woensdag in week 3 door het jaar

ALS ZAAD IN DE AKKER
(Bij Mc 4, 1-20)

Het woord van God valt in de aarde, het valt in de Kerk, het valt in de harten van de gelovigen; ook in het hart van de anders- en ongelovigen. Het valt in àlle harten, als zaad in de akker. Het wordt niet enkel in die harten gezaaid die erom vragen. Elk mensenhart krijgt z'n deel. Bedoeling is dat het zaad van God de goede bedding vindt waar het wortel kan schieten, in vrede kan gedijen en vruchten kan voortbrengen; voor velen.

Het zou een vergissing zijn te denken dat het woord van God enkel de Bijbel zou zijn zoals we die kennen. Dat is het natuurlijk ook. Maar in wezen is het woord van God zoveel meer. In zekere zin is elk langskomen van God, iedere aanraking, elke oproep, zijn woord dat Hij zaait op de aarde van ons bestaan. En daar God iedere mens bezoekt, zaait Hij in ieders mensenhart.

Laten we persoonlijk, én als gemeenschap, resoluut kiezen tegen anticonceptie wat Gods zaad betreft. Laten we als een vruchtbare eicel diep en sterk verlangen bevrucht te worden door God zelf. Moge Hij ons leven bezielen, leiden, behoeden, dragen. Moge Hij het levend Hart zijn van onze bezigheden, van de keuzes die we maken, van ons omgaan met elkaar. Moge God de ziel zijn van ons bidden, de binnenkant van ons zijn, de stuwkracht van onze liefde.

Kom, laten we onze handen openen, ons hart, ons verstand, al wat we zijn. En laten we innerlijk arm worden, leeg, beschikbaar voor Hem. Om te leven van binnen naar buiten, zoals het zaad vanuit de aarde wortel schiet en vruchten draagt.

Laat we bidden

Goede God,
van minuut op minuut zaait U uw woord
en geeft U het de dauw van uw genade
zodat het kan gedijen en vrucht kan dragen.
Kom met uw Geest over ieder van ons
en maak van onze binnenkant de gunstige bodem,
waar U met veel liefde ontvangen
en gekoesterd wordt als het hoogste goed.
Ja God, geef dat we als verliefden naar U,
in Christus, mogen verlangen.
Dat we mogen uitkijken naar uw komen;
uw heilige liefde voor ieder van ons.
Mogen we instrument worden van die liefde
voor allen die U op ons levenspad brengt
en die U in herinnering brengt
tijdens ons bidden.
Om deze genade bidden wij U,
in Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een vruchtbare woensdag.
Van harte, kris

Reacties

  1. Zeker, Kris, Gods woord is er voor iedereen. De heilige van deze dag, Frans van Sales, zegt dat devotie elke mens mooier en beter maakt, maar de devotie van een huisvrouw kan niet deze van een monnik zijn en deze van een monnik niet deze van een bisschop. Maar devotie - zeg maar: liefde voor God - die moet er bij iedereen zijn, wat of wie hij of zij ook is.
    David wil voor de Heer een huis bouwen. Mooi is dat, nu de tijd minder nomadisch en meer sedentair wordt. Maar het gevaar is - en daar wijst de Heer hem op - dat God in een apart vakje opgesloten wordt en niet meer gezien wordt als een God die meetrekt met Zijn volk in al zijn reilen en zeilen. De tempel zal er komen onder de zoon van David, koning Salomo, maar nu belooft God dat Davids huis bestendig zal zijn. Jezus maakt dat waar. Jezus is de nazaat van David die Gods Koninkrijk dat eeuwig is, brengt. Maar waar blijft dat Rijk? Dat was een vraag van Jezus' leerlingen. Met de eerste laag van de parabel van de zaaier geeft Jezus daar een antwoord op. Veel van Jezus' inspanningen zijn vergeefs, maar Hij blijft overal zaaien en het Rijk komt er zeker. Drie vierden van het zaad mag verloren gaan, een vierde deel zal vrucht dragen. In een tweede laag geeft Jezus uitleg. Zij die buiten blijven staan - zoals gisteren nog Jezus' eigen verwanten - die horen alleen maar gelijkenissen en vatten het mysterie van Gods Koninkrijk niet. Het komt erop aan je in te laten zaaien in Gods Rijk. 'Die gezaaid zijn op de weg, ...', zo kinkt het nu. De vraag is hoever we ons in laten zaaien. Op de weg zijn zij die het woord horen, maar het is oor in oor uit. Die op de rots zijn gezaaid, hebben geen wortel. Het is hier van het oor naar het verstand, maar dat verstand is onvoldoende om het mysterie van God te vatten. Die tussen de distels zijn gezaaid, zijn al een stap verder. Hier is het van het oor naar het verstand en van het verstand naar het hart. Alleen het hart kan God vatten omdat het hart het mysterie bemint. Toch heeft het hart ook nog veel andere gevoelens, begoochelingen allerhande en deze verstikken het woord. Tenslotte zijn er degenen die in goede grond zijn gezaaid. Hier is het van het oor naar het verstand, van het verstand naar het hart en van het hart naar handen en voeten. Deze groep mensen geeft aan het Rijk van God gestalte in hun dagelijks leven. En zo moet het zijn: veelvoudige vrucht. En Jezus heeft hier goed gezien. Normaal brengt een graantje één halm voort met een aar van dertig graantjes. Soms schiet er nog een halm uit in de oksel van de wortel en de eerste halm. Dat levert 2 maal 30 graantjes op. Soms schiet er nog een derde halm uit. Dat is 3 maal 30 graantjes, wat Jezus afrondt met 'honderdvoudig'. Dat is het fenomeen van de 'uitstoeling'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen het hart kan God vatten, omdat het hart het mysterie bemint.
    Maak van ons hart( onze binnenkant), Heer, de gunstige bodem, waar U met veel liefde ontvangen wordt, en gekoesterd als het hoogste goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten