zondag 22 door het jaar - A

JE LEVEN VERLIEZEN OM HET TE VINDEN

De overweging van vandaag is ontleend aan Vincenzo Paglia uit 'Het Woord van God elke dag - 2023', uitgegeven bij Halewijn/Sant'Egidio.
Het gebed is ontleend aan het Romeins Missaal eigen aan deze zondag.

Voor Jezus breekt een beslissend uur aan: Vanaf die tijd begon Jezus zijn leerlingen duidelijk te maken dat Hij naar Jeruzalem moest gaan. Jezus kondigt voor het eerst zijn lijden aan de leerlingen aan. Hij moest 'veel lijden' tot Hij ter dood gebracht zou worden, maar Hij zou de 'derde dag' verrijzen.

Jezus weet goed hoe moeilijk het is om het mysterie van zijn dood en verrijzenis te aanvaarden en te begrijpen, maar Hij kan het niet verborgen houden voor zijn leerlingen. Zij begrijpen het echter niet. Meer nog, zij verzetten zich ertegen. ‘God verhoede het, Heer! Dat zal U zeker niet gebeuren,' zegt Petrus. Jezus antwoordt streng: ‘Ga terug, Satan, achter Mij! Je bent een valstrik voor Me. Je denkt niet aan wat God wil, maar alleen aan wat mensen willen.’ Al in de woestijn wilde Satan Jezus van zijn zending afbrengen, net zoals Petrus nu doet. Voor Jezus is gehoorzaamheid aan de Vader de zin van zijn leven.

‘Wie achter Mij aan wil komen ...' betekent: ga Mij opnieuw volgen, begin opnieuw te luisteren naar mijn woorden, ga opnieuw begrijpen en gehoorzamen. En om deze woorden kracht bij te zetten zegt Hij tegen zijn leerlingen: ‘... moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en Mij volgen.' Jezus volgen betekent afstand nemen van de slavernij van onze tradities, onze gewoontes, onze luidheid en onze hoogmoed.

Nu we vandaag zien dat zovelen zich laten verleiden door geweld en wreedheid, is het nog dringender om Jezus en zijn evangelie te volgen. Dat is ook de boodschap die vervat is in de woorden van de profeet Jeremia: 'Heer, U hebt mij verleid, en ik ben bezweken, U was te sterk voor mij en hebt mij in uw greep gekregen.' Je laten verleiden door het evangelie betekent je laten leiden door de Heer.

Petrus moet Jezus opnieuw volgen, zoals hij die dag deed aan de oevers van het meer van Galilea. Onze redding ligt niet in wat wij bezitten, maar in de vernieuwing van ons hart en onze geest volgens de woorden van het evangelie. Jezus legt het uit: 'Wat heeft een mens eraan de hele wereld te winnen als dat ten koste gaat van zijn leven?' Je brengt jezelf inderdaad schade toe als je slaaf van jezelf wordt. Paulus waarschuwt ons: 'U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar u veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is.' 

Het evangelie nodigt ons uit om opnieuw naar Gods woord te luisteren. Dan zullen wij de betekenis ontdekken van Jezus' woorden: 'Ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het behouden.' Dan zullen we vaststellen dat wij een kostbare liefde in ons dragen die het leven van velen vredevoller en rechtvaardiger kan maken.

Laten we bidden

Vader,
in het lijden en de kruisdood van uw Zoon
hebt U ons geopenbaard dat er een leven is,
de moeite waard om voor te sterven.
Spreek tot ons uw woord
en laat het oplaaien als een vuur;
dat wij ons niet laten leiden door eigenbelang
maar in staat zijn uit te maken wat U wil.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U leeft en heerst
in de eenheid van de heilige Geest,
God, door de eeuwen der eeuwen.

Amen.

Een zonnige zondag voor ieder van u.
Met een hartelijke groet,
kris

Reacties

  1. goede God, geef mij de kracht en het vertrouwen om af te zien van mijn wil, omwille van de Uwe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is ook mijn gebed Stefan !
      Een jongeman uit onze parochie ,na te hebben deelgenomen aan de WJD ,herhaalde de oproep van onze Paus !
      "WEES NIET BANG ,LAAT CHRISTUS IN JE HART SCHIJNEN !!!"

      Verwijderen

Een reactie posten