woensdag in week 5 door het jaar

GELUKKIG WIE ZUIVER VAN HART ZIJN, WANT ZIJ ZULLEN GOD ZIEN
(Bij Mc 7, 14-23)

Een mens is geroepen te leven met een zuiver hart, met zuivere intenties, met zuivere daden. Moesten we met z'n allen dit in alle schoonheid beleven ... de wereld zou een waar paradijs zijn. De realiteit leert ons echter dat het - jammer genoeg - niet zo is, zowel rondom niet alsook niet in onszelf. De oorzaak is te vinden in het hart van de mens, zo leert het evangelie ons vandaag. Vanuit het hart, vanuit de mens zélf, komen - en ik citeer de woorden van Jezus - : 'slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, overspel, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid'.

Marc Vanhoutte schrijft: 'Elk woord en elke daad wordt eerst in het hart geboren. Als ik in mijn hart enkel toelaat wat zuiver is, zullen al mijn woorden en al mijn daden puur zijn, waar, zonder bijbedoelingen. Als ik in mijn hart toelaat wat met zonde en kwaad te maken heeft, dan zullen mijn woorden en mijn daden troebel zijn, onzuiver, en gepaard gaand met bijbedoelingen waar heel vaak een adder onder schuilt' (Ontleend aan 'Bezinningen voor elke dag', blz 46, Schrift en Liturgie 26, uitgegeven bij Abdij Bethlehem).

De uitdaging bestaat er dus in ons hart te vullen met enkele zuivere gedachten met de bedoeling dat ons concrete leven dáárvan een afstraling is.

Heel veel van wat ons omringt smeekt een plaats te krijgen in ons hart. Het is een mengeling van mooie en minder mooie dingen. Soms bonkt het agressief op ons hart met veel lawaai en tam tam, soms wacht het geruisloos tot we ons ervoor openen. Heel veel van die zaken komen via ons bewustzijn binnen, maar vaak gebeurt het ook onbewust en heeft het - zonder we het doorhebben - een invloed op ons denken en handelen. Een mens laat zich nu eenmaal vaak leven door de dingen die op hem afkomen.

Tussen al dat rumoer door is er een stem - amper hoorbaar - die alle andere geluiden ten diepste overvleugelt. Het is een stem die je in een heldere liefde zal aanspreken. Het is de stem van Jezus. In het boek Openbaring lezen we op welke wijze ze tot ons komt: 'Ik sta voor je deur en klop aan. Als je mijn stem hoort en je deur opent, zal Ik bij je binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met jou en jij met Mij' (cfr Op 3, 20).

Wie de Heer werkelijk binnenlaat, en bereid is met Hem maaltijd te houden (lees: zich te laten volstromen door en met Hem) zal in die zuiverheid komen waartoe het evangelie oproept. Hij zal terecht komen in een gebeuren van barmhartigheid: De Heer die omhelst, vergeeft en heelt. Hij zal de Heer ervaren als iemand die zich in liefde geeft met de vraag jezelf aan Hem te geven. Deze samensmelting zal beslist een gevolg hebben wat betreft je dagelijks leven. Je leven zal zuiver zijn omdat je de Heer hebt toegelaten dat Hij je hart gezuiverd heeft.

Wil je dit 'feest' laten gebeuren? Stop dan met je best te doen. Stop met het zelf in handen te nemen. Stop met je eigen redder te willen zijn. Maar geef je biddend aan de de warme gloed van de heilige Geest die in je is. Vertrouw je toe aan zijn genade en laat het wonder van Gods barmhartigheid gebeuren.
Neem het niet zelf in handen. Maar vertrouw je toe aan Hem - de Geest - die je eigen kunnen en willen ver overstijgt. Moge jouw bijdrage je ja-woord zijn aan dit gebeuren. En dán zal Pasen zich ten volle in jou voltrekken.


Laten we bidden

Kom heilige Geest,
trek ons in de gloed van uw genade,
opdat wij Jezus mogen welkom heten
als bron, hart en de spirit
van ons gebed en dagelijks leven.
Vandaag en alle dagen,
tot in eeuwigheid.
Amen.


Lieve mensen, laten we ons in eenvoud, in geloof, en in vreugde toewijden aan het waaien van de Geest. Pasen is te mooi om het zomaar te laten passeren. 

Een genadevolle woensdag voor ieder van jullie.
Met een genegen groet,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Ben ik bereid te stoppen met m'n best te doen? En wil ik me toevertrouwen aan de gloed van de Geest die mij zal binnenvoeren in de Heer?

Leg ik in mijn gebed die innerlijke stilte aan de dag waarbij ik de Geest alle ruimte geef te waaien?

Wat doe ik met die 'stemmen' die op me inbeuken en me trachten weg te trekken van Gods zuiverheid?

Reacties

  1. Wat is zonde en kwaad anders dan gekwetste liefde?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jacqueline Van Eynde7 februari 2024 om 09:07

    Zoals Maria, wil ik mijn hart in Zijn Hart leggen !
    Maar ja ... verstorende daden en gedachten zijn als een tegenstroom die dit verhinderen !
    Ik wil nu je vragen trachten in eerlijkheid te beantwoorden Kris !
    Met de hoop dat ik ook daarmee anderen kan helpen zoals jij en zovélen hier verwezenlijken !
    Eerste vraag. Ja dat wil ik vurig , door in de christelijke meditatie lichaam en ziel te verstillen en daardoor, al is het soms maar even, de deur van mijn hart te openen voor Zijn Geest!
    Dan ben ik ook in staat mezelf en anderen te vergeven !
    Tweede vraag . Dat doe ik 2 keer per dag 's morgens en 's avonds 20 minuten !
    Ik heb het groot geluk dààr waar ik woon 2 x in de maand met een groepje samen in onze kapel te mediteren met een deskundige uitleg vooraf van onze goeie; begeesterende sterke pastoor !
    Ook dikwijls met een vleugje humor .
    Derde vraag Ja en dat gebeurt de laatste tijd véél ook !
    Deels door mijn overgevoeligheid , ook door ongehoorde aanvallen van anderen ,!
    Mijn wens om te vergeven en om vergiffenis te krijgen !
    Jezus maakte zich toch ook boos op Farizeeërs !
    Ik moet geen angst hebben na me met alle redenen kwaad te hebben gemaakt !
    Anders kan de mens in kwestie ook nooit veranderen !
    Ja wat doe ik ... de kwetsende persoon diep in mij met Zijn hulp vergeven !
    En terug proberen lief te hebben met ZIJN "onvoorwaardelijke LIEFDE ook voor mij !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank u Jaqueline. Wel een privilege mediteren met een deskundige. Geniet ervan.

      Verwijderen
  3. Een Kruisteken maken schengt zuivere gedachten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou niet van de splitsing zuiver / onzuiver. Niets is zwart of wit. In kwaadheid zit diep verborgen ook een verlangen naar liefde. Als je ge-heel-d wil leven, kijk je vanuit liefde en waarheid naar alles wat in je leeft, dus ook naar 'zonde', niet om het weg te willen. Gods liefde zal het wel omvormen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten