donderdag in week 9 door het jaar

WAAR HET OM GAAT
(Bij Mc 12, 28-34)

Jezus antwoordt op de vraag van een Schriftgeleerde wat het belangrijkste gebod is van alle geboden:
'Het voornaamste is: "Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht." En daarna komt dit: "Heb uw naaste lief als uzelf." Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.'

Luister, Israël... dit gaat vooraf aan al het andere: luisteren, zwijgen, stil worden, de leegte koesteren, arm worden van geest... enkel de Heer. Kijken naar Hem; diep in jezelf, in de ander, in de schepping. Vertoeven bij Hem, in zijn aanwezigheid, bij zijn Woord. God God laten zijn, jij zijn kind, door Hem gebaard. Luister, Israël... Luisteren in de Geest met de liefde van een op God verliefde ziel.

De Heer, onze God, is de enige Heer... Hem het centrum laten zijn van je leven, het hart van je bestaan, de enige, de altijd grotere, de ongrijpbare, de ene en ware God. Enkel Hem aanbidden, niets of niemand anders, enkel God. Hij, je alfa en omega, je oorsprong en doel, je diepste motivatie, de ziel van je bidden en doen, de kern van je bestaan, het levend hart van je liefde. God, onze enige Heer...

Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht... God liefhebben met je hele wezen. Als een gebed zonder ophouden. Opborrelend vanuit zijn eigen Geest als een bron en stuwkracht van voortdurende liefde. Met kennis en wijsheid, God prijzend met al je krachten. Eén en al lofzang.

Heb uw naaste lief als uzelf... Jezelf liefhebben en waarderen, je roeping beminnen en koesteren, haar hoog achten als de weg van je diepste gehoorzaamheid. Om geen enkele andere reden dan om van de ander te kunnen houden, je leven voor hem of haar te geven. Liefhebben vanuit de Liefde.

Er zijn geen geboden belangrijker dan deze... Liefhebben... het hart van ons christen-zijn. Tot het uiterste. Met, in en door de Heer. Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, eucharistie; weg van liefde. De Heer ons voorgegaan. Nu wij in Hem.

Kom, verliefde ziel, vlij je neer tegen de Heer. Leef, ga, bemin, zing en vier. In Christus.

Amen.

Laten we bidden

Goede God,
in de liefde tot U en tot de naaste
ontspringt de bron van het geluk
waartoe wij allen zijn geschapen.
Laat uw Woord het richtsnoer van ons leven zijn.
Leer ons daaruit de wijsheid putten
die wij nodig hebben
om te komen tot uw gemeenschap.
In Jezus’ naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge je vandaag de liefde van God doorvoelen in alles wat je doet. Heb God lief met heel je hart, ziel, verstand en kracht, én je naaste als jezelf. Laat deze geboden je leiden naar een dag vol vrede en vreugde.
Met een genegen groet,
kris

Reacties

  1. Hoor Israël, de Heer is God.! Geloven is uit horen. Eerst luisteren en dan handelen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat betekent het voor mij om God lief te hebben met heel mijn hart, ziel, verstand en kracht?
    Voor mij betekent dit elke dag tijd maken voor God door gebed en bezinning. Geïnspireerd door God de dag tegemoet treden, zijn liefde in me laten doorwerken en uitstralen naar anderen. Wat ik vergeet te doen is 's avonds de dag overlopen en mezelf afvragen, heb ik vandaag geleefd als een christen?

    Hoe kan ik vandaag meer liefde en waardering tonen voor mezelf en mijn roeping?
    Trouw blijven aan mezelf en mijn roeping... me niet laten meeslepen door onbenullige dingen, standvastig blijven in mijn geloof.

    Ben ik bereid om vandaag Gods liefde concreet gestalte te geven in alles wat ik doe en naar iedereen toe die ik ontmoet?
    Ja, dat wil ik proberen, met vallen en opstaan... en als dit lukt, proef ik nadien wel een zekere vreugde in mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je mooie getuigenis.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten