Hemelvaart - A

 FEEST VAN NABIJHEID

'Houd dit voor ogen: Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld', zo zegt de Heer vandaag aan de elf, en daarmee ook aan ieder van ons.

Hemelvaart is in die zin geen feest van afscheid. Het is integendeel een feest van nabijheid; van goddelijke nabijheid. Fysiek mag Hij dan de mensheid verlaten hebben, op mystieke wijze komt en blijft Hij ten diepste aanwezig in en onder ons. In al wat liefde, en oproep tot liefde is, mogen we Christus ontmoeten.

Te beginnen in ons eigen innerlijk. Door aan te sluiten bij het gebed van de Geest mogen wij ons verenigen met Christus' aanwezigheid om in eenheid met Hem te bidden en biddend te leven. De Geest zal ons voortdurend in herinnering brengen dat onze roeping erin bestaat in naam van de Heer ons leven te geven aan de liefde. Moge ons leven getekend zijn door één groot 'ja' aan deze rijke oproep.

Het 'Ik ben met jullie' is ook bijzonder aanwezig in de Kerk. Christus' aanwezigheid maakt de Kerk heilig, en doet ons iedere zondag opnieuw weer zingen: 'Ik geloof in de heilige katholieke Kerk'. Ze is heilig omdat Christus er het levend hart van is. Onze roeping is het deze heiligheid van de Heer gestalte te geven in ons dagelijks leven. En ook al kampt de katholieke geloofsgemeenschap met veel onheiligheid, in wezen blijft de Kerk heilig. Onze roeping is het Christus handen en voeten te geven; groeiend en als gemeenschap in Hem.

Eigen aan alle christelijke kerken, is het om de Blijde Boodschap uit te dragen, tot aan de 'uiteinden der aarde'. Dus geen geloofsbeleving enkel onder de kerktoren. Nee: de wereld in. Daar is (ook) het werkterrein van de christen. Ieder moet in gebed uitmaken wat zijn of haar deel kan zijn in deze opdracht, maar met z'n allen dragen we deze missionaire roeping in ons. Van belang is - en dat zegt de Heer ons vandaag zeer nadrukkelijk - dat Hij ons in deze taak nabij is. Het is niet de bedoeling dat we het evangelie uitdragen, en handen en voeten geven, los van de Heer. Dit zou fundamenteel onchristelijk zijn. Ook hier geldt: mét Hem, in Hem en door Hem. 

Laten we de belofte van de Heer - dat Hij altijd bij ons is - diep koesteren. Als een geschenk in ons hart neergelegd.

Wat een eer om in zijn naam te mogen leven, en vanuit Hem Gods liefde gestalte te mogen geven.

Laten we bidden ...

Heer Jezus,
wij danken God om uw aanwezigheid in en onder ons. Mogen wij uw tegenwoordigheid diep koesteren, en vanuit U het leven en ieder medemens beminnen.
In uw naam. 
Amen.

Een gezegende hoogdag,
kris

Reacties

  1. Laten wij onze harten openen om Zijn Geest er zachtjes te laten invloeien !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Houd dit voor ogen: Ik ben met jullie, alle dagen ...
    dit bewuster beleven en zo ons hart weten te openen voor de zachte bries van de H. Geest.
    en Hij zal ons vervullen geheel en al !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er ging echt blijdschap door mij heen toen ik de woorden van Jezus las: “Ik zal bij jullie zijn, alle dagen tot aan de voltooiing”. Al is er veel lijden en narigheid in de wereld Hij zal bij ons blijven. Dat er te weinig priesters zijn merkten we vandaag omdat er op deze dag geen Eucharistieviering kon zijn hier in het verpleeghuis doordat er geen priester was die voor kon gaan. Maar Hij zal bij ons zijn alle dagen. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat Hij bij ons is, voel je niet altijd, maar het is een 'weten' van de ziel, een zekerheid, zonder direct bewijs. Blijf bij ons, Heer, want het avond in de wereld, avond in individuele mensen, soms ook avond in mijzelf. Blijf bij ons Heer!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten