dinsdag in week 15 door het jaar

Vandaag lezen we in het evangelie: Jezus maakte de steden waar bijna al zijn wonderen hadden plaatsgevonden, het verwijt dat ze niet tot inkeer waren gekomen.

Er bestaat zoiets als de gave van het her-inneren. Het is door toedoen van de heilige Geest je herinneren waar God je hand nam en met je op weg ging, waar Hij je beschermde, waar Hij je leidde, waar Hij je troostte, waar Hij je bepaalde mensen zond, waar Hij zijn kruisliefde aan je toonde en leerde, waar Hij je tot inzicht bracht, waar Hij zich toonde doorheen de natuur, je ouders, je kinderen, je huisgenoten.

Tijd nemen om in stil gebed je verleden te overlopen maakt je tot een dankbaar mens. Veel wat misschien vanzelfsprekend leek, lijkt vervuld geweest te zijn van Gods aanwezigheid, van zijn schepping in jouw leven.

Dit innerlijk ‘zien’, dit her-inneren, zou, naar het woord uit het evangelie van vandaag, ons moeten aanzetten om steeds meer ‘ingekeerd’ te leven, in God, bewust zijnde dat Hij er was en is, diep dankbaar om zijn liefde.
Om vanuit deze verwondering naar het leven te kijken, en te leven. Van binnen naar buiten, vanuit Gods liefde, ieder beminnend.

kris

Reacties

  1. Juist, Kris. En het is vanuit deze memoria, dit dankbaar herinneren van de momenten waar God bij ons was, dat wij de toekomst hoopvol tegemoet mogen gaan. Veel oudere mensen zeggen mij dat ze bang zijn voor hun kleinkinderen. 'In welke wereld zullen zij terechtkomen?' vragen ze zich af. Hier kan wat Jesaja zegt tot Achaz ons helpen: 'Als je niet gelooft, hou je het niet, hou je het niet uit, houd je geen stand'. Laten wij vertrouwen op God. Hij was er al heel ons (lange) leven voor ons, Hij zal er ook zijn voor de geslachten na ons. Altijd zal Zijn H. Geest ook de geest verlichten van wie na ons komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De geschiedenis herhaalt zich zonder ophouden. Ook onze oudere mensen hun grootouders stelden zich dezelfde vraag: waar zullen onze kleinkinderen terecht komen in de toekomst... En onze overgrootouders hun grootouders stelden zich dezelfde vraag. Het is van alle tijden. Ook onze kinderen zullen zich later, dezelfde vraag stellen over hun kinderen en kleinkinderen. Nuchter en realistisch...

      Verwijderen
  2. Ja ...met 5 kinderen 4 schoon kinderen ,12 kleinkinderen en 6 achter kleinkinderen wéét ik dat God hen beschermt en liefheeft ,...maar ik stel mij ook soms die vraag !
    In welke "wereld " leven ze ?
    Wél in deze waar God op Zijn wijze altijd aanwezig is !
    En blijven "vertrouwen "!
    Zoals jullie ons daarbij aanmoedigen Pr. Daniël en Kris !
    Hartelijk dank !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kris en Daniël DANK !!!!!
    Vincentius de Paul schreef op een kaartje dat hij op z'n hart droeg :CONFIDO

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten