vrijdag in week 24 door het jaar
LOFZANG OP DE VROUW
Bron overweging: onbekend
Het evangelie van vandaag is een echte parel. En we mogen gerust ook zeggen dat het een soort lofzang is op een al te vaak vergeten groep. Vaak hebben we de indruk dat het evangelie een zaak van mannen is. Vrouwen komen er nauwelijks of slechts terloops aan te pas. Een zieke vrouw wordt wel eens genezen. Een vrouw wast de voeten van Jezus. Vrouwen volgen Hem en zijn vrienden en zorgen voor hen uit eigen middelen. Vrouwen staan onder het kruis. Ze staan overal achter of onder, maar zelden of nooit op het voorplan.
Grote rollen worden door mannen bezet. Apostelen en schriftgeleerden, een honderdman, een barmhartige Samaritaan of een goede herder. Dat Annas en Kàjafas, Herodes, Judas of Pilatus ook mannen waren, is hier helemaal geen troost. Maar zo ziet Jezus het niet. Op geen enkel moment. Want het evangelie is geen 'Guiness-book of records', waarin het om de grootste, de sterkste of de beste gaat, waarbij alleen prestatie of kwantiteit telt. Het is een levensboek waar geloof en vertrouwen, waar geduld en liefde, inzet en overgave, de echte kwaliteit en de ware talenten vormen.
En daar spelen vrouwen onvervreemd en onvervangbaar een glansrol. Een rol, waarbij veel mannen tot debutanten verbleken. Lucas begint er zijn evangelie al mee. De eerste persoon die we ontmoeten is Zacharias, een man, een priester. Stomweg valt hij al meteen door zijn rol. "Ge zult zwijgen en niet in staat zijn te spreken, omdat ge mijn woorden niet geloofd hebt."
Meteen daarop treden twee vrouwen op, Maria en Elisabet. In een feilloos duet, in een magnificat van puur geloof en zuivere overgave, brengen ze onze heilsgeschiedenis daadwerkelijk en definitief op gang. Ook wanneer het doek over het openbaar leven van Jezus opengaat en Hij nog even in de coulissen wil blijven, opdat Hij zijn uur nog niet gekomen acht, is het weer een vrouw, die, onweerstaanbaar zoals alleen moeders dat kunnen, Jezus tot handelen aanzet. "Doe maar wat Hij u zeggen zal." Zo maakte Jezus een begin met zijn tekenen.
Van het penninkje van de weduwe tot de kostelijke nadusbalsem van Maria te Betanië, van die onbevangen eerlijkheid van de vrouw aan de put van Jakob in Samaria tot het vindingrijk geloof van de Kananese met de kruimels die van tafel vallen, kunnen we, heel het leven van Jezus door, parel na parel opsteken tot een rozenkrans van vrouwelijke gebaren en gaven van geloof, liefde en toewijding.
En toen zijn uur echt gekomen was, een uur waarop ontrouw en verraad, waarop verloochening en vaandelvlucht ineens puur mannelijke begrippen werden, stond er ook weer die krans van vrouwelijke trouw, van meevoelen en meegaan ten einde toe. Een krans van vrouwen die Jezus vanaf Galilea waren gevolgd en Hem hadden gediend. Echte, levende en zuivere godsdienst van een al te vaak vergeten groep.
Laten we bidden
Heer,
geef ons een hart dat blij en fris,
eenvoudig en vol geloof,
ons hele zijn ertoe aanzet
U te volgen.
Dat wij op deze wijze,
in eenheid met U,
dragers en uitdragers mogen zijn
van uw Blijde Boodschap.
Amen.
Een mooie vrijdag voor ieder van u.
kris
Jezus sprak als 'iemand met gezag', 'vastberaden' ging Hij naar Jeruzalem... Op veel plaatsen is Hij de duidelijke vertolking van een 'mannelijke' leidsman over al zijn volgelingen. Maar die zo prachtige lofzang op de vrouw als commentaar op het evangelie van vandaag, daarin zitten ook heel wat 'vrouwelijke' kanten die we bij Jezus aantreffen : zijn mededogen, zijn trouw, zijn empathie, zijn tranen bij de dood van zijn vriend Lazarus, zijn medelijden met de menigte die honger heeft of die als schapen zonder herder zijn. Vandaag maakt het me - als vrouw - wel heel blij dat de vrouwen eens in de kijker gezet worden en met hun vele kwaliteiten even op de voorgrond mogen staan. En als ik straks weer stilletjes zonder veel tamtam mijn taak opneem, ook dan ben ik weer in het goede gezelschap van Jezus die zich in gebed 'terugtrok' om bij Zijn Vader te zijn.
BeantwoordenVerwijderenPleidooi om vrouwen priester te wijden,?
VerwijderenHad de Kerk er geen mannenbastion van gemaakt dan was alles veel zachter en opener geweest.
BeantwoordenVerwijderenMannenbastion? Wat bedoel je daarmee?
VerwijderenJezus had ook een vrouwelijke kant.
BeantwoordenVerwijderenvandaag extra aandacht voor maria magdalena, de apostel der apostelen.
BeantwoordenVerwijderenMaria, waar bleef je?
je was eens in een ver verleden,
jouw stem steeds weer en meer vervormd
door ieders eigen horend heden.
die ene die je was, de velen
waarachter jij nu lijkt verdwenen.
ik denk jou soms terug te vinden in
de zachtste vrouwenhanden,
het weten van het wijste meisje,
de ogen van de diepste ziel.
toch ben jij er dan altijd niet,
al heb ik je vermoed soms even
als schaduw van mijn ijdel streven
om hem die jou het meest beminde
als heilig wezen na te leven.
hoe graag hield ik jou vast,
maar ‘laat me los’ dat was
wat hij jou leerde vragen.
daarin ging jij mij lijdend voor:
de pijn van het gemis
als liefdeskruis te dragen.
De bijbel is een archaïsch mannelijk boek, maar daarom niet negatief.
BeantwoordenVerwijderenGoed nieuws voor de vrouwen: je kan altijd nog kerklerares worden
BeantwoordenVerwijderen