maandag in de 7e paasweek

'Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen', zegt Jezus ons vandaag.

Wie het evangelie ernstig neemt komt sowieso het kruis tegen in zijn bestaan. Dat geldt voor hen die vervolgd worden omwille van hun geloof en het soms zelfs met de dood moeten bekopen. Maar het geldt tevens voor hen die misschien niet op die manier vervolgd worden; zeg maar de meesten van ons.

Leven in het licht van het evangelie gaat vaak tegen de stroom in van de samenleving. Ik denk aan waarden als eerlijkheid, geen haat koesteren, geen oordeel willen vellen, armen niet uitbuiten, niet vreemd gaan, geen abortus willen plegen omdat het komend kindje toevallig de ziekte van Down heeft, niet zomaar euthanasie laten doen omdat iemand dementerend wordt of is. Maar ik denk ook aan het obsessief gedrag op vlak van zelfontplooiing waar Gods wil, en je persoonlijke groei in Christus, geen enkele plaats meer krijgen.

Wie trouw is aan z'n christenzijn zal sowieso het kruis ontmoeten. En dat is goed. Dit is niet negatief. Integendeel. Vaak zal het niet makkelijk zijn. Maar het is wel goed. En heilzaam. Voor jezelf, en in de diepte ook voor de samenleving.

Van belang is het niet veroordelend door het leven te gaan. Maar eerder stil biddend en vergevend. En ja, soms ook pratend. Het goede gesprek voeren, de discussie durven aangaan, getuigt van moed. Als we het steeds maar in de liefde van Christus doen. Dus onszelf nooit hoger achten dan de ander. Maar de ander altijd dienend benaderen, bereid hem of haar de voeten te wassen; altijd! En ook: de ander meedragen in je gebed; zeer belangrijk!

Het kruis opnemen en dragen heeft niets met heldhaftigheid te maken. We mogen deze weg ons ook niet toe-eigenen. Van belang is het deze weg te gaan 'in Christus', zodat Hij door onze kruisopname de ander, én onszelf, kan aanraken, en mét ons deze weg gaan. Christen zijn is leven in naam van Christus. Ook wanneer daarvoor een kruis moet worden opgenomen.

Laten we bidden

Vader,
mogen wij, verenigd met Christus,
bereid zijn het kruis te dragen
daar waar dit nodig is.
Ja, moge uw liefde zegevieren.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Veel zegen over deze nieuwe week,
kris

Reacties

  1. Ik bid vurig om VREDE en WIJSHEID voor al deze die nu op retraite gaan
    Zeker ook voor mijzelf !
    Dank U Vader !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het jongste kind in ons gezin was een meisje met het syndroom van Down. Wij hielden allemaal onbeschrijflijk veel van haar. Het was ons zonnetje in huis. Ik kan en wil niemand veroordelen die er anders over denkt maar door haar hebben wij heel veel liefde en vreugde ontvangen. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Proficiat, Kris, omdat u zulke voorbeelden aan durft te halen, voorbeelden van evangelische dingen die over ons echter het kruis brengen in deze wereld.
      Ook Roosje dank ik voor haar mooi getuigenis. Vele kinderen die andersvalide zijn, zijn vaak een zonnetje in huis. Moge de H. Geest dit vele mensen in overweging laten nemen, die op dergelijke manieren beproefd worden in hun leven. Het kruis is vaak ook een vreugde, als wij het tenminste met Gods hulp kunnen aanvaarden. Niemand wordt beproefd boven zijn of haar krachten; altijd ontvangen wij van de Heer kracht naar kruis.

      Verwijderen
  3. ik geloof dat er zoiets bestaat als 'de wet van behoud van lijden': als ik het lijden wat op mijn weg komt uit de weg ga, wegdruk, ontloop, dan zal het uiteindelijk terecht komen bij iemand wiens lijden het niet is maar die daarvan wel het slachtoffer zal zijn. zoals water altijd stroomt naar het laagste punt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten