woensdag in week 2 door het jaar
DE PRIESTER IN ONSZELF
(Bij Heb 7 1-3 + 15-17)
Beste mensen, we lezen al een aantal dagen uit De Brief aan de Hebreeën. Vandaag handelt onze perikoop onder andere over de priester Melchisedek. Hij is priester voor altijd, en daarin lijkt hij op de Zoon van God. (Heb 7, 3b)
De naam Melchisedek heeft veel Bijbelgeleerden al hoofdbrekens gekost. Wij lezen de Brief aan de Hebreeën niet vanuit studie, maar vanuit wat ons hart raakt in de tekst zelf.
Melchisedek is een wat legendarische figuur. Hij heeft geen ouders en is zonder stamboom. Dus geen oorsprong en geen levenseinde. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Welke betekenis moeten deze woorden krijgen? Een symbolische misschien?
Melchisedek betekent koning van de gerechtigheid. Bovendien is hij koning van Salem. Daarmee wordt Jeruzalem bedoeld. In ‘Salem’ zit het woord Shalom verborgen, wat in onze eigen taal vrede betekent. Vrede in de meest ruime betekenis. De naam Melchisedek betekent dus naast koning van de gerechtigheid ook koning van de vrede.
Gerechtigheid en vrede zijn twee krachtige woorden die een koning zeer sieren. Was Jezus ook niet de koning die voor gerechtigheid en vrede in deze wereld is gekomen?
De naam Melchisedek komt in het Oude Testament maar tweemaal voor. De eerste keer in het boek Genesis (14,18-20). Hier lezen we hoe Abraham, toen hij nog Abram heette, terugkwam van een behaalde overwinning, tegemoet gelopen werd door Melchisedek, priester en koning, Dan zegent Melchisedek hem. Dat is wel heel bijzonder dat de koning zelf Abram tegemoetkomt. Een hogere die een lagere tegemoet treedt. Het doet me denken aan Jezus die de mensheid tegemoet komt door zijn menswording.De tweede notitie over Melchisedek komt heel veel later voor in het oude Testament, namelijk in het boek van de psalmen, psalm 110, 4: De Heer heeft gezworen, en komt op zijn eed niet terug: Jij bent priester voor eeuwig, zoals ook Melchisedek was. Deze psalm wordt wel de Messiaanse psalm genoemd, dus een vooruitwijzing op de Messias.
De psalm doet me denken aan een, nu overleden priester, die telkens als die psalm ter sprake kwam of gebeden werd, ontroerd geraakte. Hij had eigenlijk helemaal geen priester willen worden, maar alleen een eenvoudige broeder franciscaan. En toch bleek hij tot het priesterschap geroepen te zijn.
In het Nieuwe Testament komt de naam Melchisedek alleen voor in deze Brief aan de Hebreeën.
Het is nu de vraag wat Melchisedek met ons te maken heeft. Blijft het een figuur die omringd is met gissingen over zijn bestaan (nooit geboren en nooit gestorven), of mogen we in hem een voorafbeelding zien van Jezus? Zelfs kunnen we het misschien nog dieper verstaan als ‘een verwijzing naar ons eigen algemene ‘priesterschap’? Niemand van ons wordt ervan buitengesloten om op eigen manier ‘priester’ te zijn. Niet zoals de gewijde priesters die een speciale functie in de Kerk hebben. Wel als christen. Wij, alle mannen en vrouwen, delen in het algemene priesterschap. In de doop zijn ons alle mogelijkheden gegeven om uit te delen van de rijkdom die in ons opgeslagen ligt. Een rijkdom waaruit we zelf kunnen putten, maar niet alleen eruit putten, ook ervan uitdelen aan anderen.
De naam Melchisedek die voor gerechtigheid en vrede staat, (zoals ook Jezus in zijn leven heeft waargemaakt), is niet alleen de naam van een legendarische koning, maar we mogen die naam ook zelf dragen en uitdragen door mensen te zijn die, precies zoals Jezus, in ons leven gerechtigheid en vrede waar maken, met de hulp van hem, de ÉNE, die dit op volmaakte wijze gedaan heeft, tot in eeuwigheid.
Laten we bidden
Goede Vader,
wij willen U danken voor ons geloof,
en voor de rijkdom van de Bijbel
die ons altijd weer met andere woorden
vertelt van de vele wegen
die ons dichter bij U willen brengen.
Soms verdwalen we een beetje,
maar U brengt ons altijd weer thuis,
door Jezus, onze broeder.
Amen
Beste mensen, geniet van de rijkdom die ons gegeven is, en deel ervan uit, waar je voelt dat er oren voor zijn, of verlangen naar is. Voor niets hebben we die rijkdom mogen ontvangen, voor niets mogen we ervan uitdelen.
Ricky
Om op onze levensweg mee te nemen
Werp een blik op je leven zoals het er nu uitziet. Ben je er blij mee? Of is er een ontevredenheid in jezelf? Waar komt die vandaan? Mocht die veroorzaakt worden door eigen zwakheden, of door onmacht, of desinteresse? Of mocht de bereidheid ontbreken om ermee aan de slag te gaan? Misschien kun je zoeken naar iemand die je ondersteunen kan op je geloofsweg. Luister vooral naar je verlangen, en weet dat je aanvaard wordt met alle zwakheden erbij.
Kan iemand uitleggen wat 'in de doop zijn ons alle mogelijkheden gegeven' betekent?
BeantwoordenVerwijderenWat is dat in de doop?
En waarom alle? Is er niet meer nodig?
In het Doopsel, het eerste Sacrament ligt ons leven al in de handen van God. Op dat moment wordt het'fysiek'uitgesproken.
VerwijderenGod, bron van Liefde, waakt over ons.
Alle kansen biedt hij ons, met vallen en opstaan.
Het is een relatie in opbouw.
Deze werkt aan twee kanten.
Ook van ons wordt er
medewerking verwacht.,
hoe dat moet gebeuren?
Lezen we dagelijks in het bijbelcitaat.
Dit is hoe ikzelf het interpreteer.
Beste Koen,
VerwijderenBij ons doopsel hebben we sacramenteel de Heilige Geest ontvangen. Dat betekent dat ons bidden, ons liefhebben, ons spreken, ... kan geschieden vanuit de gloed van de Geest. Dit is echter niet evident. We moeten daarvoor eerst afdalen om in nederigheid ons toe te vertrouwen aan het waaien van de Geest. En dan wordt er veel mogelijk. Omdat God dan ons leven leidt. Hij zal ons - vanuit zijn Geest - van binnenuit stuwen, ons binnenleiden in het leven van Christus. Het is Hij, Jezus zelf, die dan vanuit een diepe eenheid met Hem in ons en door ons wil en zal leven. Dat is de stroom waar we in kunnen staan en leven. En de genade van ons doopsel - de gave van de Geest - zal ons brengen in dit gebeuren. Maar nogmaals: de Geest 'wacht' tot we ons toevertrouwen aan zijn gloed in ons.
Laten we voor elkaar bidden dat we inderdaad die nederigheid in ons dragen die ons in staat zal stellen ons toe te vertrouwen aan de Geest.
Van harte, kris
Dit is een dagelijks bijbelcitaat en Woord naar leven op mijn lijf geschreven! Dikwijls begrijp ik de Bijbel teksten niet, die moet ik gewoon aanvaarden en geloven. Dan komt de uitleg. Ik weet nu ondertussen dat ik enkel die ene stap moet zetten: overgave! Via Chris word ik elke dag op de juiste weg gewezen. Ricky ik heb nog een lange weg te gaan. Dank aan allebei
BeantwoordenVerwijderen