zaterdag in week 21 door het jaar

ANTWOORDEN
Mt 25, 14-30

Vandaag lezen we de bekende parabel over de talenten. Al mijmerend over dit verhaal met ‘slechte afloop’ voor de derde persoon die niets met zijn ene talent gedaan had, wil ik achterhalen wat er met dit verhaal bedoeld kan zijn. Het brengt me twee woorden in mijn gedachten. Het ene woord is Angst, en het andere woord is Antwoorden. Tussen die twee woorden loopt een spanningsveld.

Als we woorden uit de Bijbel beluisteren, dan wordt er vele, vele keren gezegd dat we niet bang behoeven te zijn. Het zijn altijd geruststellende woorden. Meestal in situaties waarin het menselijk is om wel bang te zijn. Zelfs Maria had het nodig om gerustgesteld te worden. Als Maria het zelfs nodig had, dan wij zeker.

De derde man die één talent had was bang. Dat bleek pas achteraf toen de Heer terugkwam. De man geeft dit ook toe als de heer thuiskomt. Hij wist namelijk dat deze streng was. De derde man dacht slim te zijn door voorzorgsmaatregelen te nemen. Stel dat hij van dat ene talent niets meer overgehouden zou hebben, wat zou de Heer dan met hem doen?

Angst is een slechte raadgever. Angst is een menselijk gebeuren, en soms niet tegen te houden. In de Bijbel wordt er over God gesproken als over iemand waarvoor je nooit bang hoeft te zijn (al is dat in vroeger tijden, - en hier en daar nog steeds – wel gepredikt).

Waar het in het verhaal van vandaag om gaat is, dat we op de uitnodiging om een bepaalde taak te vervullen, antwoord mogen geven naar vermogen. Hoe schitterend is het te lezen dat de heer heel goed weet ‘wie wat’ aankan, de een meer dan de ander. Ieder naar de gaven die hij of zij ontvangen heeft. Niemand wordt overvraagd.
Angst blokkeert ons, angst zet ons op slot, angst houdt de levende beweging krampachtig tegen, laat die niet vrij uitstromen.

Antwoorden is een werkwoord. Om meer grip te krijgen op de acties die van ons gevraagd worden, zouden we van heel veel zelfstandige naamwoorden in de Bijbel werkwoorden kunnen maken. Dan zouden we nog beter begrijpen waar het om gaat: werken aan opdrachten die we gekregen hebben met de gratis bijgeleverde talenten in de juiste maat. Wij mogen immers medewerkers zijn van de God die mede via ons, zichtbaar mag worden.

De bange man had een verkeerd beeld van de heer. Als we in de heer uit het verhaal ónze Heer zouden willen zien, dan hoeven we helemaal nooit bang te zijn.

Zijn we zelf weleens bang? En levert dat wat op? Soms is het goed om je angst te onderkennen. Naar de angst kijken kan geen kwaad. Waar komt onze angst vandaan? Angst moet je wel serieus nemen als daar reden voor is, maar je moet je er niet door laten beheersen. Angst ontneemt je je eigen kracht. De derde man had zich laten bepalen door de angst voor de heer en bleef zijn antwoord schuldig.

Zijn er momenten in je leven geweest waarin je bang voor ‘onze Heer’ was?

We kunnen nooit te veel vertrouwen hebben als we ons keren naar Hem die puur liefde en barmhartigheid is. Lukt het niet om van de angst af te komen, dan mag ons ‘antwoord’ een vraag worden om erin geholpen te worden die angst te overwinnen. Dit gebed wordt zeker verhoord.

Laten we bidden

Goede God en Vader,
wij leggen ons leven in uw hand.
Wij vragen U met de psalmist
om ons te antwoorden als wij in nood zijn,
als we ongerust zijn over dingen in ons leven,
of de levens van onze dierbaren,
of de toestand van de aarde,
of over het kwaad en het geweld
dat nooit lijkt te eindigen.
‘Wees niet bang’ zegt U.
Moge ons antwoord zijn,
volledige overgave en alertheid
om samen met U,
te werken aan rust en vrede.
Dit vragen we U door Uw Zoon
die als Redder onder ons is komen wonen.
Amen

Dag beste mensen, wees niet bang!
Ricky Rieter

Reacties

  1. Ic bin ute gegaen, hi,....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik blijf het een onbegrijpelijk gedeelte vinden. Kon die man zijn angst wel overwinnen? Ondanks jouw uitleg Ricky, waarvoor dank, had ik niet zo’n hard besluit verwacht. Wat had ikzelf gedaan? Zou het niet tegen de naastenliefde zijn als ik zo met iemand omging? Ik weet het niet maar ik zou mij er niet goed bij voelen. Roosje 🌹

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je reactie Roosje. Soms zijn de verhalen heel hard, om duidelijk te zijn. Dingen moeten overkomen, en begrepen worden. Het is dan ook een voorbeeldverhaal, een gelijkenis om duidelijk te maken dat je moet werken met je talenten: een leerverhaal. Ik denk dat Jezus zelf niet zo hard om zou gaan als hij zo'n concrete situatie meemaakte.
      Helpt dit een beetje?

      Verwijderen
  3. ZIJN schepping beheren!!! Dat wil zeggen voor ALLES zorg dragen !!!::mensen ,dieren dingen !!!! ZIJN SCHEPPING !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tis een schier ONMOGELIJKE taak !!!! Die we hebben als Christen krijgen!!!! We zouden n.l.als Christus moeten leven EN sterven !!! Hji is ook mens geworden !!!!ONS voorbeeld !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het evangelie van vandaag gaat over de liefde. Dit is de enige juiste interpretatie....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, het talent van de liefde voor God en de naaste. Eerste en tweede gebod. Daar moet mee gewerkt worden...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten