dinsdag in week 1 van de veertigdagentijd

HET WOORD ... VOL VAN GENADE
(Bij Jes 55, 10-11)

Vandaag die krachtige woorden uit de profeet Jesaja: ‘Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel en daarheen niet terugkeert zonder eerst de aarde te doordrenken, haar te bevruchten en te laten gedijen, zodat er zaad is om te zaaien en brood om te eten -zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit mijn mond: het keert niet vruchteloos naar Mij terug, niet zonder eerst te doen wat Ik wil en te volbrengen wat Ik gebied.'

Het Woord - ons dagelijks gegeven door de liturgie, of gewoon door persoonlijk Schriftlezing - heeft niet de bedoeling dat we het lezen als een mooie tekst waar we in stilte diep van genieten maar er verder niets mee doen. Het Woord draagt een genade in zich en God wil niet liever dan dat deze genade werkzaam is in ons persoonlijk leven, én in het leven van de Kerk.

De genade die in het Woord schuilgaat kan zeer verschillend werkzaam zijn naargelang de persoon die ze krijgt.

Zo kan de genade erin bestaan dat God zich in de stilte van de lectio openbaart aan jou persoonlijk. Dat kan gaan om een inzicht inzake wie Hij is, hoe Hij in jou aanwezig komt, wat de inhoud en werkzaamheid is van zijn barmhartigheid, wat Hij van je vraagt, ... Daarom is tijd nemen, en de stilte koesteren, van fundamenteel belang bij het lezen en overwegen van het Woord.

Het kan ook zijn dat de genade erin bestaat dat God je vanuit het Woord zendt. De wereld in, je werk, of zelfs heel concreet naar bepaalde mensen toe. De genade in het Woord kan heel persoonlijk gericht zijn.

Breder bekeken geeft de genade die in het Woord aanwezig is áltijd leven aan de Kerk. Omdat het Woord (in wezen is dit Christus zelf) het hart is van de Kerk. En als gedoopte persoon geef jij - wanneer je de genade van het Woord werkzaam laat zijn - leven aan de Kerk.

Dus ... laten we het Woord beminnend ontvangen, en wel zo dat het met volle vrucht terugkeert naar de Vader opdat het werkzaam was in ons leven.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U om uw Woord.
Moge het niet vruchteloos in ons hart neerdalen
maar moge het wortel schieten en vruchten dragen,
tot heil van Kerk en wereld.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Laten we het Woord met veel blijdschap ontvangen. God bezoekt je - in Christus - immers persoonlijk in het Woord.
Een mooie dinsdag,
kris

Hier nog een dankwoordje van Ricky die sinds een week weer thuis is en nu haar tijd neemt om volledig te herstellen:

'Ik wil allen danken voor de gebeden tijdens mijn ziekteproces. Nu ben ik thuis, maar nog niet zover dat ik het ritme van 'elke dinsdag en zaterdag' weer op kan pakken. Wel misschien om het zomaar op een dag van Kris over te nemen. Ik blijf zonder meer verbonden met ieder van jullie, 'zoekenden' naar de weg die we te gaan hebben binnen alle noden en situaties van jullie levens! En vooral ook, als lofprijzing aan Hem die ons nabij is, al  voelen we dat niet altijd.
Ricky Rieter'


Vragen om mee op weg te gaan

Ben ik me bewust van Gods aanraking in Christus, wanneer ik het Woord in mijn hart ontvang?

Kan ik me in mezelf op zo'n wijze aan de Geest toevertrouwen zodat ik ten diepste ontvankelijk kan zijn wat betreft het ontvangen van Gods Woord?

Reacties

  1. Een "goed" herstel, beste Ricky en... ik ben er zeker van dat U voelt dat de Heer steeds nabij is... Mooie, Sterke Tijd, toegewenst met Zijn "samen"zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blij voor jou Ricky omdat je weer thuis bent !
    We blijven verbonden in gebed om een volledige genezing !

    1 ste antwoord
    Zéker zijn op ogenblikken als ik iemand (tenslotte kan vergeven ) die mij en anderen pijn deden !Dàn ben ik er van bewust dat Christus diep in mijn hart gehandeld heeft !
    Want dan is er vrede in mij ,alle angst of schuld als sneeuw voor de zon gesmolten !
    2 de antwoord
    Ik vertrouw me toe héél bewust met oneindige dankbaarheid voor God en voor zij die mij en vélen de weg getoond hebben naar de 'Christelijke Meditatie !
    Ook in gebed en Eucharistie !
    Ja wel bewust dat Zijn Geest me ook terug opricht en Zijn Vrede en Vreugde geeft !
    d
    Dan weet ik mezelf en mijn naasten onvoorwaardelijk geliefd zijn !
    Géén verliefdheid ,noch eigen liefde (ego)
    Alle angst voorbij zelf in moeilijke situaties !
    dàn kan ik soms zeggen "Niet 'ik' lééf "maar HIJ in mij!"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel dat jullie deze manier van bidden delen. Momenteel is het mijn dagelijkse houvast.
    Dank u wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat goed om van je te horen en ook fijn dat je weer thuis bent Ricky. Ja, we blijven allen verbonden en bidden om een voorspoedig herstel voor jou. Vrede en Alle Goeds, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Paul Ewald (78).
    Geweldig nieuws dat Ricky weer thuis is.
    Ook van mij een voorspoedig herstel toegewenst.
    Met hartelijke en liefdevolle waarderende groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. fijn je stem weer te horen, ricky. dank voor het delen en sterkte met je herstel

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Remigius SPROELANTS20 februari 2024 om 10:01

    Pas zeer onlangs ben ik lid geworden van dit gremium en geniet ik sinds 7/02 van de dagelijkse mails van Kris.
    Maar Ricky ken ik dus nog niet. In ieder geval wens ik haar een spoedig en heilzaam beterschap en kijk ik uit naar de mails, die ze ons in de nabije toekomst, na haar convalescentie, via dit platform zal sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een gremium (meervoud 'gremia') - zie hierboven - is in het bestuursrecht een college van bestuur of anderszins bestuurlijk adviserend orgaan van (meestal verkozen) vertegenwoordigers. Naast de publieke gremia zijn er vele onbekende gremia in organisaties. Convalescentie = herstelfase.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter woord zou inderdaad platform geweest zijn ... RESPRO = REmigius SPROelants - ikhou niet zo zeer van anonieme posts, sorry.

      Verwijderen
  9. "Maria stond verwonderd over dit woord" lees ik bij de boodschap van de engel. Kan ik nog verwonderd staan over het woord dat de Heer dagelijks in zovele omstandigheden spreekt?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Blij je weer aanwezig te weten Ricky, ook ik mocht delen in deze beproeving. Houd de moed erin, de zon komt eraan, alles word nieuw! Alle liefs van Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat is goed nieuws RIcky doe het maar rustig aan ,

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kan alleen maar aansluiten bij alle andere Ricky , beterschap en neem je tijd. (Je bent door het oog van een naald gekropen en goed uitgekomen. Daar zijn we dankbaar voor. )

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten