zaterdag na aswoensdag

KYRIE ELEISON
(Bij Lc 5, 22-37)

Dat Jezus kiest om in te gaan op de uitnodiging van Levi om bij hem thuis te gast te zijn, zegt álles over hoe God met de zondaar omgaat. God heeft namelijk een bijzondere liefde en genegenheid voor de zondaar. Niet voor de zonde! Wel voor de zondaar. En dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat God het beste voorheeft met de mens. En 'het beste' in de ogen van God is, dat de mens ten diepste gelukkig is. En gelukkig is hij of zij die beantwoordt aan de droom van God voor de mens. Hieraan gehoor geven is het beste wat een mens kan overkomen. Wanneer iemand afdwaalt van deze weg, om welke reden ook, zal God alles op alles zetten deze mens terug 'tot de rede van het hart' te brengen. En zo dus ook bij de zondaar. Hij kijkt naar hem uit, zal hem opzoeken, zal met hem maaltijd houden, zal hem dragen en begeleiden naar het hart van het leven. Dat noemt men liefde. Dat noemt men barmhartigheid. Zo is God.

En voor alle duidelijkheid: állemaal zijn we zondaar. En daarvoor hoeven we echt geen moordenaars of verkrachters te zijn. Het zit heel vaak in zeer kleine dingen waarvan we goed weten dat ze niet juist zijn. Laat ons vooral niet schijnheilig doen. Wat niet wil zeggen dat we nu - zoals vroeger tevéél gedaan werd - met z'n allen heel de veertigdagentijd zonder ophouden moeten zeggen: 'Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld'. We moeten geen onnodige schuldenlast op onze schouders leggen die ons volledig onderuit haalt. Dat is destructief aan ons mens-zijn. Anderzijds is een gezond bewustzijn wat betreft onze zonden of tekortkomingen een belangrijk iets op onze weg af te stappen van onze hoogmoed en God de ruimte te bieden ons door Hem te laten aanraken in ons onvermogen.

Bij Lucas zegt Jezus: 'Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is' (Lc 6, 36). Onze roeping bestaat er dus in die barmhartigheid aan de dag te leggen naar zondaars toe zoals God dit doet, of zoals Jezus dit doet in het evangelie van vandaag. Verbinding maken met de zondaar, hem of haar ten diepste beminnen, en trachten het zo aan boord te leggen dat de zondaar zich niet veroordeeld weet maar aangespoord voelt zijn of haar leven te veranderen. Dit laatste is niet makkelijk en niet evident. Maar dat wil niet zeggen dat we er niet over moeten nadenken.

Toen gisteren bekend werd gemaakt dat Navalny overleden was in de Siberische strafkolonie in Charp kreeg ik een sms-bericht van iemand die zei: 'Die Poetin, die moesten ze onmiddellijk ophangen'. Ik begrijp deze reactie, maar het zou niet de reactie van Jezus zijn. Jezus zou zijn dood niet willen. Hij zou hem wel gaan opzoeken en met hem aan tafel gaan - bij wijze van spreken. Ik denk dat de westerse wereld alles op alles moet zetten om met die man te praten. Ook al lijkt dit onmogelijk. De weg van de diplomatie is nog altijd de beste én meest geweldloze weg om mensen terug tot redelijkheid te brengen.


Laten we bidden

Vader,
kom in uw Zoon in ieder van ons
en raak ons aan in onze zondigheid,
in ons niet kunnen, in ons onvermogen.
Draai al wat duister is
om naar uw licht.
Door Christus, onze Heer.
Amen.


Vragen om mee op weg te gaan

Kan ik een oprecht berouw beleven als een opening naar God toe om zijn genezing  toe te laten?

Kijk ik met de ogen van Jezus naar de zondaar rondom mij? Of anders gezegd: Ben ik barmhartig zoals God barmhartig is?

Ben ik bereid mijn eigen hardheid in mezelf te laten varen om plaats te maken voor de tederheid van God voor ieder medemens?

Reacties

  1. Levi wordt door Jezus weggeroepen van zijn tolhuis. Wat een geluk voor hem. Nu moet hij niet meer een vreemde keizer dienen die zichzelf nog beschouwt ook als een god, nu mag hij met Jezus de liefde van God uitstrooien over de mensen. Wat een perspectief: niet langer uitpersen, maar liefde geven. En vele collega's volgen Levi tot bij Jezus. De Farizeeën en Schriftgeleerden kunnen daar nog niet bij. Zij denken dat zij de besten zijn en dat zij geen barmhartigheid behoeven. Gelukkig zijn wij als wij beseffen dat wij zondaars zijn en Jezus' barmhartige liefde wel degelijk nodig hebben. Inderdaad: Kyrie eleison!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Ricky is sinds vorig weekend terug thuis.
      Ze doet het rustig aan om tot een volledig herstel te komen.
      Haar bijdrage aan 'Van Woord naar leven' zal zij naar alle waarschijnlijkheid terug opnemen maar dat zal nog niet voor morgen zijn. Het zal ook meer sporadisch zijn dan vroeger haar vaste twee dagen.
      Maar de gezien de omstandigheden stelt ze het dus goed.
      Van harte, kris

      Verwijderen
  3. Zonden en kwaad in onszelf en in anderen ontdekken .
    Er z!ch bij slecht en toornig voelen is soms menselijk
    Jezus als Zoon van Zijn en onze Vader was ook kwaad op Farizeeërs o.a.!
    Maar het is uit Liefde om ze naar de Waarheid te brengen
    Maar ze blijven beminnen dàt is een gave Gods !
    Kunnen we zeggen "Heer vergeef hen want ze weten niet wat ze doen "!
    Ook voor hen bidden ?
    Zoals wij voor onszelf bidden " Heer leer me ook oprecht lief te hebben ! "
    Als we de deur van ons hart blijven openen om HEM binnen te laten
    in stilte in gebed in Eucharistie dàn
    gebeurt het wonder van verzoening en liefde
    Begrip ,verzoening voor onszelf ,voor àlle medemensen door HEM !
    GOD is Liefde !!!
    Verder moed ,geduld en volledige genezing wens van harte toe aan Ricky ç

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Levi kruipt in de boom om Jezus te zien. Zijn verlangen groeit, hij kan zich niet meer inhouden, hij moet Jezus zien. Jezus komt hem tegemoet, Levi word gezien. Kom naar beneden want vandaag wil ik bij u te gast zijn. Vol van vreugde nodigt hij al zijn vrienden uit, hij wil het uitzingen van vreugde, meedelen hoe gelukkig hij nu is , vertellen over Jezus. Is het niet het verhaal van ieder van ons? Gezien te worden, met barmhartigheid overgoten worden. Een nieuwe mens mogen worden! Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Madeleine,
      Levi kroop niet in de boom, dat was Zacheüs. Maar speelt geen rol. Beiden hebben ze de Heer ontmoet, het feest gevierd van Gods barmhartigheid.
      Van harte, kris

      Verwijderen

Een reactie posten