zondag 33 door het jaar B

DE GEUR VAN BROOD EN GENADE
(Bij Mc 13, 24-32, op het feest van de Werelddag van de Armen)

Onderstaande overweging is van de hand van aartsbisschop Vincenzo Paglia.

Het evangelie van vandaag herinnert ons eraan dat de ‘Mensenzoon’ niet komt in de sleur van onze gewoonten, en dat Hij niet past in het gewone gangetje van altijd. De komst van de Mensenzoon brengt een radicale verandering in het leven van de mensen en in de schepping zelf teweeg. Jezus beschrijft deze transformatie met de typische woorden van de apocalyptische traditie, die in die tijd erg gebruikelijk was, en spreekt over kosmische gebeurtenissen die de natuurlijke orde aan het wankelen brengen.

Jezus spreekt over de ‘dagen na de verdrukking’, maar zegt ook dat deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden 'in deze generatie’. Deze ‘dag van de Heer’ overvalt elke generatie, elke dag van de geschiedenis. Jezus spreekt over ‘heel dichtbij’. In andere vertalingen schrijft men ‘vlak voor de deur’. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt in de Schrift om de gelovigen op te roepen klaar te staan om de Heer te ontvangen als Hij komt: ‘Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met hem en hij met Mij’ (Ap 3, 20). De Heer klopt op de deur, elke dag van ons leven.

Vandaag, op de zondag die de Kerk aan de armen wijdt, herinneren we ons dat Jezus altijd voor onze deur staat in het lichaam van de hongerige, de vreemdeling, de zieke, de gevangene. Het is de met wonden bedekte Lazarus die vandaag wacht om verwelkomd te worden. Van hoe we hem ontvangen hangt het oordeel van God af. Dat oordeel wil de tijd waarin wij leven nu al veranderen.

Paus Franciscus wilde dat de zondag vóór het feest van Christus Koning aan de armen gewijd wordt. Alle kerken worden uitgenodigd om hun deuren voor de armen te openen. Hij doet hetzelfde met de Sint-Pietersbasiliek te Rome. Aan het einde van de eucharistie biedt hij hun een maaltijd aan.

Door dit feest van de armen begrijpen we beter wat er meermaals in het evangelie gezegd wordt over het rijk waarvan Christus de Koning is. Denk aan het evangelie waar Jezus in een gelijkenis uiteindelijk de armen en de kreupelen verwelkomt aan het grote feestmaal van God (Lc 14, 15-24). Dat is het rijk waar Jezus heerst, of beter, dient.

De les is duidelijk: de link tussen het altaar van de eucharistie en de tafel waaraan de armen worden uitgenodigd. Twee onafscheidelijke altaren, twee onafscheidelijke tafels. Het is het beeld van de universele broederschap die geen grenzen kent en die het evangelie wil realiseren.

Laten we bidden

Goede God,
uw liefde roept allen samen aan één tafel.
U zoekt wie verloren is,
en tilt op wie gebroken is.
Leer ons uw uitnodiging te beantwoorden
door anderen een plaats te geven in ons hart.
Vervul ons met uw barmhartigheid,
zodat wij delen met wie weinig heeft
en nabij zijn aan wie vergeten is.
Laat ons zo een teken zijn van uw Koninkrijk,
waar we allen samen feestvieren
in Uw aanwezigheid.
In Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Geliefde mensen, moge deze dag ons leren om plaats te maken aan onze tafel voor wie minder heeft, zodat Gods overvloed zichtbaar wordt in onze wijze van leven.
Een gezegende zondag!
kris


Om mee op weg te gaan

Neem tijd en ruimte om stil te staan bij hoe jij Christus verwelkomt in je naaste, vooral in degene die een zekere nood met zich meedraagt. Dit kan iemand zijn die ver buiten je leefwereld staat, maar ook een persoon die heel dichtbij is. Ben jij op dat moment een teken van Gods barmhartigheid voor die ander?

Reacties