5e paaszondag - A

WIE MIJ ZIET, ZIET DE VADER

God, de Vader ... Hoe moeten we ons Hem voorstellen? Wat is zijn oorsprong? Hoe leeft Hij? Eet Hij? Slaapt Hij? Heeft Hij een menselijk voorkomen? Is Hij streng? Is Hij ver van ons? Of woont Hij in ons? Onder ons? In de naaste? En hoe moeten we die aanwezigheid dan voorstellen? Is het een soort licht? Een mystieke kracht? Een gewaarwording van vrede? Of vreugde?

Ja, hoe moeten we ons God voorstellen? Het is een vraag die sinds mensenheugenis gesteld is, tot op heden. Ook de leerlingen van Jezus was deze vraag niet vreemd:  'Laat ons de Vader zien', vroeg Filippus. Al dan niet of de vraag van Filippus inhoudelijk was ... hij stelde de vraag.

Jezus had een zéér lang antwoord kunnen geven, theologisch goed onderbouwd, een antwoord dat men uitgebreid ter boek zou kunnen stellen om aan te reiken aan al wie vragen heeft over wie de Vader is.

Niets van dat. Enkel dat ene korte antwoord: 'Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien'.

Dat betekent dus dat al wie Jezus in fysieke hoedanigheid heeft gezien, de Vader heeft gezien. Niet dat de Vader uiterlijk zou lijken op de mens Jezus, maar Jezus toonde doorheen zijn woorden, zijn daden, zijn leven, de Vader. Luister naar zijn redevoeringen, lees de vele genezingsverhalen, beluister zijn oproep tot vergeving en verzoening, ... Hij was en is daarin volledig beeld van de Vader.

Hoe God eruit ziet, of Hij slaapt of eet, enzovoort is van geen enkel belang. Naar Jezus kijken, en in Hem de Vader ontmoeten. Dáár gaat het over.

We kennen allemaal iconen. Heel vaak verbeelden ze Jezus. Het zijn geen kunstwerkjes om zomaar aan de muur te hangen. Ze zijn er ook niet om te pronken, en alvast niet om ze duur te verkopen. Een icoon is een gebedsvoorwerp. Bedoeling is dat we doorheen de icoon kijken. Ze zijn als vensters naar een diepere werkelijkheid. Naar Jezus kijken op een icoon is niet zozeer kijken naar de pracht van het 'kunstwerk', maar wel naar Jezus zelf. Je kijkt doorheen de afbeelding naar de Heer in levende lijve. Van aangezicht tot Aangezicht.
Ook hier geldt: Wie Mij ziet, ziet de Vader. Een icoon gebruiken waar Jezus op is afgebeeld is in wezen naar de Vader kijken, in pure aanbidding, geopend Hem te ontmoeten in je diepste innerlijk.

Maar ook het beluisteren van het Woord uit de Schrift. Het Woord is Jezus die ons de Vader toont. Meer: doorheen het Woord brengt Hij ons in de Vader. In het Woord leren we de Vader ten diepste kennen.

Ook in ons gebed, met of zonder woorden. Bidden is je verinnigen met de heilige Geest die je toevertrouwt aan Jezus Christus die je zal opnemen in zijn ja-woord tot de Vader. In die zin is elk christelijk gebed altijd een gebed tot de Vader.

Maar Jezus komt ons ook tegemoet doorheen de ander. Met de vraag, of het gebod: 'Heb mij lief'. Ingaan op deze vraag is niet enkel gehoor geven aan wat de Vader doorheen de Zoon vraagt, maar het is tegelijk ook het volle leven van de Vader ontvangen door jouw ja-woord aan de oproep lief te hebben. Dus de naaste ten diepste als mens ontvangen vanuit de oproep hem of haar lief te hebben is God ontmoeten.

Ook het kruis. Heel vaak niet door God gewild. Het kind dat overreden wordt, de oorlog in Oekraïne, de vele uitgestotenen en armen in de wereld. Het is vaak doorheen deze godgeklaagde toestanden dat Christus roept: 'Ik heb dorst!' Deze mensen en situaties in de liefde van het evangelie omarmen is in wezen God ontmoeten en doen wat Hij vraagt doorheen zijn Zoon.

En laten we de vele omstandigheden niet vergeten waarin de Heer onzichtbaar oproept. De trouw in een huwelijk, het schenken van vergeving, aandacht voor feest. Maar ook in de schoonheid van de appelbloesem, in het sjirpen van de merel, in het geklater van de waterval, mogen we God ontmoeten in zijn Zoon.

Jezus is de Mens én de plaats waar wij God kunnen aantreffen én beleven. Moge het telkens opnieuw momenten zijn van aanbidding en dienst. Ja, moge ons leven een ware gods-dienst zijn door de liefde van de Vader gestalte te geven vanuit onze eenheid met Christus. Niet als zelfprestatie, maar als vrucht van het waaien van de Geest diep in ons innerlijk.

Laten we bidden

Vader,
naar Jezus kijken is naar U kijken.
Moge de heilige Geest
ons in deze gebedsstroom binnenvoeren,
opdat ons leven een en al liefde zou zijn,
zoals U dat bent voor ieder mensenkind.
In Christus' naam.
Amen.

Een mooie zondag. Moge het leven één grote icoon zijn waarin je de Vader mag ontmoeten als een lofzang zonder ophouden.
Met een genegen groet, kris

Reacties

  1. wat een formidabel diep en innig commentaar op het evangelie. HetDank! raakt me!Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede Vader, schenk mij de kracht en de genade U te ontvangen in al wat tot mij komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi en helder! Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten