donderdag in week 1 door het jaar
CHRISTELIJKE EMPATHIE
(Bij Mc 1, 41)
In het evangelie van vandaag lezen we: Jezus kreeg medelijden, stak zijn hand uit, raakte hem aan en zei: ‘Ik wil het, word rein.’. Deze eenvoudige maar diepe woorden onthullen een kern van het christelijk leven: medelijden dat tot actie leidt.
Jezus' medelijden was geen passief of vluchtig gevoel, geen oppervlakkige of vrome reactie die zonder gevolg bleef. Het was een diepe bewogenheid die Hem aanzette tot handelen. Hij strekte zijn hand uit, raakte de zieke aan en bracht genezing.
Dit medelijden, deze warme empathie, loopt als een rode draad door heel de Bijbel. Het gaat om een empathie die ons hart doet spreken en ons engageert naar de ander toe, ook wanneer dat tegen de publieke opinie ingaat. Het is een liefde die de ander ziet in zijn kwetsbaarheid; een liefde die niet wegkijkt, maar aanzet tot betrokkenheid en actie.
De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lc 10, 25-37) toont ons een vergelijkbaar beeld. De Samaritaan, die de beroofde en gewonde man langs de weg ziet, laat zich raken door wat hij ziet. Het schokt hem zo diep dat het hem in beweging zet: hij verzorgt de wonden van de man, brengt hem naar een veilige plek en zorgt voor zijn herstel. Zijn medelijden was geen abstracte gedachte, maar een concrete daad van liefde.
Voor ons betekent dit oog hebben voor het kwetsbare en gebrokene in onze wereld. Denk aan de armen in onze samenleving, aan wie we vaak voorbijgaan. Denk aan de eenzaamheid van veel ouderen, die verlangen naar een luisterend oor en een warm bezoek. Denk aan die vele mensen die vandaag in stilte worstelen met depressie, uitkijkend naar mensen die tijd voor hen maken en mee 'in hun put' gaan zitten.
Hier in het Westen zijn de rechten van het kind doorgaans opgenomen in de wetgeving, maar wereldwijd worden deze rechten vaak geschonden, met afschuwelijke gevolgen voor kinderen. Paus Franciscus sprak gisteren tijdens zijn wekelijkse woensdagcatechese hier niet mis te verstane woorden over (zie leestip van vandaag). Dit onrecht zien, aanklagen en je er niet aan onttrekken, is ook een vorm van empathisch omgaan met een wereldwijd probleem en haar slachtoffers.
Maar het gaat ook om mensen heel dichtbij: onze partner, kinderen, buren, familie of kennissen. Wanneer zij het moeilijk hebben, mag het niet voldoende zijn om dat alleen te weten; het zou ons ook moeten aansporen om te handelen.
Als christen is deze vorm van empathisch handelen meer dan een menselijke inspanning. Het is een antwoord op de roep van de Heer die zegt: "Ik heb dorst" (Joh 19, 28). Het is Christus zelf die in de ander op ons wacht. Ons leven is een antwoord op zijn roep, een uitnodiging om in verbondenheid met Hem te leven en van daaruit te handelen. Christus is de genade die ons in staat stelt om echte empathie te tonen en liefdevolle daden te verrichten.
De Kerk is geroepen een warme gemeenschap te zijn, een plek waar christelijke empathie niet alleen wordt gevoeld, verkondigd, besproken of beschreven, maar vooral daadwerkelijk wordt geleefd. Moge Gods Geest ons van binnenuit bewegen om, in diepe verbondenheid met Jezus en als antwoord op zijn roep, de wereld met een bewogen hart te omarmen. Zo kunnen en zullen we licht en vrede brengen in de levens van anderen, door oprechte daden van kleine goedheid.
Laten we bidden
Liefdevolle God,
U die onze harten kent en ons nabij komt in onze kwetsbaarheid, raak ons in Christus aan met uw medelijden. Help ons U te ontvangen in onze eigen gebrokenheid, zodat wij door U geheeld kunnen worden.
Open vanuit deze ervaring onze ogen voor de nood van de wereld om ons heen: voor hen die lijden, die eenzaam zijn en zich verloren wanen. Moge ons hart op die momenten lijken op het Uwe: een hart dat niet stil blijft staan, maar zich engageert voor de ander. Geef ons de moed om niet weg te kijken, maar om het broze om ons heen met liefde te omarmen.
Heer, maak ons tot een warme Kerk, een gemeenschap waarin uw liefde zichtbaar wordt door onze handen, onze woorden en ons leven. Mogen we een Kerk zijn die leeft van binnen naar buiten, vanuit U elke medemens beminnend.
In Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.
Geliefde mensen, laten we ervoor zorgen dat praten over empathie geen loze woorden blijven, maar ons aanzet tot een warme levenshouding die anderen in de diepte goeddoet.
Een toegewijde donderdag,
kris
Om mee op weg te gaan
Als we naar onze diepste hartintenties luisteren, zijn deze ongetwijfeld van goud. Wie verlangt er diep vanbinnen niet naar het goede, naar een leven als een werkelijk goed mens? Laten we echter eens heel eerlijk naar onszelf kijken: in hoeverre komt onze levenswandel overeen met deze intenties? Stel je voor dat we werkelijk zouden zijn wie we ten diepste willen zijn ... Wat zou de wereld, onze samenleving, prachtig zijn. Helaas is dat vaak niet het geval. Er lijkt dus iets te haperen in het omzetten van onze intenties naar onze daden.
Sta stil bij wat dit in jou teweegbrengt. Wat houdt je tegen om te leven naar je diepste verlangen? Nodig God uit in dit proces. Laat Christus je raken, helen en begeleiden in je onvermogen en je op weg gaan naar de ander toe.
Moge Gods liefde zich openbaren door ons liefdevol handelen naar de naaste.
Drie keer in even zoveel maanden heeft mijn empathie mij en anderen ernstig in de problemen gebracht. Nu twijfel ik grondig aan mezelf: mag ik dan best geen initiatief nemen, nochtans in mijn idee alleen maar met de bedoeling te helpen, te verduidelijken, te helen... De laatste keer dat het mij overkwam, heel recent, ben ik er een hele week ziek van geweest, nooit zo sterk geweten dat emoties letterlijk een fysiek probleem kunnen geven. Ik ben er dus nog niet uit, dat zal nog even naslepen denk ik. Het is wel een aanzet tot ernstige zelfreflectie...en toch het vertrouwen niet verliezen. Niet zo simpel... (wivina)
BeantwoordenVerwijderenDag Wivina,
VerwijderenWat moet het je diep geraakt hebben dat je welgemeende toenadering van iemand in nood niet aanvaard kon worden of misschien verkeerd geïnterpreteerd werd. Dat doet heel veel pijn. Wat de oorzaak ervan is, weet je niet.
Ik moest denken aan een gedachte van een zeer bekende psychiater, (nu overleden: Dr. AAA Terruwe). Zij heeft geschreven en gehandeld rond deze kwestie. Zij schrijft over de 'weerhoudende liefde'. Daarmee bedoelt ze dat liefde soms in een andere vorm gegeven kan worden, juist door de toenadering als het ware 'in te houden'. Juist uit liefde. Dat betekent niet dan je liefde minder zou moeten worden, maar wel - ik zeg het nu met mijn eigen woorden - dat de ander er nog niet aan toe is, om zoveel liefde te ontvangen. Je hart mag doorstromen naar die persoon, dat zeker. Geduld proberen te hebben totdat de ander het wel ontvangen kan.
Misschien kun je hier wat mee? Het maakt je pijn niet minder. Ik wens je toe dat je je eigen vorm erin kunt vinden.
Ricky
Wivina,
BeantwoordenVerwijderenU hebt willen helpen en het is verkeerd uitgedraaid......het is in relatie treden met de ander.
In de verhalen die we horen in het evangelie, vraagt de 'zieke' Jezus om hulp.
Een relatie moet in beide richtingen werken.
Jij hebt hartelijk willen helpen, dat is een christelijke houding.
Maar begrens jezelf, laat los en blijf vertrouwen dat Hij jou de Weg wijst, ook langs een 'lijdensweg'.
Een gebed in verbondenheid schenk ik jou.
Dank aan Ricky en Anoniem van 7.47 om jullie bemoedigende woorden en jullie gebed. Wivina
BeantwoordenVerwijderenZelfs de vriendenkring van Jezus, lieten Hem in de steek 0p `t einde van Zijn leven.
BeantwoordenVerwijderen