vrijdag in week 11 door het jaar

HET LICHT VAN DE HEER IN ONS
(Bij Mt 6, 19-23)

Vandaag zegt Jezus: ‘Als het licht in jezelf verduisterd is, hoe groot is dan die duisternis!’

Het licht in onszelf is het licht van de Heer; het is de Heer zelf. Maar we kunnen dit licht verduisteren, er als het ware een grafsteen voor rollen. Ja, we kunnen stokken steken in de wielen van Gods genade. Wat zo jammer is!

We houden dan onze innerlijke groei tegen en begeven ons op paden die ons mogelijk van God wegtrekken.

We zijn geroepen, geliefde mensen, ons te verinnigen met Gods licht diep in onszelf; Gods licht dat zich openbaart in Christus die ons bewoont.

Gebed is je gelovig bewust zijn van die aanwezigheid (daarom niet voelend; soms voel je niets) én je eraan toevertrouwen. Je ziel leggend in Hem, als een werkelijk verliefde, minnend om wie Hij is, drinkend van Hem; je daardoor verliezend en terugvindend in God.

En zo, na je gebed, de vensters en de deuren van je hart wijd openzetten om de wereld welkom te heten. Met andere woorden: in gebed blijven. Gods liefde bezingend in elke ontmoeting die je doet, in elk schouwen van welk schepsel ook.

Mogen we het licht nooit verduisteren, integendeel. Mogen we deelgenoot worden van dit licht.

Ja, laat ons de liefde bezingen vanuit een minnend hart om haar.

Laten we bidden

Heer Jezus,
trek ons in U.
Maak ons deelgenoot van uw licht.
Mogen we zonder ophouden
zingen van uw liefde.
In U.
Amen.

Geliefde mensen, moge het licht van de Heer vandaag helder stralen.
Een toegewijde vrijdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekent het om mijzelf te verliezen en terug te vinden in God?

Hoe kan ik Gods liefde bezingen in ontmoetingen met anderen?

Reacties

  1. 's Nachts worden de lichten gedempt hier op de gang vh ziekenhuis waar ik momenteel verblijf. Wanneer Ik mij dan op de gang begeef om naar de wc te gaan om mijn kamergenoot niet te storen lijkt de gang wat lichter te worden. Zeker na een kort praatje met de nachtverpleegster.Ook overdag kan mijn "leven vanuit de kracht en Liefde van God" ook "'Licht" brengen in de levens van de mensen die ik ontmoet.
    Ik krijg dan soms opmerkingen over mijn positieve ingesteldheid in de situatie waarin ik mij bevind maar diep vanbinnen weet ik dat dit niet "mijn" ingesteldheid is maar God die mij gebruikt om te schijnen op de levens van anderen.
    Ik ben hier zoooo dankbaar voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelfs als zieke in het ziekenhuis, toch nog licht brengen bij de mensen rondom, het is een mooi getuigenis, dank je wel, Albert en... spoedig herstel!

      Verwijderen
    2. Dank je wel Albert voor jouw prachtige getuigenis. Moge de Heer jouw leven verder zegenen en aanraken met Zijn genezende Liefde, niet alleen naar ziel maar ook naar lichaam.

      Verwijderen
  2. De eerste lezing is moeilijk en onduidelijk. Het gaat over het huis van Achab. Achab wordt opgevolgd door Achazja. Joram is een broer van Achazja en samen trekken zij op tegen Hazaël om de stad Ramot in Gilead te verdedigen. Maar Joram en Achazja worden met hun hele familie door Jehu uitgemoord. Atalja is de vrouw van Joram. Zij was een dochter van Achab. Als Achazja gedood is, neemt zij het bewind over. Er is echter een kind van Achazja dat gered wordt en dat is Joas. Samenzwering o.l.v. Jehojada en dood van Atalja. We zijn dan in de jaren 841 - 835. Het zijn allemaal intriges in het koningshuis van Achab, tot wie de profeet Elia gezegd had dat het onheil niet tijdens zijn leven over Israël zou komen, maar in het leven van zijn zoon. En zo is het ook gebeurd onder zijn zoon Achazja. In een samen lezen met het evangelie van vandaag betekent dit dat het hart van de koningen toen van binnen duister was, omdat ze de Baälgoden dienden, dat zijn de goden van de vruchtbaarheid, koren en vee. Voor ons betekent dat geld en goed, waar je het ook uit haalt. Mocht ons hart echter bij de ware schat zijn en dat is onze hemelse Vader, tot wie Jezus ons gisteren het Onze Vader leerde bidden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik bid tot God dat ik eens in het volle licht onder de mensen mag leven.Momenteel wordt dit nog overschaduwd door donkere wolken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het volle licht dat is voor na het overlijden, in de hemel

      Verwijderen

Een reactie posten