigen en heeft het om zich heen mensen van alle leeftijden en culturen verzameld.  En het heeft van hen een nieuw begin gemaakt.

Op die dag aan de oever van het meer van Galilea waren het twee broers, Simon en Andreas, en Jakobus en Johannes, die de uitnodiging aannamen. En het woord van God wierp onmiddellijk zijn eerste vruchten af: Meteen lieten ze hun netten achter en volgden Hem. En: Ze lieten hun vader Zebedeüs met de dagloners achter in de boot en volgden Hem.

Het woord van God moet de wegen bewandelen van het hart van de mensen van onze tijd. Zo velen wachten in deze moeilijke tijd op een woord van hoop en troost. Laten we, net als die vier, onze kleine netten en onze kleine gedachten achterlaten en ons laten meeslepen in de grote droom van Jezus, die ons meeneemt om onze netten uit te werpen in de uitgestrekte zee van de wereld.

Laten we bidden

Vader,
Mogen uw Woord
ons leven ten diepste bezielen,
en wel door de genade
in het Woord aanwezig:
Jezus Christus.
Moge ons hart de bedding zijn
waarin het Woord kan gedijen
en wortel schieten.
Moge het vruchten dragen
ter opbouw van uw rijk
in deze wereld.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Zegen over deze zondag.
Met een hartelijke groet,
kris

Reacties

  1. Inderdaad door dagelijks Zijn woord te lezen en te bemediteren internaliseren/ verinnerlijken we ons geloof. En dat geeft vrede en rust, kracht om het ook te beleven in daad en woord. Fijne zondag nog.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten