zondag 12 door het jaar - B

OVER NEDERIGHEID EN OVERGAVE
(Bij Mc 4, 35-41)

Jezus nodigt ons uit om het meer over te steken, om samen met Hem de overkant te bereiken, ondanks de stormen die ons pad kruisen. In het evangelie van deze zondag zien we hoe de leerlingen worstelen met angst en twijfel terwijl de golven tegen hun boot beuken. Ze wekken Jezus, bezorgd dat ze zullen vergaan. Maar Jezus, met zijn goddelijke autoriteit, brengt de storm tot bedaren en vraagt hen: 'Waarom zijn jullie zo angstig? Geloven jullie nog steeds niet?'

Dit verhaal leert ons dat geloof in Jezus verder gaat dan enkel met onze lippen belijden dat Hij de Zoon van God is. Geloof vraagt een diepe overgave, een gebedsact, waarin we ons volledig toevertrouwen aan zijn aanwezigheid. Dit zal vele levensstormen - angst iets niet te kunnen -  doen bedaren.

Jezus roept ons op om van onze troon te komen, onze eigen angsten en zekerheden los te laten, en ons nederig over te geven aan Hem. Het is in deze overgave dat Hij door ons heen kan leven en bidden.

Neem nu bijvoorbeeld 'liefhebben'. Vaak zijn we bang wat betreft het échte liefhebben. We willen de controle behouden, en daarmee eigenen we het liefhebben ons toe. Maar Jezus staat aan de deur van ons hart en klopt. Hij wacht geduldig tot we opendoen en Hem binnenlaten, zodat Hij het hart van ons liefhebben kan worden.
Wanneer we Jezus in ons hart verwelkomen, nederig en onszelf aan Hem schenkend, kan Hij de leiding nemen van ons liefhebben. Een mogelijke angst dit niet te kunnen, zal wegsmelten in zijn genade. Hij zal deze storm tot bedaren brengen en zal zélf de ziel worden van ons beminnen van de ander.

Zo worden we getuigen van zijn wonderen vanuit de diepe vrede die alleen Hij kan geven.

Laten we bidden

Heer Jezus,
moge uw aanwezigheid,
dat pure genade is,
onze levensstormen bedaren.
Moge U het hart zijn van ons liefhebben,
de ziel van ons bidden,
opdat U door ons heen
moogt leven.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge Jezus het hart van je liefde zijn. Ik wens jullie dit van harte toe op deze mooie zon-dag. De zon gaat eindelijk schijnen! Geniet ervan!
Met een genegen groet, 
kris


Om mee op weg te gaan

Maak het stil in jezelf, en probeer eens na te gaan of je zelf misschien ook soms angstig bent wat betreft het liefhebben van je naaste. Vanwaar zou die angst komen? Wat zou je kunnen doen om je te laten bevrijden van deze angst?

Hoe staat het met je nederigheid tegenover de Heer?

Reacties

  1. Heer Jezus help mij om mijn man tenvolle lief te hebben nu hij mogelijk binnenkort niet meer bij ons zal zijn
    Sterk en help mij met uw goede krachten en bevrijd mij van
    vele angsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bid met je mee om sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja Heer, liefhebben wanneer de ander op niets meer reageert. Niets terug krijgen, alleen maar geven. Jezus, schenk mij Uw hart, Uw handen Uw bemoedigende glimlach, Uw hartelijkheid. Jezus, maak mijn hart aan het Uwe gelijk. U wil ik danken, U bezingen om Uw goedheid en medeleven!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Moge de Heer onze lieve zusters en broeders bijstaan bij hun Aards vertrek naar uw Rijk... Mogen wij hen bijstaan en bidden op een goede reis...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten