dinsdag in week 6 door het jaar

LEVEN IN DIEPGANG
(bij Mc 8, 14-21)

Jezus treedt vandaag vermanend op aan het adres van de leerlingen. ‘Begrijpen jullie het dan nog niet?’ Zelfs na de broodvermenigvuldiging zagen ze 'het' nog niet. 'Jullie hebben ogen, maar zien niet. Jullie hebben oren, maar horen niet', zo stelt Hij. Hij roept zelfs op tot waakzaamheid niet te worden zoals de farizeeën of zelfs Herodes: ‘Pas op, hoed je voor de zuurdesem van de farizeeën en voor de zuurdesem van Herodes.’ Uitspraken die moeten binnengekomen zijn.

Vandaag gaat het over brood. De leerlingen maken zich zorgen dat ze te weinig bij hebben. Werelds gezien een terechte bekommernis. Mensen moeten ook eten hebben, en het siert hen zelfs dat ze bekommerd zijn om de lege maag van hun naasten. Elk gezin met kinderen, of elke gemeenschap, of ook als iemand alleen woont, zorgt ervoor dat er brood op de plank is. Dat weet Jezus ook. Maar daarover heeft Hij het niet.

Het gaat erom dat ze Hém niet zien. Wel fysiek natuurlijk, maar niet in de diepte. Ze zien Hem niet zoals Hij onder hen aanwezig is. Namelijk als brood voor hen gegeven waarvan het de bedoeling is dat men het uitdeelt aan de wereld. Jezus nodigt uit om in de diepte te kijken, en niet te blijven steken in de oppervlakkigheid van het leven. Want als je oppervlakkig godsdienstig bent bestaat het gevaar er in dat je blijft hangen in het volbrengen van religieuze wetmatigheden, terwijl het je aan diepgang zal ontbreken. Dat was hét grote verwijt van Jezus aan vele farezeeën en wetgeleerden van toen. Oppervlakkig gezien deed men wat men moest doen maar het ontbrak hen aan diepgang.

Die diepgang vinden we bij en in Jezus zelf. Hij is het brood. Hij geeft zich aan ons als levend voedsel. Met de bedoeling dat wij - vanuit Hem - dit levensvoedsel schenken aan elkaar, en aan ieder ander, door verkondiging en daden van goedheid. Maar daarvoor moet je dus verder kijken dan je neus lang is. Je moet vooral in de diepte kijken, daar waar de Heer zich aan jou zal openbaren en waar je dit ook in geloof zult inzien en verstaan. En wel zo dat je zult toelaten dat Hij door jou heen zal bidden en leven.

Morgen begint de vasten. Als rode draad zou ik in 'Van Woord naar leven' de barmhartigheid van God willen bezingen: Hij die barmhartig is, en die ons oproept het te zijn. Barmhartigheid is het hart van Gods bestaan en handelen.
Maar ook dit kan je oppervlakkig bekijken óf met diepgang. Wel, we hebben veertig dagen de tijd om samen diep te kijken. Opdat Pasen werkelijk en ten diepste moge gebeuren.

Moge zijn Geest ons daarbij tot hulp zijn.


Laten we bidden

Vader,
moge we ons verinnigen
met de gloed van uw Geest
opdat we in staat zouden zijn
diep te kijken.
Mogen we uw Zoon ontvangen
als brood aan ons gegeven,
met de bedoeling Hem te schenken
aan elkaar en aan de hele wereld.
Kom heilige Geest.
Amen.

Een Geest-rijke dinsdag voor ieder van jullie.
Van harte, kris

Reacties

  1. Laten wij ...'alle lezers en volgers' van de zo aanmoedigende en wijze woorden uit de Bijbel
    door sterke gelovige broers en zussen geschreven,
    voor onze "vasten" Zijn Brood eten !
    Bij het communiceren wéten jà het is Zijn Lichaam !
    Christus zelf !
    Zijn Geest "in" ons !
    Die ons dan doet léven en handelen zoals HIJ !
    Liefhebben ,vergeven ,maar ook zich verzetten tegen het kwaad !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jacqueline Van Eynde13 februari 2024 om 09:16

    Met dank aan onze broers en zussen die ons élke dag wijze woorden doorsturen om ernaar te léven !
    Christus in ons is ons 'dagelijks brood !
    Wij voeden ons door gebed en Eucharistie met Zijn Geest die in ons woont !
    Nu moedigen wij elkaar aan om in die 40 dagen daarvan méér bewust te worden !
    Laten wij voor elkaar bidden om ons te laten doordringen door Zijn geest van Liefde !
    Dat houdt ook in zich te verzetten tegen het kwade in alle vormen ,ook in ons eigen hart!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. vandaag viel mij een zin uit de brief van Jacobus op: 'God stelt niemand aan verleiding bloot... Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte'. ik moest denken aan de zin uit het Onze Vader: 'en breng ons niet in beproeving'. hier is toch echt een tegenstelling. komen de beproevingen/verleidingen nou wel of niet van God? ik herinner me een uitspraak van onze paus die zei dat er nog steeds landen zijn waar juist die zin van het Onze Vader verkeerd vertaald wordt. ikzelf bid altijd: 'en leidt ons doorheen de beproeving'. dat geeft mij steun om niet toe te geven aan mijn eigen begeerten. de slotzin 'en bevrijdt ons van het kwaad', voelt dan als een verlossing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Stefan,
      een tijdje terug hebben wij (jij en ik) daarover nog gemaild (of was het hier op de blog ... ik weet het niet meer) over dit thema. Sindsdien - en dat is nu toch al een heel tijdje - bid ik het ook zoals jij het bidt 'en leidt ons doorheen de beproeving'. In het begin was het wennen, maar nu ben ik het gewend en bid ik het ook met diepgang. Het heeft voor mij het' 'Onze Vader' alleen maar verrijkt.
      Een bijzondere dank daarvoor !!
      Van harte, kris

      Verwijderen
    2. Inderdaad kwam het op deze blog. En ook wij hier bidden het zo. 🙏dank Stefan

      Verwijderen
    3. De Franse 'nieuwe' vertaling van deze zin uit het onze vader is prachtig: (vertaald in het NL) laat ons niet ingaan op de bekoring. Alhoewel dat ook weer wat uitleg vraagt. Het gaat altijd om de bekoring van ongeloof. Onze soms verziekte visie op de dingen (in de Kerk) heeft 'bekoring/beproeving' enz... altijd te veel enkelzijdig gezien op het vlak van seksualiteit, ziekte, lijden enz... In de lezingen van de voorbije dagen kwam het duidelijk ter sprake: het gaat om de bekoring/beproeving van het geloof.

      Verwijderen
    4. Dank u Stefan. Mij stoort dit ook altijd. Daarom bid ik: behoed ons voor de bekoring en verlos ons van de kwade en het kwaad in ons eigen hart.
      Maar zo kan ik het natuurlijk alleen maar bidden als ik alleen ben.
      Het jouwe kan je ook bidden met anderen. Bedankt.

      Verwijderen
    5. In het Spaans ( moedertaal van onze paus) wordt het vertaald als: ‘no nos dejes caer en la tentación’. (= laat ons niet vallen in de bekoring, verleiding). Dit is dus ook een wijze van uitdrukken: bescherm ons tegen de beproeving, leidt ons doorheen de beproeving

      Verwijderen
  4. Laten we oprecht en vurig bidden voor onszelf en voor elk ander ,
    dat we mogen in deze 40 dagen tijd naar het diepe varen !
    In het diepste van ons wezen waar Christus woont met Zijn Geest !!
    Zodat we ook oprecht elkaar kunnen vergeven ,
    maar ook zich verzetten tegen kwaad !
    Héél hartelijk dank voor je Woord Kris !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten