zondag 26 door het jaar - A

UW WIL GESCHIEDE

Onderstaande overweging is van de hand van Vincenzo Paglia (voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven en spiritueel raadgever van de gemeenschap Sant'Egidio), ontleend aan het boek 'Het Woord van God elke dag - 2023', uitgegeven bij Halewijn.

Jezus keert terug naar de tempel, waar Hij de dag tevoren de verkopers en de geldwisselaars had verjaagd en veel zieken had genezen die tot Hem waren gekomen. De hogepriesters en de oudsten van het volk komen Hem ondervragen met welke bevoegdheid Hij dat deed. Zij hadden immers gezag over de tempel. Jezus beantwoordt hun vraag niet rechtstreeks en vraagt op zijn beurt dat zij Hem zeggen met welk gezag de Doper doopte. Op deze vraag van Jezus weten zij niet te antwoorden en uit vrees voor de reactie van het volk zeggen ze: "We weten het niet".

Jezus vertelt daarop de korte gelijkenis die we vandaag horen, die van een vader die zijn twee zonen vraagt om in de wijngaard te gaan werken. De eerste zegt dat hij er geen zin in heeft, maar gaat toch; de tweede daarentegen zegt dat hij zal gaan, maar gaat dan niet. 'Wie van de twee heeft nu de wil van zijn vader gedaan?', vraagt Jezus aan zijn gesprekspartners. Zij kunnen alleen maar antwoorden: 'De eerste'. Het is het enige mogelijke antwoord.

Dan keert Jezus de zaken totaal onverwacht om. Hij richt zich tot de hogepriesters en de oudsten van het volk - juist op grond van hun antwoord - en zegt tot hen: 'Tollenaars en de hoeren zullen het koninkrijk van God eerder binnengaan dan u'. Dat zijn harde woorden voor de toehoorders, maar ze weerspiegelen perfect wat er voor hun ogen gebeurt: de prostituees en zondaars stromen inderdaad naar Jezus toe om Hem te horen, zijn luisteren met enthousiasme naar Hem, zij nemen zijn woorden serieus, zijn laten zich raken door zijn liefde en aanvaarden zijn vergeving, en velen volgden Hem.

Het zijn mensen die zich niet schamen om Hem om hulp te vragen, zij doen zich niet anders voor dan ze zijn, zij gaan niet in verdediging door zich te beroepen op hun verdiensten, zijn praten zichzelf niet goed. Zij tonen berouw en bekeren zich. Het evangelie is echt goed nieuws voor hen, het verandert hun leven.

Zo is het voor iedereen - en ook voor ons - die zijn hart laat raken door het woord van de Vader die vraagt om in de wijngaard te werken. Wij komen tot geloof als we het evangelie welkom heten. Wie er met geloof - in overgave - naar luistert, zegt niet langer neen zoals de eerste zoon en bekeert zich. Hij verlaat zijn eigen weg en slaat de weg van de wijngaard in. Dat vragen wij de Heer elke dag in het Onze Vader: "Uw wil geschiede'. Juist, 'geschiede', en niet alleen maar met de mond verkondigd.

Laten we bidden

Heer Jezus, goede Broer,
mogen wij ons met de Geest verbinden
die ons tot nederige mensen zal maken
die inzien dat ook wij
uw Woord nodig hebben
dat de genade in zich draagt
ons aan U te schenken.
Moge zo ons ja een werkelijk ja worden,
een ja geworteld in uw ja tot de Vader.
Om deze genade bidden wij U,
vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Een mooie verrijzenisdag voor ieder van u.
Van harte, kris

Reacties

  1. Vroeg of laat komen wij in de rij van de zondaars te staan. Wij begonnen edelmoedig, wij zeiden 'ja', maar wij faalden in onze edelmoedigheid. God beschikt het zelfs zo dat wij op een dag, zonder het te weten, niets meer hebben om groot op te gaan. We kunnen alleen nog hopen op Zijn barmhartigheid. Wij dachten dat wij beter waren dan zij die 'neen' zegden, maar ook ons 'ja' werd een 'neen'. Zo komen wij bij hen die 'neen' zegden, maar spijt kregen van dat 'neen' en toch naar Gods wijngaard gingen. Zo bij een Zacheüs, de tollenaar, een Maria Magdalena, de zondares en bij die wondere onbekende die wij de goede moordenaar noemen. Zij gingen binnen door de deur van het berouw. Dat is ook de enige weg tot het heil. We hebben nood aan een Redder en die krijgen we ook in Jezus. In al onze onmacht tilt Hij ons op tot bij de Vader. Dat is trouwens de kleine weg, die de H. Theresia die we vandaag vieren, voorhoudt. We mogen ons als een kleine baby weten die pas begint te lopen. We komen aan de trap, want moeder is boven. Wij kunnen uit onszelf die trap niet op. Maar moeder hoort ons huilen en komt de trap af om ons in haar armen naar boven te dragen. Zo is God. Door de deur van het berouw komen we bij Hem, niet anders...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welkom priester Daniel. Ik hoop dat uw inzet vruchten mag dragen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is mij niet gelukt om hier wat opkuiswerk te doen. Ben te anoniem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 🧐 wat zegt u, 🤔🥴

      Verwijderen
    2. Lees gewoon wat er staat

      Verwijderen
    3. Met uw 3 gezichten zie ik al wat uit uw mond komt en u bezoedeld. Gelieve dit al op te kuisen aub

      Verwijderen
  4. Jawel inzien dat we 'vallen' ,maar toch altijd weer opkrabbelen ZIJN Hand terug vasthoudend ! Vergeven en vergiffenis vragen steeds weer !
    Groeien naar liefde zonder angst en ik zucht !
    Zo worden we soms zo gelukkig ...zelfs in moeilijke momenten en tijden ... in ZIJN LIEFDE !
    Laten wij voor elkaar bidden dat we uitroepen "Naar Wie zouden we gaan (aan wie gehoorzamen)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De ander hoger achten dan uzelf. Wat als het uw vijand is?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten