donderdag in de 4e paasweek
OVER BEMOEDIGING
Vandaag hoorden we in de eerste lezing - uit de Handelingen van de Apostelen - dat de leiders van de synagoge vroegen aan Barnabas en Paulus een bemoedigend woord te spreken. We horen dan hoe zij beginnen te spreken over hoe God lang geleden het volk geleid heeft door de woestijn, … en hoe uiteindelijk Jezus onder ons gekomen is. Morgen gaat deze toespraak verder waar gesproken wordt over de opstanding van Jezus.
Ik zou met u willen nadenken over dat woord ‘bemoedigend’. Barnabas en Paulus werd gevraagd een woord van bemoediging tot het volk te richten. Een woord dat aanmoedigt, dat aanspoort, dat moed inspreekt, dat ondersteunt, dat opbeurt, dat troost, dat stimuleert.
Hoe spreken wij met elkaar over geloof? Over het evangelie? Bemoedigen wij elkaar, maakt het ons tot enthousiaste en blijde christenen? Stimuleren we elkaar tot geëngageerde mensen in de samenleving? Moedigen we elkaar aan tot het vormen van gemeenschap? kunnen met elkaar over de zin van gebed en godsontmoeting praten? Enzovoort.
Of klagen en zagen we met en tegen elkaar, zeggend hoe triest het wel is dat er geen jonge mensen meer zijn in de kerk, hoe weinig er nog gebeden wordt, dat de biecht in de vergeethoek is geraakt, dat de godsdienstlessen op niets meer trekken op school, en zo verder.
Geliefde mensen, klagen is iets van alle tijden, en soms is er ook reden tot klagen. Maar gaan we als gelovige gemeenschap een klaag- en zaagclubje worden, tot onze lippen bijna de grond raken? Of gaan we zo met elkaar omgaan dat we als christenen blij zijn om ons geloof, enthousiast van hart, in vuur gezet door de verrezen Heer die ons bewoont? Kunnen mensen aan ons zien dat wij paasmensen zijn, mensen die de vrede en de vreugde van Pasen beleven in hun dagelijks leven: in hun gezinnen, op hun werk, naar de buren toe, in hun engagementen?
Kom, laat ons blijde mensen zijn. Niet gemaakt, geen fake, maar eenvoudig, eerlijk en welgemeend, vanuit Christus’ inwoning in ons hart.
Moge Hij – de Heer – de levende bron zijn van onze paasvreugde.
Laten we bidden
Heer Jezus, goede Broer,
geef dat wij in uw paasgenade mogen leven;
U dragend en uitdragend,
blij, eenvoudig en fris,
als een gebed zonder ophouden,
als een lofzang op de Allerhoogste.
Mogen wij ons verenigen
met dat warme zachte vuur
dat ons enthousiast maakt
van U te getuigen
doorheen daad en woord.
In uw naam.
Amen.
Vandaag 4 MEI - INWIJDING van de PRACHTIGE St.MARY Church - THE IMMACULATA in KANSAS
BeantwoordenVerwijderenNa brand verwoest.. de droom van de PIUS X-gemeenschap, na 45jaar verwezenlijkt,
LATIN MASS en een ode aan Archbishop Monseigneur Marcel LEFEVRE . A.DOCUMENTARY-FULL MOVIE (duur 1,5h) SSPXnews (indrukwekkend..de getuigenissen..vanaf zijn familie, over Libreville GABON.. en de weg naar ROME…)
ZEER STERK AANBEVOLEN
Het woord bemoedigen spreekt ook mij erg aan. Het is een levenshouding toch? Ik heb het graag over 'supporteren' in alle mogelijke betekenissen. Je kinderen aanmoedigen vanaf de kantlijn, maar ook hen verdragen - naar het Engelse 'support' - ook hen 'verder dragen', de weg helpen banen. Je kan niet zelf hun examens maken, of hun problemen oplossen, dat moet je aan hen overlaten. Het is vaak een evenwicht zoeken tussen ondersteunen en loslaten. Het moeilijkste (als mama, als partner of echtgenote) vond ik altijd de nabijheid, de 'support' of ondersteuning bij ziekte van je geliefde. Vijftien jaar lang stond ik naast mijn echtgenoot die hersentumor had en ik voelde me erg verwant met Maria onder het Kruis. Je staat erbij en kan alleen maar bemoedigen. Het lijden, de pijn overnemen, dat kan je niet. Het supporteren, nabij zijn, bemoedigen, dat kan gelukkig meestal wel... Wel een lange leerschool eer je daar wat bedreven in geraakt...!
BeantwoordenVerwijderenIk hoor dat je een danige leerschool hebt gehad, en dat je door de oefening een grote vaardigheid hebt gekregen, al was het moeilijk. Jijzelf hebt ook support nodig. Krijg je die voldoende?
Verwijderen