maandag in de 5e paasweek

BELICHAMING

Vandaag zegt Jezus tot ons: ‘Wanneer iemand Mij liefheeft zal hij zich houden aan wat Ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben en mijn Vader en Ik zullen bij hem komen en bij hem wonen. Maar wie Mij niet liefheeft, houdt zich niet aan wat Ik zeg.’

Het zijn niet mis te verstane woorden: Houden van Jezus is doen wat Hij vraagt. Wie niet doet wat Hij vraagt kan wel zeggen dat Hij van Jezus houdt, maar feit is dat hij zich niet houdt aan wat Jezus vraagt.

Zoals het Bijbelcitaat van vandaag aangeeft, moet ‘houden van Jezus’ handen en voeten krijgen in ons dagelijks leven. Een geloof zonder daden is een dood geloof, daar heeft niemand iets aan; wijzelf niet en vooral onze naaste niet. Liefhebben vraagt act, engagement, in beweging komen. Niet enkel leven met de intentie een liefdevol mens te zijn, maar leven met liefdes-daden.

Hoe kunnen we als Kerk geloofwaardig overkomen indien we Gods goedheid niet belichamen? We mogen geen clubje gelovigen zijn die op zondag mooie liturgie vieren en zich verder als christenen in de wereld niet laten zien. Jezus is Gods liefde geïncarneerd in deze wereld. Wij, als christenen, moeten deze incarnatie voortzetten, en wel in naam van de Heer.

Zoals de onlangs overleden Franse bisschop Jacques Gaillot zei: 'Als de Kerk niet dient, dient zij tot niets'. In wezen heeft hij gelijk.

Niet dat we met z'n allen de straat op moeten. Het spreekt voor zich dat het 'dienen' anders zal beleefd worden door mensen op gouden leeftijd dan door mensen die jong en fit zijn. Ook bij zieke mensen zal het anders gaan dan bij gezonde mensen. Ook moeten we niet ál onze tijd steken in zogenaamd 'dienen'. Er bestaat ook nog zoiets als ontspanning, of zelfs niets doen.
Als het hart van ons gelovig leven maar uit is op liefdevol handelen; in onze directe omgeving, maar als het kan ook daarbuiten.

Laten we bidden

Vader,
mogen wij mensen zijn
die in alle graagte
uw liefde belichamen.
Door Christus,
onze Heer.
Amen.

Een mooie maandag voor ieder van u.
kris

Reacties

  1. Liefdevol zijn en léven is doen wat Jezus ons heeft voorgeleefd !
    Hem de eerste plaats geven ,Hem volgen ,ons ikje opzij zetten !
    Goed zijn ,vergevingsgezind ,niet oordelen ,dienstbaar zijn !
    God houdt van élke mens !
    Iedere naaste benaderen met eerbied !
    Maar wél zich verzetten tegen het kwaad!
    Dat betekent ook je naaste helpen !!!
    Dan komt vrede vreugde en oprecht geluk !
    Al is het soms ook "zijn kruis "dragen en lijden !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uitspraak van deze bisschop wat aanvullen: "Als de Kerk niet dient, dient ze tot niets. Maar als de Kerk enkel dient, dient ze hélemaal tot niets". Er is méér...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kunt u dat wat genuanceerder uitleggen? Bedoelt u dat het dienen ergens uit voort moet komen, bijvoorbeeld gebed? Anderzijds: 'Alles wat je voor een ander gedaan hebt, heb je ook voor Mij gedaan' staat dat niet bij de evangelist Matteüs?

      Verwijderen

Een reactie posten