zondag 13 door het jaar - B

OVER HET WONDER VAN GODS AANRAKING
(Bij Mc 5, 21-43)

Aanraking. Daarover gaat het evangelie van vandaag. Aanraking door de Heer, door God zelf. Aanraking met als gevolg: genezing, leven.

We weten dat een menselijke knuffel zo’n deugd kan doen. Of een letterlijke schouderklop, een hand die je krijgt, een streling. Een fysieke, tedere aanraking doet iets met een mens.

Wel, als een menselijke aanraking al zo’n deugd doet, wat moet het dan niet zijn wanneer God ons in eigen persoon komt aanraken? Wat een feest voor de ziel, deugddoend voor ons innerlijk. Twee bewegingen die samensmelten: Gods liefde voor ons, ons verlangen naar Hem.

Goddelijke aanraking doet de dood teniet. Niet enkel de fysieke dood, maar ook alles wat dood is in onszelf: het toegeven aan neigingen tot zonde, uitgesloten worden door wie dan ook, als ‘onrein’ worden gezien, een laag zelfbeeld, neerslachtigheid, ...

Als God de mens in Christus aanraakt, vindt er genezing plaats. Hij tilt op, geeft waarde, zet je in beweging.

Lieve mensen, ga naar de Heer toe. Strek je hand uit, je hart, je hele zijn. Zoals jij vanuit je mens-zijn naar Hem verlangt, zo verlangt Hij vanuit zijn God-zijn naar jou. Laat de ontmoeting gebeuren. Smelt samen.

Wie vandaag eucharistie viert: moge het beluisteren van het Woord, en het ontvangen van de Communie, die samensmelting met de Heer tot gevolg hebben.

Nog dit: het evangelie eindigt vandaag met een opdracht van Jezus aan de mensen die rond het meisje stonden, namelijk dat ze haar te eten moesten geven. Laten we bidden dat de Heer aanrakend onder ons aanwezig mag zijn. Maar laten we daarin ook elkaar tot steun zijn, elkaar voedend, door gemeenschap te vormen en te beleven; gemeenschap in de mooie en diepe zin van het woord. Ook dat is Kerk zijn.

Laat ons bidden

Goede God,
raak ons aan in Christus.
Genees ons, til ons op.
Opdat wij,
verenigd met uw liefde,
uw goedheid mogen uitzingen;
doorheen gebed en daad.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, moge de aanraking van God je vandaag omarmen en je ziel verlichten met vrede en genezing. Moge zijn liefde je kracht en vreugde geven.
Een mooie zondag,
kris


Om mee op weg te gaan

Neem de tijd om stil te staan bij de momenten waarop God jou persoonlijk in het leven heeft aangeraakt. Tracht deze momenten te erkennen, én te vieren.

Veel mensen worstelen met een laag zelfbeeld. Mag God ons zo aanraken dat dit zelfbeeld wordt opgekrikt?

Reacties

Een reactie posten