woensdag in week 9 door het jaar

EEN NIEUWE ORDE
(Bij Mc 12, 18-27)

'Wanneer de mensen uit de dood opstaan, trouwen ze niet en worden ze niet uitgehuwelijkt, maar zijn ze als engelen in de hemel', leert Jezus ons vandaag.

Wanneer iemand overlijdt, zeggen we vaak snel: "Ach, hij (of zij) is nu bij haar man (of vrouw). Ze zullen nu samen gelukkig zijn in de hemel bij God."
De vraag is echter of ze daar in de hemel werkelijk als man en vrouw (als gehuwd koppel) zijn. Wanneer twee mensen trouwen, beloven ze elkaar trouw 'tot de dood ons scheidt.' Zo staat het in de huwelijksliturgie.

In de hemel is er een heel andere orde wat betreft samen-zijn. In de hemel zijn we als engelen, leert Jezus ons. Daar gaat het om een blijvende gemeenschap met en in de Vader. Hoe dat er precies uitziet, weten we absoluut niet. En eigenlijk is dat ook niet belangrijk. Eén ding weten we zeker: We zullen ontvangen worden in die diepe barmhartigheid die de Vader zo eigen is. Het is een eeuwig leven waarnaar we mogen verlangen, een eeuwig leven dat ons beloofd is.

Wie nu (hier op aarde) de Heer ten diepste volgt, zal diep in zijn hart al een voorsmaakje proeven van dat eeuwige leven, in de zin dat hij zich bewoond zal weten, geleid naar datgene wat hem of haar  te wachten staat.

Een mooi vooruitzicht, toch?

Laten we bidden

Vader,
wij verlangen ernaar
om ooit opgenomen te worden
in uw eeuwige liefde en genade.
Help ons om in dit leven
uw wegen te volgen
en uw licht uit te stralen.
Geef ons de kracht en de vreugde
om iedere dag in uw aanwezigheid te leven,
totdat wij op uw tijd
bij U mogen zijn in de hemel,
verenigd met allen
die de naam 'liefde' dragen.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we vandaag leven in het bewustzijn dat we deel zijn van een gemeenschap waarvan onze Drie-ene God het levend hart is, en dat we door Hem geleid worden naar het eeuwige geluk dat ons te wachten staat.
Een gezegende dag,
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekent 'tot de dood ons scheidt' voor mijn relatie met mijn partner?

Hoe kan ik verlangen naar het eeuwige leven zonder mijn huidige leven te verwaarlozen?

Reacties

  1. Voor mij, die al vele jaren mijn echtgenoot verloor na een lange kankergeschiedenis, blijft de band met mijn geliefde nog steeds bestaan... 'Liefde vergaat niet' klinkt nogal zeemzoeterig, maar dat is echt wel zo. We mochten de liefde beleven in de volle aanwezigheid van de Grote Schepper van de liefde en sedert ik 'alleen' ben, kan ik enkel maar zeggen dat het in de liefde van de Heer zelf is dat ik de liefde van 'bruidegom van mijn ziel' terugvind... Ik heb me in al die jaren nog nooit 'alleen' gevoeld. Al kan de fysieke afwezigheid wel eens verdrietig maken, het maakt me zeker niet ongelukkig.
    Een bevriende pater zei ons destijds: leef elke dag alsof het je laatste dag is (dat was toen echt realiteit, we wisten nooit of het leven plots kon 'stoppen') en leef zorgzaam alsof je honderd jaar zal worden...
    Een vers uit Mattheus heeft ons toen - en nog altijd - erg geholpen: elke dag heeft genoeg aan zijn eigen leed. Niet te ver vooruit kijken, maar God laten Zijn werk verrichten in ons.
    En tot slot: het klinkt nog altijd vreemd in mijn oren dat ik wettelijk niet meer gehuwd ben...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. beste anoniem, dank voor uw liefdevolle delen. de liefde zal nooit doodgaan, ook niet als we sterven.

      Verwijderen
  2. In je overweging mis ik dat er in de Hemel volop liefde zal zijn, Als we hier op aarde liefde voelden voor dierbaren, zullen wij hen in en door die liefde herkennen.
    In je gebed kwam het wel mooi naar voren.
    Mooie dag!
    Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het evangelie verkondigt men door in beweging te komen. Niet opgesloten in een kantoor, achter een computer, niet met kopieer en plakwerk van ideeën die men her en der gevonden heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tot de dood ons scheidt... als je partner overlijdt, ben je gescheiden van zijn liefde. Maar wat hij betekende voor jou, zijn liefde voor jou... blijft in je hart bewaard. Daar kan/mag je je altijd aan optrekken. Tegelijkertijd vraagt de dood ook om los te laten, omdat ons leven verdergaat... rouwen, treuren... het hoort er allemaal bij, is heel normaal... maar een nieuwe fase in je leven breekt aan. Ik denk dat het dan zinvol is om je opnieuw open te stellen voor alles wat er op je afkomt. Met de hulp van Gods Geest zal dit zeker lukken. Ook van je partner, die ondertussen een engel geworden is, mag je steun en troost verwachten...
    Als je het huidige leven niet verwaarloost, zal het eeuwige leven je heel wat te bieden hebben. Ik denk dat we in het nu moeten leven, houden van God en de mensen... dan moet je je geen zorgen maken over het eeuwige leven... dat eeuwige leven is een mooie verderzetting van je aardse leven...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als men spreekt over het eeuwig leven en de engelen denk ik , aan de eeuwige altijd durende LIEFDE ,OOK TAV. GOD
      mijn probleem is, was Satan een (geen) engel?

      Verwijderen
    2. Satan zou een gevallen engel zijn

      Verwijderen
  5. Er zijn 50 % echtscheidingen, hoe zit dat dan in de hemel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. elke scheiding heeft een rede en zou gewetensvol genomen moeten worden.
      verliefd worden kan je valkuil zijn,liefhebben is dagelijks er aan werken

      Verwijderen
    2. In de hemel is er enkel een scheiding tussen schapen en bokken

      Verwijderen
    3. Je bent een bok als je uw partner niet gaat bezoeken

      Verwijderen

Een reactie posten