16e zondag door het jaar C
RUIMTE VOOR HET HEILIGE
Aan de ingang van zijn tent, op het heetst van de dag, ziet Abraham drie vreemdelingen naderen. Zonder aarzelen komt hij in beweging. Hij buigt diep en stelt zich helemaal ten dienste van zijn gasten. Hij laat water halen, laat brood bakken, kiest een mals kalf uit en zorgt voor een overvloedige maaltijd. Alles aan dit tafereel ademt eerbied, openheid en gulheid. Abraham ontvangt deze vreemden alsof hij er iets groters in herkent. Alsof hij aanvoelt dat dit méér is dan een gewone ontmoeting. En inderdaad: deze ogenschijnlijk gewone mannen brengen een belofte mee die het leven van Abraham en Sara voorgoed zal veranderen. In deze ontmoeting is het God zelf die bij hen langskomt.
Hoe ontvangen wij mensen die op ons pad komen? Iemand belt onverwacht aan, een collega spreekt ons aan bij het koffieapparaat, een vreemde stelt ons een vraag op straat. Vaak gaan we er oppervlakkig aan voorbij. Maar opgelet: soms komt God via mensen dichterbij dan we vermoeden. Niet met een aureool of een bijzondere uitstraling, maar verborgen in het alledaagse. De vraag is dan of ons hart ervoor openstaat. Of we de ander kunnen ontvangen met een openheid zoals die van Abraham en Sara. Gastvrijheid is meer dan beleefdheid. Ze vraagt om aandacht, openheid, eerbied voor wie of wat zich aandient. Soms raakt iets heiligs ons aan, ongemerkt, in een gewone ontmoeting. Dit vraagt om innerlijke waakzaamheid, een open hart dat geleerd heeft te ontvangen.
Wie zich oefent in die houding, leert stilaan herkennen waar God langskomt. Niet altijd, niet overal, maar vaker dan we denken. En misschien wel op die momenten waarop we het het minst verwachten.
Ook in het evangelie van vandaag komt God op bezoek. Jezus wordt hartelijk ontvangen in het huis van Marta en Maria. Het huis is ordelijk, er wordt gezorgd, gewerkt, bediend. Marta neemt die taak op zich met veel toewijding. Maar op een gegeven moment komt er wrevel. Marta voelt zich alleen gelaten en vraagt Jezus om in te grijpen. Ze doet niets verkeerd – integendeel, ze zorgt goed voor haar gast. Toch wijst Jezus haar liefdevol op iets anders: “Je maakt je druk over veel, maar slechts één ding is noodzakelijk.”
Niet de bezigheid, maar de beschikbaarheid staat bij Maria centraal. Jezus wijst Marta niet af, maar laat zien wat in zijn ogen ware gastvrijheid is: Hem ontvangen met een aandachtig hart, vóór alle zorgen en taken. Wie zo bij Hem zit en luistert, leert geven vanuit verbondenheid.
Hoe beginnen wij onze dag? Gaan we meteen op in alles wat ons bezighoudt? Of nemen we eerst de tijd om neer te knielen bij Jezus, om stil bij Hem te zijn, naar Hem te luisteren, van Hem te ontvangen? Vaak lijken we op Marta: al vroeg in de weer, zorgend, organiserend, met ons hoofd bij wat moet gebeuren. Het evangelie van vandaag nodigt ons uit tot een herordening van onze prioriteiten. Kunnen we vóór alle bezigheid ruimte maken voor wat wezenlijk is? Het gaat om een innerlijke ruimte waarin God welkom is en waar we van Hem kunnen ontvangen.
Deze week luisterden we naar het boek Exodus hoe Mozes God ontmoette bij de brandende struik. Daar, op heilige grond, klonk de stem die hem riep. Mozes deed zijn sandalen uit, uit eerbied voor de Aanwezige. Kunnen ook wij zo voor God neerknielen als het eerste wat we doen op een nieuwe dag? In de stilte van de ochtend, met de voeten bloot op de heilige grond van Zijn aanwezigheid?
Vandaag is het zondag. Misschien ben je gisteravond naar de eucharistieviering geweest, of doe je dit vandaag. De eucharistie is, naast het beleven van gemeenschap, in wezen een moment van ontmoeting met God, en dus van gastvrijheid. Doorheen het Woord, het samen bidden en zingen, en bijzonder in het heilig Brood, komt God ons tegemoet, mogen we Hem ontmoeten. Zijn wij daar aanwezig zoals Maria: zittend aan Jezus’ voeten, luisterend met heel ons hart? Kunnen we Hem ontvangen zonder afgeleid te worden, zonder het verloren lopen in onze gedachten?
Jezus verlangt ernaar om in ons te wonen, om zijn liefde in ons te planten. De vraag is of wij Hem werkelijk die plaats geven, en of ons hart een gastvrije woning voor Hem wil zijn.
Kan Jezus ook tot ons zeggen: Je hebt het juiste gekozen, en dat zal je niet ontnomen worden.
Laten we bidden
Goede God,
leer ons U te ontvangen zoals Abraham,
en stil te worden zoals Maria.
Moge ons hart een plaats zijn
waar uw Woord mag wonen
en uw liefde wortel mag schieten.
Wees U de eerste die wij ontmoeten,
vóór al het werk, vóór alle zorgen.
Maak ons tot mensen
die vanuit uw nabijheid geven.
In Christus, onze Broer en Heer.
Amen.
Geliefde mensen, mogen we elke dag beginnen met een open hart, waarin God welkom is en zijn liefde ons richting geeft.
Zegen op deze zondag!
kris
Om mee op weg te gaan
Welke plaats heeft Jezus in mijn leven? Mag Hij werkelijk het levend hart zijn van mijn bestaan? Ben ik bereid Hem vóór al het andere te ontmoeten, zodat Hij de bron kan zijn van alles wat ik doe?
Nogmaals hartelijk dank Kris Ook u woorden zijn Woorden van Eeuwig Leven !
BeantwoordenVerwijderenNee Jackueline, mijn woorden zijn geen woorden van eeuwig leven. Dat is alleen het Woord van de Heer. Mijn woorden kunnen misschien ondersteunend zijn.
VerwijderenMaar ik begrijp wel wat je bedoelt, en dank je voor waardering.
Mooie zondag, kris
Ondersteunend zijn ze zeker.
VerwijderenWij hebben daar nood aan.
Dank u Kris.
Ja zo is het "ondersteunend door wát je en ook nog zovelen ons aanraadt te doen om Zijn Woord te verstaan en er naar te léven !
BeantwoordenVerwijderenIk wil graag vanuit Gods Liefde leven en maak daar tijd voor via momenten van stilte. Maar de eucharistie spreekt niet meer tot mij. Het brengt me geen vreugde, bezieling meer. Ik mis stilte en vind geen aansluiting (meer) met de overvloed aan woorden. Als ik niet naar de eucharistie ga, mis ik dat niet... Kan ik ook een goede en liefdevolle vrouw zijn, als ik niet naar de eucharistie ga en op andere manieren verdieping van mijn godsrelatie zoek? Ja, toch?
BeantwoordenVerwijderenEr zijn inderdaad veel eucharistievieringen die niet beantwoorden aan wat de Kerk en ook Jezus willen. Vaak een overvloed van woorden en zelf gemaakte teksten. Veel priesters bedienen nog, maar ze bezielen niet meer. Ik zeg dat niet om hen te veroordelen, want ook ik ben maar een arme mens die het ambt van priester mag uitoefenen. Vaak denk ik zelfs dat ik er niet voor dien. Daarom moeten wij bidden voor onze priesters. Probeer in een of ander woord van de h. mis toch iets te vinden dat u treft. Er is zeker altijd wel iets dat het horen waard is. Maar ik begrijp u. Toch wil ik voor u bidden dat u de weg naar een of andere kerk terugvindt. Het is de moeite waard en bedenk: als jij er niet meer bij bent, dan valt een steun weg voor vele anderen. We dragen mekaar, ook al zeggen we dat hier in Vlaanderen niet zo vaak.
VerwijderenAl heb ik ook mijn bedenkingen bij de vieringen op onze parochie, toch wil ik het eucharistisch brood, Jezus in persoon, niet missen in mijn leven. Ik zoek verdieping buiten de eucharistie, maar ik vind mijn geestelijke energie, de kracht om vanuit de Heer te leven en te handelen alleen maar in de deelname aan het heilig misoffer. Natuurlijk kan je een goede en liefdevolle vrouw zijn, maar in feite ontzeg je jezelf de dagelijkse/wekelijkse geestelijke energiebron. Waar is de Heer meer concreet aanwezig dan in de eucharistie? Dat wil ik echt niet missen... maar alle begrip, het is niet gemakkelijk als je geen aansluiting vindt...
VerwijderenWat vele mensen missen is een zeer persoonlijke relatie met de Heer. Velen zijn vroom, maar vroomheid is nog geen geloof. Ergens in de bijbel zegt God: Ik kan je vroomheid missen.
VerwijderenMartha lijkt een Aramese naam die betekent: 'meesteres, gebiedster'. En zo gedraagt Martha zich ook. Zij gebiedt zelfs de Heer: 'Zeg aan mijn zus...' Martha heeft de regie in handen. Maar dat is niet zo mooi. Zoals Kris het zo goed zegt, moeten wij de Heer de regie in handen geven. Als we Jezus de gastheer laten worden in ons leven, dan wordt alles zoveel mooier. Maria heeft het beste deel gekozen. Er zijn bij Hem, is zo zaligmakend. Hij is toch de Zaligmaker? Abraham lijkt wel Zijn gast tot gastheer te laten worden en hij krijgt een heerlijk toekomstperspectief: 'Volgend jaar zal uw vrouw een zoon hebben'. De langverwachte nazaat...
BeantwoordenVerwijderen"Vaak lijken we op Marta: al vroeg in de weer, zorgend, organiserend, met ons hoofd bij wat moet gebeuren." Wie zegt dat Marta niet méér (met haar hart en aandacht) bij de Heer was dan haar zus? Contemplatief in de actie. Het is niet goed om de 2 altijd tegen elkaar uit te spelen. Ieder heeft zijn persoonlijke weg met de Heer te gaan. De ene meer beschouwend, de ander meer actief. Beide figuren verdienen evenveel aandacht en waardering.
BeantwoordenVerwijderenBeste Anoniem,
VerwijderenJe zal zal blij zijn met deze woorden van de paus die hij deze morgen uitsprak tijdens de preek in de Mis in de kathedraal van Sint-Pancrazio:
"Abraham, Marta en Maria tonen ons iets wezenlijks: luisteren en dienen zijn twee elkaar aanvullende houdingen waardoor we ons openstellen voor de zegenende aanwezigheid van de Heer. Hun voorbeeld nodigt ons uit om stilte en activiteit, rust en inzet, gebed en handelen met wijsheid te verbinden. Daarbij laten we ons leiden door de liefde van Christus, verlicht door zijn Woord, gesterkt door zijn genade – die ons draagt voorbij wat we zelf aankunnen (vgl. Fil. 4,13)."
Blij met het citaat van de paus. Het bevestigt 100 procent wat ikzelf instuurde, al werd het niet gepubliceerd.
BeantwoordenVerwijderendank dat je mijn reactie nu toch publiceert. Was de uitspraak van de paus (die mijn zienswijze bevestigt) daarvoor nodig? Denk het niet... In elk geval blijvende waardering voor uw werk.
BeantwoordenVerwijderenNee, die uitspraak was daar niet voor nodig.
VerwijderenMaar je reactie was wel degelijks geplaatst. Je zult het niet gezien hebben.