29 juli - Marta

Wat het evangelie ons vandaag niet wil leren is dat we liefdesdaden moeten verwaarlozen ten koste van de contemplatie. Jezus wil ons veeleer een bepaalde volgorde duidelijk maken: eerst contemplatie, om van daaruit daden van liefde te verrichten.

In de contemplatie ontmoeten we de Heer, rusten we in Hem, ontvangen we van Hem. Vanuit dit samenzijn met de Heer worden we door Hem gezonden. We worden gezonden om in eenheid met Hem zijn liefde te zijn in al ons doen en laten.

In wezen hoeven we zelfs de contemplatie niet te verlaten. Christelijk leven is immers ‘bidden zonder ophouden’. Dat betekent leven in een voortdurende innigheid met de Heer. Niet altijd bewust beredenerend, eerder als een levenshouding, een gerichtheid van het hart, zich laten leidend door de Liefde om in eenheid met haar zelf liefde te worden.

kris

Reacties

  1. Martha, een bezige bij. Zo is ze het best gekend. Altijd in de weer om Jezus en Zijn leerlingen een heerlijk gastmaal voor te zetten. Maria, haar zus, is eerder een contemplatief type. Ze luistert naar de woorden die vloeien uit Jezus’ mond. Martha vraagt op een bepaald moment of haar zus haar mag helpen bij het bereiden van de spijzen. Dan lijkt Jezus haar te verwijten dat ze zich te veel zorgen maakt. Wat haar zus Maria doet, is beter: het beste deel. Want als Jezus komt, is Hij niet zomaar een lastpost voor wie een stevig maal klaar moet worden gemaakt, Jezus zelf is spijs, de ware spijs, goddelijke spijs. Ook voor ons zijn de woorden van de Heer een stevige boterham. Daar zit kruim in, pit om iets te gaan doen voor de Heer en Zijn Rijk. Toch viert de Kerk vandaag in de eerste plaats de heilige Martha. Ook zij heeft geloofd. Dat horen wij in het verhaal over de opwekking van haar broer Lazarus. Ook Martha heeft begrepen dat Jezus de Heiland is: ‘Ja, Heer, ik geloof vast dat Gij de Messias zijt, de Zoon Gods die in de wereld komt’. Eigenlijk staan Martha en haar zus Maria niet tegenover elkaar. En dat is voor ons belangrijk. Want waar gaat het uiteindelijk om? Ja, om de liefde die wij van Jezus ontvangen. En ieder van ons heeft van de Heer liefde ontvangen. Het komt er nu op aan wat wederliefde te geven. Zie maar wat Sint Jan ons vandaag zegt in de eerste lezing: ‘Als God ons zo lief heeft gehad, moeten ook wij elkander liefhebben’. God wordt werkelijkheid waar mensen mekaar graag zien. Dat is de wederliefde die God van ons vraagt. En daarbij gaat het er niet om dat we veel of weinig doen. Wat we doen, moeten we proberen te doen uit en met liefde. De een heeft meer mogelijkheden dan de ander om veel te doen. Maar ook als je gezondheid zwak is en je krachten beperkt zijn, geef liefde. En daarbij mogen we steunen op de liefde die God ons betoont in Zijn Zoon Jezus. Ons gebed moet dan ook zijn: Heer, dank U voor al Uw liefde, geef mij altijd opnieuw Uw liefde, dat is mij genoeg. En maak dat ik nooit van U gescheiden raak, zoals Judas, die op een bepaald ogenblik geen liefde meer had voor Zijn Heer. Martha en haar zus leefden vanuit die liefde voor de Heer. Zij konden, elk op haar manier, aan Jezus wederliefde geven, teruggeven wat ze van Hem ontvangen hadden. Dat mogen we nooit vergeten: we geven maar terug wat we zelf ontvangen hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. we geven maar terug wat we zelf ontvangen hebben - van Jezus

    En waar is die Jezus ?
    Was Hij mijn moeder toen zij me baarde en zoogde en liefdevol verzorgde en opvoedde ? Was Jezus mijn leraar toen hij ons les gaf en onze vragen diepzinnig beantwoordde ?
    Was Jezus het kind dat ons gegeven werd en waar wij voor gezorgd hebben ?
    Was Jezus in de schoonheid van de natuur ?
    Was Hij in mijn hart - elke keer dat ik liefde ontving ? Is Hij nog steeds de liefde in mijn hart ? Is Hij ook de liefde die ik voor mezelf heb ?

    Bemin God en je naaste zoals jezelf
    Als iemand goed voor u gekookt heeft, en je hebt zo liefde ervaren, dan kan je ook goed koken voor je naaste
    Als iemand goed naar u geluisterd heeft, en je hebt zo liefde ervaren, dan kan je ook goed luisteren naar je naaste
    Als je jezelf gunt om niet te presteren, en enkel maar te luisteren, lezen, kijken, genieten...
    dan kan je in je hart de liefde laten groeien, en dan kan je die delen...

    Klopt dat : Hoort eigenliefde ook bij de liefde van Jezus ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bemin je naaste als jezelf:als je jezelf haat of niet echt bemint,kan je een ander ook niet beminnen zoals het hoort

      Verwijderen
  3. Wij worden "onvoorwaardelijk bemind"! Zo is onze houding tegenover onszelf ,onze naaste én God ...vanzelfsprekend ! Mensen kunnen u afbreken ,anderen richten u op !
    HIJ richt u"altijd "op met zachte teugels ! Dàt is pas "Liefde"!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "De engel van de Heer waakt
    over wie Hem vrezen, en bevrijdt hen.
    Proef, en geniet de goedheid van de Heer,
    gelukkig de mens die bij Hem schuilt."

    In de Psalm van de "tussenzang" lezen we vandaag bovenstaande tekst
    Heer, ik kan alleen maar bidden dat dit waar moge worden in mijn leven

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten