5 januari

SCEPTISISME VERSUS GODSONTMOETING
(Bij Joh 1, 43-51)

Het is mooi om zien hoe het geloofsenthousiasme van die eerste leerlingen vonken sloeg bij anderen. Alsof ze niet anders konden dan aan elkaar vertellen dat ze Jezus hadden gezien. 'We hebben de man gevonden over wie Mozes in de wet geschreven heeft en over wie ook de profeten hebben gesproken: Jezus, de zoon van Jozef, uit Nazaret', horen we vandaag uit de mond van Filippus.

In eerste instantie antwoordt Natanaël - tot wie deze woorden gericht waren - eerder sceptisch: 'Kan er uit Nazaret iets goeds vandaan komen?' 

Hoe staat het met ons eigen sceptisisme? Ik denk dat we heel vaak - wanneer er, op welke wijze ook, over de Heer gesproken wordt - vrijwel onmiddellijk in onszelf een tegenantwoord formuleren. Meer vanuit onze buik dan vanuit ons hart. Alsof we angst hebben dat er iemand de nagel op de kop zou slaan wat betreft ons christelijk leven. Liefst zoeken we het zélf wel allemaal uit. Iemand anders moet niet komen zeggen wat ik moet doen ... Herken je dat?

Nochtans spreekt de Geest vaak doorheen anderen. Met het appel te luisteren. En niet alleen te luisteren maar ook te ontvangen. Zodat wát je ontvangt genadevol in je werkzaam kan zijn. En daarvoor moeten we inderdaad onze onmiddellijke buikgevoelens soms een halt toeroepen. Want dikwijls vormen ze een belemmering te horen voor wat er werkelijk gezegd wordt. En vooral kan het een barrière vormen om de Heer - die vaak verborgen zit in de oproep van de ander - te ontvangen.

Onze sceptische houding komt ook vaak voort uit het feit dat we 'geen zin hebben' om te doen wat er op die moment gevraagd wordt. En het is waar ... er zijn oproepen die in eerste instantie als 'heel lastig' binnenkomen. Zo krijg ik zelf in het woonzorgcentrum waar ik werkzaam ben wel eens de vraag  bepaalde bewoners te gaan opzoeken die het moeilijk hebben. En het gebeurt dat die bewoners niet direct de meest aangename personen zijn om mee te praten. Er zijn 'interessantere' mensen om mee te praten. Dus al snel formuleert mijn buik: 'Ach ja, ik weet van waar de vraag komt ... Moet dat nu echt?'. Sceptisisme noemt men dat. Buikgevoel. Niet goed bezig! Beter zou het zijn dat ik de oproep om die personen te gaan opzoeken ernstig zou nemen, alsof de Heer zélf vraagt naar die bewoners toe te gaan, ondanks hun soms lastig karakter.
Uit je buik wegtrekken om de dingen des levens te ontvangen met je hart is zo belangrijk. Anders zou het wel eens kunnen zijn dat we een langskomende trein vol van genade missen.

Terug naar het evangelie van vandaag.
Na dat eerste sceptische antwoord van Natanaël vindt er toch een ontmoeting plaats tussen Jezus en hem. En wel - en dat is interessant - nadat Jezus naar hem toekwam. En zo gaat het ook vaak in ons eigen leven. Jezus geeft niet zomaar op wanneer we vanuit onze buik bepaalde zaken interpreteren en daardoor de werkelijke oproep niet meer horen. Hij zal bij wijze van spreken 'persoonlijk' naar ons toekomen om zich kenbaar te maken. Ook dan kunnen we sceptisch zijn hoor, en Hem blijven afwijzen. We zijn vrij. En Jezus zal ons nooit verplichten Hem te volgen. Maar anderzijds geeft Hij ook niet op, integendeel. Hij zal - op welke wijze ook - blijven kloppen aan de deur van ons hart - tot we voor Hem opendoen.

We lezen dan dat Natanaël uiteindelijk zwicht voor de Heer en we weten - uit verdere lezing - dat hij een ware volgeling wordt.

Laten we vandaag onthouden dat het goed is om niet altijd onmiddellijk te reageren met onze buik wanneer we mogelijk doorheen mensen of situaties de uitnodiging krijgen de Heer te volgen of Gods liefde gestalte te geven. Soms moeten we wegtrekken uit onze buik en de deuren van ons hart openzetten, opdat dát de plek is waar we de Heer zullen ontmoeten. Onze buikgevoelens leiden vaak tot een oppervlakkig sceptisisme of gevoelens van 'ik heb geen zin'. In ons hart mogen we de Heer ontmoeten die ons - wanneer we het toelaten - tot ware volgelingen zal maken van Hem.
Moge dit wonder van barmhartigheid bij ieder van ons gebeuren.

Laten we bidden

Goede God,
moge ons hart vooral de plek zijn
waar we Jezus mogen ontmoeten,
meer dan onze buik
die vanuit sceptisisme
ons vaak wegtrekt van de Heer.
Moge uw Geest ons binnenleiden
in het feest van eenwording
met uw Zoon.
In zijn naam, amen.

Graag wens vandaag ieder van jullie een ware godsontmoeting toe.
Alle Goeds,
kris

Reacties

  1. Nathan iel is wel geen scepticus maar een man zonder bedrog

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem,
      wat ben je een negatief mens.
      Je breekt enkel af. En bouwt dus niets op.
      Wat moet je verbitterd zijn.

      Verwijderen
    2. Beste Frans, je kan iets opbouwen met waarheden en niet met onwaarheden, zo denk ik toch positief

      Verwijderen
    3. Als fundament van dit bouwwerk heb je de elementaire christelijke leer. Dit is onze weg naar het heil. Uw mening mag er zijn, en ik respecteer die. Ik ben altijd zeer verheugd.

      Verwijderen
  2. Beste Ricky en Chris,
    ik wil jullie bij deze een hart onder de riem steken met te zeggen dat jullie heel goed werk leveren. Door jullie dagelijkse overweging zetten jullie mensen aan tot dieptelezing van de Bijbel. Jullie zetten ons op weg om verder na te denken, en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
    Dankbaar voor wat jullie doen.
    Gewaardeerde groeten.
    Frans (79 jaar en al vele jaren lang volger van Bijbelcitaat)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van macht en niveauverschil kan geen sprake zijn want wij achten de ander altijd hoger dan onszelf, een christelijke deugd .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook is het normaal dat je inpikt op de vorige gedachte, pick-up, niets abnormaal

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Close reading is een lezing zonder commentaar, hier zijn geen reacties mogelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jacqueline Van Eynde5 januari 2024 om 09:53

      Onze Paus schrijft in zijn brief :"Het spirituele leven vergt voortdurend strijd !"
      Zéker verlangen wij als christenen naar een Gods ontmoeting ,maar zoals Nathanaël twijfelen we zo vaak aan Jezus Woorden !
      Ook ik ben héél dankbaar met de uitnodigingen van Kris en
      Ricky ,om er zo liefdevol en begrijpend te wijzen op het feit naar Zijn Woord dagdagelijks te léven en wél met vallen en weer opstaan =verrijzen uit onze angsten en ego verenigd met Christus !

      Verwijderen
  6. Toch straf hé, deze woord naar leven is rechtstreeks aan mij gericht!? Er is werk aan de winkel...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een man in wie geen bedrog is, dat is een zuivere van hart, alleen zij kunnen God zien, van twijfelen is hier geen sprake

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waarom toch verschuild ieder zich achter "anoniem,"? Wat weerhoudt jullie ? Samen van gedachtte wisselen op zo' n manier dat we er allen beter van worden is toch zeer positief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geerte het overkomt mij ook wel eens dat ik niet kan inloggen onder mijn eigen naam. Ik heb het opgelost door steeds mijn naam eronder te zetten. Misschien zijn er meer mensen die het soms niet lukt.

      Verwijderen
    2. Dag Roosje dit is ook niet aan jou gericht maar aan de andere anoniemen zoals die van 21:08 en5:54 en 9:10. Zeer eigenaardig op vragen wat bedoeld u? Of kan je meer uitleggen of iets in die trant blijft het muisstil.. Maar lig er niet van wakker Roosje het is wat het is, alleen soms is het irritant door de wijze waarop zij maar half communiceren.Fijne dag nog.

      Verwijderen
  9. https://www.westnieuws.be/luc-piccavets-artistieke-reis-van-geloof-naar-creatie/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten