Onbevlekt Hart van Maria

CONTEMPLEREND GEHOOR GEVEN

Vandaag lezen we bij de profeet Jesaja: Zoals de aarde haar gewassen voortbrengt, zoals een tuin het gezaaide laat ontkiemen, zo laat God, de Heer, gerechtigheid ontkiemen en glorie voor het oog van alle volken.

Deze woorden zijn zeer diepgaand. Tegelijkertijd schuilt er een gevaar in om ze verkeerd te interpreteren.

Het is waar: gerechtigheid ligt bij God. Hij schept als het ware voortdurend gerechtigheid. Vanuit het citaat zou je kunnen denken dat alles van God komt, en dat de mens dus niets hoeft te doen. In de zin van: Alles is genade. Of: Het heeft zo moeten zijn.
Onlangs zei iemand mij nog met betrekking tot de huidige oorlog in Oekraïne: "God wil dit, anders zou het niet gebeuren. In zijn almacht kan Hij immers optreden, maar het is zijn wil dat dit gebeurt." En die persoon voegde eraan toe: "Het is een straf van God aan de mensheid." Bedenkelijke uitspraken...

Wat het vers uit Jesaja wil zeggen, is dat de oorsprong van de ware gerechtigheid inderdaad bij God ligt. Hij is de bron, de schepper. Maar Hij is ook degene die de mens de genade verleent om mee te werken aan zijn scheppingswerk. De mens is niet gemaakt om werkeloos toe te kijken, maar juist om vanuit Gods genade te bouwen aan een wereld van gerechtigheid, zowel in de grote wereld als in de kleine omgeving waarin we concreet leven en werken. God vraagt en verwacht van ons verantwoordelijkheid en engagement.

Een oorlog toeschrijven aan God is fout. Oorlog, geweld en onrecht zijn het gevolg van het nee-woord van de mens aan Hem.
God heeft de mens de vrijheid gegeven om 'ja' of 'nee' te zeggen. In zekere zin heeft Hij daarmee een risico genomen. Maar dat is juist liefde. Hoe kun je van iemand wederliefde vragen terwijl je hem geen vrijheid geeft? Het is juist in de vrijheid dat de mens zijn liefde jegens God kan beantwoorden. Dat geldt trouwens ook voor de liefde tussen mensen onderling.

Het is zoals bij Maria. Zij stond met haar hele wezen in het scheppingswerk van de Vader. Maria zei 'ja', terwijl ze ook 'nee' kon zeggen.

Maria begreep niet alles, net zoals wij ook lang niet alles begrijpen. Het mooie aan Maria was dat ze steeds alles bewaarde in de stilte van haar hart, zoals we vandaag lezen in het evangelie. Na een lange zoektocht naar Jezus gehoorzaamde ze Hem uiteindelijk; Hij die vanuit een heilig moeten lange tijd in de tempel verbleef, zoals het evangelie van vandaag verhaalt.

Maria contempleerde alles wat gebeurde aangaande Jezus. Zo hield ze diep in haarzelf de openheid om beschikbaar te blijven voor, en gehoorzaam te zijn aan, Gods wil. Daar kunnen we van leren!

Laten we, naar het voorbeeld van Maria, altijd trachten 'ja' te zeggen tegen God, 'ja' tegen het leven, 'ja' tegen de liefde. In vrijheid, met ons hele zijn.

Laten we bidden

Maria, goede Moeder,
neem ons als uw kinderen bij de hand
en leer ons wat het betekent beschikbaar te zijn
voor Gods wil in ons leven.
Leer ons stil te worden,
leer ons zwijgen in het gebed,
leer ons luisteren naar Gods aanwezigheid,
leer ons het waaien van de Geest aanvoelen,
leer ons een bedding te zijn van Gods vrede,
een bron waar velen Hem kunnen ontmoeten.
Maria, goede Moeder,
ga ons voor, bid voor ons.
Amen.

Een mooi weekend voor jullie allen.
Gegenen, kris


Om mee op weg te gaan

Wat kan ik leren van Maria betreffende haar contemplerend karakter?

Hoe kan ik mijn vrije wil gebruiken om Gods liefde te beantwoorden?

Reacties

  1. Spreken is zilver en zwijgen is goud... Bezint eer ge begint... In onze gewone spreektaal is al de wijsheid opgenomen van de contemplatie, even wachten voor te reageren, even alles laten bezinken en - zoals Maria - alles wat je doet en wie je bent als 'dienst' aanbieden aan de Heer. Zij is de eerste ( en volmaaktste) leerling van de Heer en in dit fragment van het evangelie is het precies alsof zij het verwijt van haar zoektocht met Jozef naar Jezus meteen betreurt om dadelijk een meer ingekeerde houding aan te nemen... Ze bewaarde alles in Haar hart. Geloof, hoop en liefde dat zijn buitengewoon mooie gaven om te ontvangen, maar dat gaat niet zonder onze wil. Je kan ervoor kiezen om ja te zeggen. Toen we in 2017 de honderdste verjaardag vierden van de verschijningen in Fatima, trof het mij dat die heel jonge kinderen zonder enig verzet instemden om dagelijks de Rozenkrans te bidden. Zelf deed ik dat nooit alleen, in groep samen bidden, dat ging wel. Alleen kon ik dat niet, dacht ik toen, maar als je de beslissing neemt om het te leren doen, dan lukt dat toch. Het is dus zowel een genade als een wils-act. Ook zat er nog een oud denkbeeld in mijn hoofd, een soort afkeuring van (oude!) mensen die de Rozenkrans baden tijdens de Eucharistieviering (destijds nog in het latijn) , dat hoorde niet... Daarmee werd ook de Rozenkrans als dusdanig afgekeurd, in mijn denken althans. Ik heb die bladzijde omgedraaid en leerde dagelijks de Rozenkrans bidden, dat helpt me meteen om een beetje meer te leren 'contempleren'... Het hart van Maria klopt op het ritme van de Heilig Hart van Jezus, ik probeer om ook in dat ritme te leren leven...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank om uw worsteling met het bidden van de rozenkrans te beschrijven. Zo mooi! Nu wil ik er eindelijk ook aan beginnen. Het rozenhoedje bid ik samen met” NDLM” maar de rozenkrans bidden, daar geraak ik maar niet toe. Moge het Heilig Hart van Jezus en Maria mijn wil sterken en een vuur in mij ontvlammen om de rozenkrans dagelijks te bidden.

      Verwijderen
  2. Er zijn kapers op de kust die het rozenhoedje bidden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Paus Johannes Paulus II heeft in de tijd een prachtig document geschreven over de rozenkrans. Zeer de moeite waard om door te nemen :
    https://rkdocumenten.nl/toondocument/79-rosarium-virginis-mariae-nl/?systeemnum=79-2
    (Kopiëren en plakken in je browser)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je terechte boosheid in te weten houden
      maak zo van je hart een valkuil
      zand er over

      Verwijderen
    2. ??? Ik ben helemaal niet boos , het onrecht moet wel stoppen

      Verwijderen
    3. Ik heb het document al gedownload... zal het stellig eens helemaal lezen, dank Kris!

      Verwijderen
  4. Dank Chris voor je woordje. Waarin zegt dat je met je hoofd niet meteen alles hoeft te begrijpen, en dat je het mag meenemen in de stilte van je hart. Een wijze gedachte.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "Het hart van Maria klopt op het ritme van de Heilig Hart van Jezus". Dit is heel mooi gezegd.
    Ook een dank je wel aan Chris om ons mee te nemen op de geloofsweg van ' Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vaak ga ik 'online' naar de H. Mis - altijd in het Engels en zo hoor ik natuurlijk ook het evangelie in het Engels. Vandaag treft me dat 'bewaren' vertaald wordt als 'treasure'. Maria bewaarde alles in haar hart, niet dat ze het in de frigo stak of op zolder of ergens in een kast, maar Ze bewaarde alles als een schat, een 'treasure', om te koesteren en er vaak mee bezig te zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onlangs las ik : "Het is de wereld die dood en haat brengt." Het is de keuze van de mens. Dit blijkt ook uit de boodschap van 25 april 2024 van Maria van Medjugorje, die luidt als volgt :
    Lieve kinderen! Ik ben bij je om je te vertellen dat ik van je houd en ik moedig je aan om te bidden, omdat Satan sterk is en elke dag wordt zijn kracht sterker door degenen die voor de dood en de haat hebben gekozen. Jullie, lieve kinderen, wees gebed en mijn uitgestrekte handen van liefde voor allen die in duisternis verkeren en het Licht van onze God zoeken. Bedankt voor het beantwoorden van mijn oproep.”
    Laten wij dus kiezen voor God. Het bidden met het hart van de rozenkrans is een krachtig gebed omdat Maria dan met ons mee bidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Met 'gerechtigheid' hebben velen het moeilijk. Voor mij is de gerechtigheid van God zijn hele heilswerk. Heeft niets met straffen te maken, integendeel. God zet door zijn menswording, lijden, sterven en verrijzen de mens in zijn 'recht' = Hij laat de mens ten volle tot zijn recht komen als kind van God, zo bedoeld van bij het begin. Wij zijn gerechtigd, zegt Paulus. Iedere mens is geroepen om hetzelfde te doen: zichzelf, de anderen, de hele schepping en God tot hun recht laten komen. Mensen respecteren in hun mens-zijn (= anders zijn), zichzelf niet te min achten (ik ben een kind van God, van hoge afkomst dus!), de schepping respecteren (begint al met het sorteren van papier, glas, plastics enz...), aan God geven wat aan God toekomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mooie uitleg over gerechtigheid! Dank! Het is de bedoeling van God dat wij de beste versie van onszelf worden, zoals Hij ons heeft bedoeld... Dat hou ik vast, nogmaals dank!

      Verwijderen

Een reactie posten