donderdag in week 14 door het jaar

Jezus zegt ons vandaag : ‘Om niet hebben jullie ontvangen, om niet moeten jullie geven!’

We leven in een tijd die dikwijls haaks staat tegenover de Blijde Boodschap van Jezus.
Het lijkt wel of vandaag de dag àlles moet opbrengen. Zelfs vele werken van liefdadigheid zijn een business geworden.

Jezus roept op tot iets geheel anders. Het leven in het Rijk Gods, en dit verkondigen, heeft niets met geldelijke of materiële winsten te maken. Het gaat om leven vanuit datgene wat we van God gekregen hebben – zijn liefde -, en dit uitdragen; en wel gratis voor niets. En als er geld bij komt kijken, dan zou er zo mee moeten worden omgegaan dat het Rijk Gods ermee gediend wordt, de woorden van de Heer indachtig waar Hij zegt dat we niet God én de mammon kunnen dienen.

Liefde kan je niet kopen, nog te koop aanbieden. Liefde kan je enkel ontvangen, en schenken. Dan is het puur, zoals God puur is.

kris

Reacties

  1. De eerste lezing is één van de mooiste hoofdstukken uit het Oud Testament. Ontroerend mooi beschrijft Hosea de liefde van God voor Zijn volk. Elk van ons mag er zijn eigen liefdesgeschiedenis van God met hem in herkennen. Van jongs af aan heeft God ons gezien en bemind. Hij heeft ons opgevoed, echte orthopedagogie op ons toegepast, ons recht doen groeien in liefde voor Hem. Efraïm is op het moment dat Hosea dat schrijft echter afgedwaald van zijn God en is de Baälgoden, geld en goed, achternagelopen. Gods gerechtigheid moet hen daarvoor straffen, maar neen, God kan het niet, Zijn liefde haalt het op Zijn gerechtigheid. God is God, geen mens, Hij laat zich niet gaan in Zijn toorn. Wij allen hebben Gods liefde ontvangen. Om niets. Voor niets moeten we dus ook geven, Gods liefde doorgeven. En als wij geven om niets, zal het ons dan aan iets ontbreken? Neen, een arbeider is zijn loon waard. God zorgt voor ons. Als we geven, komt het op een andere wijze weer terug. De mooiste ogenblikken zijn deze waarop we een ander gelukkig maken. Het hoeven geen grote dingen te zijn; een beetje attentie, een beetje liefde kan de ander zo veranderen. Elk ogenblik is een kans daartoe. Laten wij leven onder Gods ogen-blik. Hij heeft ons lief, wij mogen Zijn liefde uitdelen. Gratis, zomaar, voor niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor niets gaat de zon op. Veel te goed is half zot.
    Het is begrijpelijk dat mensen schrik hebben om zich te engageren voor een beroep dat geen boter bij de vis levert. Alles weggeven voor niets : dat blijft niet duren. Dat ondervond ook de rijke zoon, die zijn erfenis verbraste met z'n 'vrienden'... Hij werd arm en kreeg honger, maar zelfs het eten van de varkens werd hem niet gegeven !

    Jezus benadrukte : jullie zijn het waard dat er voor jullie gezorgd wordt, vertrouw daar op en probeer niet een eigen handel op te zetten met de talenten en de kracht die ge van de Geest hebt gekregen

    en hij zei er ook bij : als uw gastheer/vrouw u toch teleurstelt, loop er dan niet direct van weg, naar iemand anders in die stad die u beter lijkt, nee, blijf daar in vrede…Neem genoegen met wat u wordt gegeven. Wees niet kieskeurig en begin niet opnieuw te zoeken naar een betere gastheer/vrouw…
    En als het werkelijk zo slecht wordt dat ge er toch écht wel weg moet, verlaat dan die gemeente op een serene manier, zonder boosheid, zonder dat er vuil aan u blijft kleven, want jullie hebben dan echt gepoogd om uw vrede te delen, en jullie mogen die vrede daarbij niet verliezen : er wachten andere plaatsen op jullie blijde boodschap

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige teksten aangevuld met jullie mooie en duidelijke uitleg. Mooier kan de dag niet beginnen. Liefde geven, om niet, liefde ontvangen om niet. Hartelijk dank Heer, voor deze gaven die ieder van U heeft ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "Liefde kan je niet kopen, noch te koop aanbieden. Liefde kan je enkel ontvangen, en schenken".

    Dank je wel Kris, het is maar al te waar !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het Rijk Gods heeft niets met materialisme of geldelijk gewin te maken,en toch , dit voorval kwam in mijn herinnering;'een man was heel erg ziek,ik dacht met duivensoep komt hij terug op krachten,en ik kookte een duivensoep met drie jonge duifjes.Dezelfde dag stond er een dorpsgenoot aan ons deur,hij had een korf bij met 33 jonge duiven,die hij zelf niet kon slachten,ze waren voor ons,ik stond er zo perplex bij te kijken dat ik niets kon denken of zeggen---gelukkig zei mijn echtgenoot,'dank je wel'.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. efraïm:
    graag een woordje uitleg over dat woord (1 van de 12 staten van israel...)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten