woensdag in week 15 door het jaar

‘Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt U het gewild.' Zo horen we vandaag Jezus bidden tot zijn Vader.

God openbaart zichzelf, zijn aanwezigheid, zijn liefde, aan kinderen. Daarmee bedoelt Jezus in eerste instantie eenvoudige mensen, die zijn als kinderen van God, mensen waar je goedheid tegenkomt, hulpvaardigheid, eerlijkheid, vriendelijkheid, zachtheid, doorzettingsvermogen, terughoudendheid, wijsheid, inzicht. Mensen die je kunt aanspreken op voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en matigheid. Mensen waarbij je die glimp van Gods genade bespeurt door hun geloof, hoop en liefde.

Laat ons eenvoudige mensen zijn; wijze mensen, liefdevol, oprecht en eerlijk. Moeilijk is dat niet. Het is een keuze waar onze samenleving alleen maar beter van wordt. En waar God een gelaat krijgt.

Naar woorden van Michel Hagen

Reacties

  1. Jezus zag (gisteren) dat de rijke steden zich niet bekeerden, ondanks al de wondertekenen die Hij er verrichtte. Toen hief Hij eigenlijk een klaagzang aan: 'Wee u, Betsaïda, wee u Chorazin. Gomorra komt er op de oordeelsdag beter van af dan jullie'. Vandaag jubelt Hij het grootste geheim uit: 'De groten van deze aarde komen niet tot God, dat is alleen weggelegd voor de kleinen'. Wij zouden hier op Bijbelcitaat niet op bezoek komen, als God ons niet ergens klein had gemaakt. Laten we vragen dat Hij ons klein houdt onder Zijn machtige en zorgende hand. Assur - en onze pandemie - zijn het werk van duivelse machten. Assur wil grijpen en veroveren. Maar juist zoals onze pandemie nu grijpt God deze kwade machten die niet van Hem komen aan, om ons op te roepen: 'Keer nog meer naar Mij terug'. Groot is onze ellende van vandaag: mensen hebben niets om naar uit te kijken, zelfs de kerk niet: geen processies, geen jeugdfestivals, geen kampen, je moet zelfs opletten als je zelfs naar een veilige plek reist, dat je nog thuis geraakt. Tegelijk is het een oproep van de Heer: 'Vertrouw op Mij, Ik ben er ook nog!' Het blijven moeilijke tijden, ook voor mij. Het woonzorgcentrum blijft voor mij verboden terrein. Heer, het weegt hoor. Zie je dan niet dat onze mensen omkomen omdat ze U niet meer door krijgen? Laat mij het ondanks dat met Jezus uitjubelen: 'Geprezen zijt Gij, Vader, die al deze grote geheimen van het koninkrijk verborgen houdt voor de wijzen en verstandigen van deze wereld, maar ze openbaart aan hen die zich met Jezus klein voelen om Uw kind te zijn of te worden. Gij alleen tenslotte zijt de Heer!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen de nederigen van hart maakt Jezus de geheimen van zijn Vader bekend. Zij staan ervoor open. Wie de rede als centrum plaatst van zijn leven heeft het veel moeilijker. Dankbare eenvoud en blije ontvankelijkheid in een geest van diep geloof zijn onmisbare voorwaarden voor het Rijk Gods.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten