donderdag in de 15e week door het jaar

IK ZAL ER ZIJN

Mozes staat nog bij de brandende struik wanneer hij God een vraag stelt: Wat moet ik zeggen als het volk mij vraagt naar uw naam? Hij weet: als hij namens God spreekt, moet hij weten wie deze God is.

Dan klinkt het antwoord: Ik ben die er zijn zal. Het Hebreeuwse ehyeh asher ehyeh laat zich op verschillende manieren vertalen: Ik Ben die Is, Ik Ben die Ik Ben, Ik zal Zijn die Ik zal Zijn. Maar telkens klinkt dezelfde kern door: God is geen afstandelijk begrip, maar een levende belofte. Hij belooft aanwezigheid. Ik zal er zijn - een blijvend engagement.

Voor gelovigen is deze naam een geheim van troost en kracht geworden. God sluit zich niet op in een definitie, maar opent zich naar de mens. Hij zegt: Ik ben met je, wat er ook gebeurt. Ik ga met je mee, nu en in de tijd die komt.

Ook vandaag mogen we leven uit die belofte. Ze klinkt niet alleen in de woestijn van lang geleden, maar overal waar mensen zoeken, hopen, liefhebben. In gezinnen waar trouw het leven draagt, in zorgzame handen, in blijvende vriendschap, in de gebeden van binnen en buiten de Kerk. Maar ook in de gebrokenheid van onze wereld is Hij aanwezig: in de straten van Oekraïne, in de ruïnes van Gaza, in vluchtelingenkampen, in ziekenkamers, in huizen waar verdriet woont. God is daar. Als de Nabije. De Trouwe. De Aanwezige - in de vreugde én in de pijn.

Heel veel pijn in de wereld komt voort uit het feit dat de mens zijn gekregen vrijheid misbruikt. Het is God die de mens die vrijheid geschonken heeft. Waren we niet vrij, dan zouden we niet kunnen liefhebben. We zouden marionetten zijn aan koordjes, bediend door God. Dat is geen liefde. Liefde is keuze, het is een werkwoord, het is je toevertrouwen aan de Geest in je, die je neus en je handelen in Gods richting zal zetten. Maar het blijft een keuze van de mens. Kies ik voor God of voor het kwade, voor de waarheid of voor de leugen? Daarop komt het aan.

Gisteren stelde iemand op de blog een vraag naar aanleiding van de eerste lezing: “God is toen tussengekomen, heeft zijn volk gered; waarom doet Hij dat nu niet, in alle ellende die de wereld vandaag kent?” Een vraag die velen zich stellen. En terecht. De lezing - als je je herinnert - ging over Mozes, die zijn sandalen uittrok bij de brandende struik. Wanneer hij dichterbij komt, roept God hem bij naam. Hij zegt dat Hij het lijden van zijn volk heeft gezien, en stuurt Mozes naar de farao om de Israëlieten uit Egypte weg te leiden.

Een eerste belangrijk punt is dat God geen bliksem uit de hemel stuurt. Hij stuurt een mens. Mozes. God zegt: “Ik heb het lijden van mijn volk gezien… daarom stuur Ik jou.” Dat betekent iets wezenlijks: God kiest ervoor om via mensen in te grijpen. Hij roept iemand bij naam, en begint met hem een weg van bevrijding. Het is geen spektakel van bovenaf, maar een relatie, een oproep tot verantwoordelijkheid. Het is een boodschap aan onze wereldleiders, aan mensen met macht en invloed - maar ook aan ieder van ons. God blijft vandaag mensen aanspreken om recht te doen, te waken over het leven, kwetsbaren te beschermen. En telkens opnieuw is de vraag: wie luistert, wie antwoordt?

Een tweede punt is het vaak onbegrepen begrip ‘almacht’. In de geloofsbelijdenis zeggen we: “Ik geloof in God, de almachtige Vader.” Maar wat bedoelen we daarmee? Waarom stopt God, als Hij dan zo almachtig is, geen oorlogen? Waarom voorkomt Hij geen armoede? Waarom laat Hij zoveel onrecht toe, in het groot en in het klein?

De Bijbel laat ons een andere soort macht zien dan wij gewend zijn. Gods almacht is geen overmacht. Hij forceert niets. Zijn macht openbaart zich waar mensen zich openen voor Hem. Wanneer een hart geraakt wordt, kan het wonder beginnen: dan groeit vrede, wordt vergeving mogelijk, ontstaan kleine tekenen van trouw en hoop. Dat is geen tovenarij uit de verte, maar een kracht die werkt van binnenuit - als de mens in vrijheid toelaat dat God zijn werk doet. God wil geen marionetten, maar mensen die in vrijheid liefhebben. Zonder vrijheid zou liefde onmogelijk zijn. Daarom is de wereld kwetsbaar. Maar precies daarin wordt zijn almacht zichtbaar: in de liefde die kiest.

Zijn almacht is nederig. Zoals Christus zegt in het boek Openbaring: “Ik sta voor de deur en Ik klop.” (Openb. 3,20) Hij breekt de deur niet open. Hij wacht. Hij nodigt uit. Als iemand Hem binnenlaat, komt Hij om maaltijd te houden, om aanwezig te zijn, om zijn leven met ons te delen. Hij knielt neer. Hij wast onze voeten. Hij geneest, vergeeft, vernieuwt. En als wij dit toelaten, groeien we in zijn liefde. Dát is het wonder van zijn almacht: geen show van macht, maar een stille kracht die levens verandert.

God is trouw. Dat leert zijn Naam ons. Hij neemt onze vrijheid ernstig. En als die vrijheid wordt misbruikt, trekt Hij zich niet terug. Hij blijft aanwezig. Hij lijdt mee met de mensheid. Hij blijft roepen, wachten, uitnodigen - opdat er mensen zouden opstaan die zich, zoals Mozes, laten aanspreken.

In het evangelie van vandaag zegt Jezus: “Kom allen tot Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan.” Oh wat zijn we met z'n allen moe. Omdat we denken alles zelf te moeten dragen. Omdat we zo graag Scheppertje spelen. Het is uitputtend - voor onszelf én voor onze naasten. We zien het in het klein, en in het groot. Konden we maar naar Jezus toegaan, wij die zo vermoeid zijn. Konden we maar iets leren van de nederigheid en de zachtmoedigheid van Jezus. We zouden van onze tronen komen (vgl. Lc 1,52) en ons in liefde geven aan God. En Hij zou zijn werk kunnen doen - door ons, met ons, in ons.

God bedoelt het zo goed. Waar zijn wij? We maken er zo vaak zo’n potje van.
Maar, wat er ook gebeurt: zijn Naam blijft dezelfde, met een engagement om U tegen te zeggen: Ik zal er zijn.

Laten we bidden

Heer God,
U hebt uw Naam aan Mozes geopenbaard:
Ik zal er zijn.
Wees aanwezig in ons leven,
in alles wat wij meedragen.
U klopt aan ons hart,
geef ons de moed om te openen.
Maak ons gevoelig voor uw roep
en trouw in ons antwoord.
Laat vrede groeien waar wij mogen zijn.
Maak ons leven tot een plek
waar U welkom bent.
U bent de Nabije, de Trouwe, de Aanwezige.
U bent: Ik zal er zijn.
Godlof! Amen!

Geliefde mensen, mogen wij leven uit de Naam die ons draagt: Ik zal er zijn.
Een vredevolle donderdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Maak een moment van stilte in je dag. Herinner je de Naam waarmee God zich kenbaar maakte: Ik zal er zijn. Proef wat dat betekent voor jouw leven, hier en nu. En leef vandaag met het vertrouwen dat Hij met je meegaat.

Reacties

  1. Dit antwoord is zeer verhelderend,
    'blij dat jij er bent'......
    weet je nog.
    God werkt in en door mensen!
    Laten ook wij er zijn voor Hem

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prachtige werk-boek geschreven door Alfons van Steenwegen : Liefde is een werk-Woord is ook toepasselijk in en naar mijn verhouding met God.
    Ik schrijf Woord met een hoofdletter omdat wij allen gedragen worden in de handpalm van onze G(g)eliefde.
    Dank voor de inzichtelijke hoop gedachte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. – als de mens in vrijheid toelaat dat God zijn werk doet. . Zonder vrijheid zou liefde onmogelijk zijn.
    Betreffend de vrijheid,: is het de vrijheid die ons de das omdoet ?
    Of zijn wij werkelijk zo vrij ? zijn wij niet (naar mijn ervaring) verankerd door de genen
    geërfd die het zeer moeilijk maken ( bijna onmogelijk ) iets aan die karaktertrekken te wijzigen?
    Toch dank voor de toelichting .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dank kris voor je heldere en warme uiteenzetting.
    soms denk ik: de wereld hier, die wij mensen maken, dit is het vagevuur! we zijn hier om te leren wat liefde is, en wat niet. om uiteindelijk iets van Gods Koninkrijk te realiseren en daarin opgenomen te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "We maken er zo vaak zo’n potje van." Ik begrijp het wel, maar eigenlijk kun je enkel in de eerste persoon enkelvoud (ik) spreken. Zo vaak hebben we het over 'wij' en beseffen niet dat we daarmee een oordeel uitspreken over anderen. Oordeel niet... spreek over 'ik' en niet over 'wij' als het daarop aankomt. Met respect gereageerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gebruik van het woord "wij" is in deze context zeer terecht , denk ik. Kris heeft het niet over zichzelf maar over wij, het volk. Heel hartelijk dank voor uw zienswijze Kris in deze actuele context.we / ik voelen ons gesteund in ons gelovig zoeken en beleven.

      Verwijderen
  6. Een tekst, voor mij, een dagelijks gebed, voor mezelf, m’n geliefden, voor de hele wijde wereld...

    "GOD GIJ GAF ONS EEN VRIJE WIL, EEN GESCHENK VAN U AAN ONS, WIJ ZIJN GEEN POPPETJES WAAR U AAN DE TOUWTJES TREKT, INTEGENDEEL, WIJ KUNNEN KIEZEN, NIETS ZULT U ONS OPDRINGEN, WAT WE GISTEREN OOK BESLISTEN, VANDAAG ZULT U ONS AANVAARDEN, ONVOORWAARDELIJK WIE WE ZIJN EN WIE WE AL ZIJN, ZALIG MOGEN WE ONS PRIJZEN, U OVERSTELPENDE LIEFDE IS TOTAAL EN UNIEK, DAARZONDER GROEIEN WE MORGEN NIET, VERGEVEN WE ONSZELF NIET...
    GOD ALS WE VANDAAG, MORGEN...BESLISSINGEN NEMEN, EEN KEUZE MAKEN, HELP ONS DAN TE KIEZEN VOOR HET GOEDE VOOR HET GEHEEL, VOOR HET GOEDE VAN HET GEHEEL!!!
    EEN KEUZE IS GOED ALS DE WERELD ER BETER VAN ZAL WORDEN, ALS WE U VINDEN GOD IN ÁLLES EN IEDEREEN, DAN OMHELST DE HEMEL DE AARDE"

    Dat " IK ZAL ER ZIJN" vele harten mag openen en moed geven.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'Kom Heilige Geest, ik weet dat Gij in mij zijt, maar Gij zijt niet opdringerig, Gij zijt heel discreet en bescheiden en daarom verlangt Gij dat ik u uitnodig, opdat Gij in mij zou kunnen doen wat Gij zo graag wil doen. Gij zult het niet doen, als ik het niet vraag. Gij houdt niet van slaven en bange mensen, Gij houdt van vrije mensen die spontaan en gul U uitnodigen. Kom Heilige Geest, kom naar boven, Gij die zo diep in mij zijt. Kom naar buiten, Gij die zo binnen mij zijt. Kom en wees welkom in mijn leven om het te openen voor God en voor de mensen.' Eric Galle

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten