maandag in week 3 door het jaar

ZONDE TEGEN DE GEEST
(Bij Mc 3, 22-30)

Vandaag zegt Jezus: 'Alle wandaden en godslasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven, maar wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbare zonde.'

Een onuitwisbare zonde ... wat mag dat wel voor een zonde zijn?

Het is geen bepaalde zonde zoals wij ons dat voorstellen, want in de zonde Jezus komt naar ons toe om ons te genezen en te vergeven. Het gaat hier over zondig zijn tegen de heilige Geest, zonde tegen zondevergiffenis. Het is zeggen dat je Gods vergeving niet nodig hebt.

De toegang tot de hemel staat voor allen open, maar we kunnen hem dus ook weigeren door halsstarrig te blijven zeggen dat we Gods barmhartigheid niet nodig hebben. Wat kan God nog meer doen?

Laten we bidden

Vader,
wij danken U om uw barmhartigheid.
Mogen we ons - in Christus -
als kinderen werpen in uw armen,
vergeving en genezing
van U ontvangend.
Behoed ons ervoor om ooit maar één seconde
uw barmhartigheid te weigeren.
In Christus,
onze Broeder en Heer.
Amen.

Een mooie maandag,
kris

Reacties

  1. "we kunnen hem dus ook weigeren door halsstarrig te blijven zeggen dat we Gods barmhartigheid niet nodig hebben. Wat kan God nog meer doen?"
    om vergeven te worden moet je eerst spijt hebben. als ik soms eens tegen iemand zeg dat ik ergens spijt van heb dan maak ik steeds vaker mee dat dat 'onzin' gevonden wordt. ze vinden dat dan echt verspilde moeite. we leven in een tijd dat spijt er niet meer toe doet. en daardoor God ook steeds minder. of is het omdat God er niet meer toe doet dat we ook geen spijt meer hebben? dan leven we in een harde wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik las laatst een artikel in Communio van prof. Vijgen. Hij stelt dat onze mensen geen gevoel meer hebben voor het heilige. De vreze Gods is weg. Nu is er bij bijna elke christen de aanmatiging. Wij moeten niets meer doen, we komen sowieso in de hemel, als er al een hemel is. Te gemoedelijk en te aanmatigend. Zeker, God is een goede en barmhartige Vader, toch blijft de vreze Gods het begin van alle wijsheid. We moeten erop bedacht zijn dat wij Gods genade niet verspelen. Vreze Gods is geen slaafse vrees, het is een kinderlijke vrees. Wij willen als kind en partner van God Hem geen pijn meer doen.
    Jezus is ontvangen van de H. Geest. Hij is ook in de Jordaan door Johannes gedoopt en toen kwam die H. Geest weer over Hem. De H. Geest is de kracht van God. Jezus doet niets zonder de H. Geest, zonder de kracht van Zijn hemelse Vader. Daarom kan wie de H. Geest ontkent geen deel hebben aan wat Jezus brengt: de redding uit de zonde en uit een bestaan ten dode.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten