maandag in week 16 door het jaar

'Hier ziet u iemand die meer is dan Salomo!'...

De Ninevieten hadden zich bekeerd na de prediking van Jona, terwijl velen die Jezus zagen (die zoveel meer is dan Salomo) niet tot inkeer kwamen. Nog meer: zij vroegen alsmaar tekens, zonder tot geloof te komen. En dat maakte Jezus droevig, zelfs kwaad. Begrijpelijk.

Want wat heeft God aan mensen die louter uit zijn op uiterlijke genezing van zichzelf, terwijl ze zich vanbinnen niet willen laten aanraken, laten genezen.

Het gaat ook niet om de tekens op zich. Hoewel de tekens die Jezus stelde (de vele genezingsverhalen uit de evangelies) van groot belang waren. Maar ze verwezen altijd naar een binnenkant; een binnenkant waar het uiteindelijk om te doen was. Wie aan dit laatste voorbij ging had niet door waar het bij Jezus om ging.

Als Jezus de dag van vandaag tekens stelt... laten we er blij en dankbaar om zijn. Maar laten we er ons niet op blind staren. Net als toen gaat het om de binnenkant: afstand nemen van het kwaad, gekeerd leven naar de Vader, leven in ontmoeting met Hem, van Hem genade ontvangen, leven in en deelnemen aan zijn liefde. Dat is het wezen.

Laat ons mensen zijn van de binnenkant, om van binnen naar buiten toe Gods liefde te bezingen.

kris

Reacties

  1. Heel juist, Kris. Van binnenuit leven voor God, in trouw, in nederige dienstbaarheid, proberend de rechte wegen te gaan in het spoor van Jezus. In ons bisdom vieren wij het kerkwijdingsfeest van onze kathedraal. De diepe betekenis daarvan is dat we thuis mogen zijn bij God. Hij is onze echte thuis. Geloven gaat niet zozeer om wetjes en regeltjes, geloven gaat in de eerste plaats om je aanvaard te weten door Iemand die van je houdt, Iemand die je wil, Iemand die alle mensen wil. Hierna zullen we mogen ervaren wat zovelen al in bijna-doodervaringen mee hebben gemaakt: 'Ik mag er zijn'. Laten we vandaag al van dit diepe geheim en van deze werkelijkheid leven. Jezus was er niet alleen tweeduizend jaar geleden, Hij is er ook nu. Hij is de reële tegenwoordigheid. Hij ziet naar mij om. Hij vraagt me: 'Hoe gaat het met je? Is er misschien iets gebeurd?' Bij Jezus zijn, nog eens Zijn stem mogen horen, zoals ik vroeger elke avond naar mijn oude vader belde, niet om veel te zeggen of te horen, maar om zijn stem nog eens te horen. En hij de mijne. Dat is bidden, dat is leven aan de binnenkant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag viert men in de Karmelgemeenschappen de Heilige Elia.
    De profeet leefde in de 9 é eeuw voor Christus.In de Bijbel verschijnt hij als een man Gods,die altijd in de aanwezigheid van de Heer leeft.Brandend van ijver strijdt hij ook voor de erkenning van de ene ware God.Hij verdedigd Gods rechten bij de beroemde uitdading op de Karmelberg.Daarna wordt hij begenadigd met een innerlijke geestelijke ervaring op de Horeb.Heilige Elia ,bid voor ons,dat ook wij meer innerlijk dan uiterlijk leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten