dinsdag in week 31 door het jaar

IN DE NAAM VAN

Daarom heeft God Hem hoogverheven en Hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde, en elke tong zal belijden: ‘Jezus Christus is de Heer,’ tot eer van God, de Vader. (Fil 2, 9-11)

Beste mensen, dit is wel een heel lange zin waar je ook een lange adem voor nodig hebt. Het klinkt heel plechtig. De leesbaarheid, en het begrijpen ervan, wordt groter als je de zin in kleine stukjes zou verdelen, met een moment rust na elk deel.

Naam die elke naam te boven gaat, de naam die we met eerbied mogen uitspreken als belijdenis, als erkenning van wie Jezus is.
Als we geboren worden, krijgen we een naam. Elke naam heeft geschiedenis en betekenis. Ouders kiezen bewust een naam voor hun kind, soms een naam uit de familiegeschiedenis. Andere kregen een symbolische naam, of een eigentijdse.
In de Bijbel hebben namen vaak een betekenis die tevens een opdracht inhoudt. Zo is het ook met de naam Jezus (Joshua) wat redder betekent. In het evangelie volgens Matteüs krijgt Jozef in een droom te horen dat dit kind deze naam moet krijgen, want Hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden.
Een naam is meer dan iets wat nu eenmaal geregistreerd moet worden. Het heeft met een persoon te maken, een persoon met een levensopdracht, al is die niet altijd in de naam duidelijk af te lezen.

In de naam van ...
Wat kunnen we al niet uit naam van een ander doen? Soms ga je ergens op bezoek en hebben we de boodschap meegekregen om de hartelijke groeten over te brengen. Of iemand heeft het te druk en moet eigenlijk nog eerst iets anders doen, en ontvangt dan een aanbod van een ander om een bepaalde klus over te nemen, namens die ander. Ook gebeurt het dat aan iemand in naam van de koning gevraagd wordt om een taak waar te nemen, bijvoorbeeld bij een bepaalde plechtigheid. Eindeloos zijn de voorbeelden waarin de ene mens iets mag doen namens de andere.
Maar in de naam van Jezus, dat is toch wel van een andere orde. We zouden zelf niet op het idee komen, of ons niet waardig genoeg achten. Misschien bang zijn dat we het niet goed zouden doen.
En toch, we zijn geroepen om datgene wat Jezus voorleefde, zelf in praktijk te brengen in onze eigen omgeving. Op zijn manier, namens Hem.

Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had (Fil. 2,5).

Vandaag in het evangelie laat Jezus zien, hoe open Hij is voor wie dan ook. De vorm van onze gezindheid naar het voorbeeld van Jezus vinden we wel als we open staan voor Hem en voor mensen om ons heen. Het kan op veel manieren. Ik zie nu niet direct dat wij naar de wegen en de akkers buiten de stad zullen gaan om iedereen binnen te halen want mijn huis moet vol worden (Lc 14).
Kijk echter hoe je toch, vanuit de oproep om de gezindheid van Jezus, een concrete bescheiden vorm kunt vinden, die bij jou past.
Trouwens paus Franciscus heeft dit, op een oorspronkelijke manier wél gedaan, een schitterend voorbeeld.

Hoe vaak begint ons gebed met het kruisteken: In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest?
Misschien maken we dit mooie teken niet altijd met aandacht, soms zelfs bijna automatisch. Er bestaat zelfs een uitdrukking dat we nog even een kruisje moeten slaan, bijvoorbeeld voor het eten. Hoe oneerbiedig: een kruisje slaan alsof je een vlieg wegjaagt!
Ik durf soms geen kruisteken te maken, juist omwille van hetgeen ik hierboven beschrijf (een kruisteken maken als een gedachteloze gewoonte).

In Gods Naam iets doen, of juist iets laten, klinkt ook door in een uitroep om in godsnaam op te houden met oorlog voeren, ruziën, kwaadspreken. In zo’n uitdrukking wordt er niet altijd bij nagedacht, of contact gemaakt met de levende God. Oorlog voeren wordt ook weleens ‘in naam van God’ gedaan. Kritisch luisteren is de boodschap als iemand de naam van God gebruikt of misbruikt.

Laten we bidden

In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest

(vul zelf een welgemeend gebed in, als je wilt).

Beste mensen, we zijn samen onderweg, volgen de voetstappen van Jezus. In de eenheid met de Vader en de Geest, gaan we verder, ‘hand in hand’ als één grote familie. Zijn kracht en vreugde mogen ons deel zijn in die ene Naam.
Ricky


Om mee op weg te gaan

Waar heb je je laten raken? Geef juist daar aandacht aan.

Denk eens na wat het betekent voor jou als je in zijn naam wilt bidden en werken, leven vanuit je hart, zoals Hij dat deed. Is dat anders dan wanneer je een bekend gebed, zonder echte aandacht bidt?

En mocht je een kruisteken maken, doe het met veel aandacht. Je leven zal erdoor getekend worden.

Reacties

  1. In de parabel die Jezus ons vandaag vertelt, vertrekkend van de vraag wie er zal welkom zijn in het Hemels Koninkrijk, denk ik dat de mensen 'buiten de stad' die de lege plaatsen innemen wij allemaal zijn, die dankzij het verspreiden van het evangelie buiten de Joodse gemeenschap in aanraking zijn gekomen met de bevrijdende boodschap die Jezus ons bracht.
    Dat we vaak in naam van iemand iets moeten doen, begint al bij de geboorte: de ouders geven een naam, het kind kiest niet zelf. Ook later kan het soms wegen om voor iemand een beslissing te moeten nemen (toen mijn echtgenoot in coma was en ik toelating moest geven voor een operatie...) De beste leidraad om in Gods naam te spreken of te handelen is altijd de liefde... Als je in dienstbare liefde iets kan of mag doen voor iemand anders, dat kan diepe vreugde brengen. In juridische taal heet dat 'volmacht'... maar Wie is vol macht? Al-machtig...Gij alleen, Heer, in Uw naam en aan Uw hand wil ik vandaag de liefde gestalte geven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten