donderdag in de 7e paasweek

DELEN IN CHRISTUS' GROOTHEID

Jezus bidt: 'Ik heb hen laten delen in de grootheid die U Mij gegeven hebt, opdat zij één zijn zoals Wij: Ik in hen en U in Mij.'

Wat een diepe woorden alweer. Jezus laat ons dus delen in de grootheid die de Vader Hem gegeven heeft. Dat is nogal wat.

Vraag die zich hier aandient is: Hoe spelen wij het in godsnaam klaar deelgenoot te worden van Jezus' grootheid? Wel, mijn gedachten gaan uit naar de voetwassing waar Jezus zegt tot Petrus (en ik gebruik hier bewust een wat oudere vertaling omdat hier op klaardere wijze over dat deelgenoot-zijn wordt gesproken): 'Als Ik je voeten niet mag wassen kun je mijn deelgenoot niet zijn.' (Joh 13, 8). Met andere woorden: wij kunnen alleen in de grootheid van Jezus treden wanneer we ons door Hem de voeten laten wassen.

Stoppen dus met jezelf te reinigen. Gedaan met zelf redder te willen spelen. Het roer van bevrijding uit handen geven, en wel aan Christus zelf.

Het komt erop aan nederig te worden door je hele zijn te week te leggen in Gods barmhartigheid. Ja, je hele zijn, met ál je onvolkomenheden, je zwakheden, je lauwheid, je neigingen tot zonde. Leg het allemaal in Christus en laat je door Hem reinigen. Dit paasgebeuren toelaten zal ons in de grootheid van Christus brengen. Het is de Geest, die in ons leeft, alle ruimte en vrijheid geven zodat Hij kan doen wat Hij wil doen.

Dit brengt ons - als paasmensen - in gemeenschap met elkaar in de Heer, zoals het citaat aangeeft: Christus in ons, zoals de Vader dat is in Hem.

Wat een feest !

Laten we bidden

Vader,
wij bidden om genade
deelgenoot te mogen zijn van Christus.
Moge de Geest ons nederig maken,
arm en beschikbaar,
om toe te laten
dat Jezus ons de voeten wast.
Mogen wij zo binnentreden
in uw bruiloft met de mensheid,
uw liefde bezingend
naar allen die U op ons levenspad brengt.
Door Christus,
onze Broeder en Heer.
Amen.

Een blijde donderdag,
kris

Reacties

  1. Jammer jammer !Of geen goede "grond" of niet goed gezaaid !!!Niet gekiemd !?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, Kris, zo is het. We zingen het in de sequentie van Pinksteren:
    'Was wat vuil is en onrein,
    overstroom ons dor domein,
    heel de ziel die is gewond.
    Maak weer zacht wat is verstard,
    koester het verkilde hart,
    leid wie zelf de weg niet vond'.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Kris,
    Dit gebed van Jezus verlies xijn actualiteit niet. Het lijkt voor mij alsof het vandaag is uitgesproken. Christus helder en meent het met ons, zijn kerk. Zonder een komt boodschap niet tot zijn recht. Alle gelovigen moeten een vuist maken om tot zijn recht te laten komen over de hele wereld, door alle rassen en talen. Zonder een waarachtige eenheid lukt het niet.
    Dag Kris.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten