zaterdag in de 7e paasweek

CHRISTUS PERSOONLIJK VOLGEN

Vandaag horen we Jezus tot Petrus over Johannes zeggen: ‘Wanneer Ik wil dat hij in leven blijft totdat Ik kom, is dat niet jouw zaak. Jij moet Mij volgen.’ 

Hier was het niet de zaak van Petrus om te weten wat de verdere weg en opdracht van Johannes zou worden naar de toekomst toe. Petrus moet zich daar, naar het woord van de Heer, niet druk om maken. Het enige wat hij moet doen is zelf Jezus volgen.

Ik denk dat vele ouders in deze valkuil terecht komen. Vanuit een goed bedoelde zorg voor hun kinderen hebben ze dikwijls een droom voor zoon- of dochterlief. In het beste geval wordt er samen nagegaan en beslist welke studierichting zij het beste kunnen volgen, zodat ze daarna dat werk kunnen verrichten dat hen ligt en dat ze aankunnen. Versta me niet verkeerd, daar is natuurlijk niets mis mee.

Maar gaan ouders ook het gesprek aan met hun dochter of zoon wat de wil van God zou kunnen zijn in hun leven? Het gesprek van de studiekeuze moet natuurlijk ook gebeuren, maar het gesprek over God ook. En het gesprek over de studiekeuze kan zelfs in het licht van het gesprek met God gebeuren. Je kan namelijk ook een studiekeuze aangaan vanuit het besef dat God wat wil met je leven. Maar daarvoor moet je dus de vraag naar wat Gods wil kan zijn in je leven betrekken in je studiekeuze.

Niet dat ouders moeten bepalen wat God wil voor hun kind (daar waarschuwt Jezus vandaag juist voor), maar ouders hebben, mijn inziens, wel de opdracht, en de roeping, het kind aan te zetten na te denken over Gods wil in zijn of haar leven, en wel zo dat de kinderen, de pubers, de jongvolwassenen, deze vraag met regelmaat ‘voorleggen’ aan God; in gebed, in de uitdrukkelijke vraag hier met de tijd duidelijkheid in te krijgen.

Morgen is het hoogfeest van Pinksteren. We gaan gedenken en vieren hoe de Geest neerdaalde op Maria en de leerlingen, en hoe die Geest ook aan ons is geschonken. Wie de heilige Geest mist, mist Gods trein. Laten we dát onze jongeren vandaag bijzonder toewensen: dat ze dragers mogen zijn van de Geest, dat ze zich met Hem mogen verbinden.

Laten we bidden

Heer God,
moge uw Geest werkzaam zijn
bij onze jonge ouders,
opdat zij als gezin biddend in het leven mogen staan;
geopend voor U
en de weg die U met hen wil gaan.
Wij bidden dit,
in Jezus’ naam.
Amen.

Reacties

  1. Wat goed, Kris, dat u ons vraagt om te bidden om de Pinkstergeest voor onze jonge mensen. Zij zijn de mensen van morgen. Ik denk dat onze ouders dat ook hebben gevraagd aan de Heer voor ons. Ik wil dat nu ook vragen in mijn gebed op deze vooravond van Pinksteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laten we zoals de foto weergeeft ELKAAR VAST HOUDEN !!!!!!I
    in geloof en overtuiging !!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. bij deze een pinkstergedicht, alvast voor morgen, maar het past zo mooi bij de foto met de handen van vandaag.

    om vuur

    we zaten in een kring en wachtten
    we wilden weten Gods geheim
    we zagen flakkerende verten
    de droom verging, ooit een te zijn

    niets leek ons nu nog waar of goed
    het schone scheen niet te bestaan
    beloften, staand en nooit verbroken
    in rook waren ze opgegaan

    toch werd er toen iets zacht gefluisterd
    een kier die plots de tocht toeliet
    of was het leegte die zich volzoog
    de stilte die zijn stem verhief

    een huiver trok door onze harten
    een onverwachte verre groet
    die smeulend smachten in ons wekte
    en wij ontbrandden aan haar gloed

    een ring van vuur dat waren wij
    rondom door God verlaten gaten
    en woorden stroomden toe
    uit dieper weten
    waaraan wij als bezeten
    al ons spreken gaven
    s r

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ‘En omdat we maar zwakke mensen zijn, helpt Gods Geest ons. Want we weten zelf niet goed wat en hoe we moeten bidden. Maar de Geest bidt Zelf voor ons met zuchten die niet in woorden zijn uit te spreken. En God, die weet wat er in het diepst van ons hart is, weet wat de Geest wil. Want wat de Geest voor de gelovigen bidt, is volgens de wil van God.’

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten