dinsdag in week 13 door het jaar

EN HET MEER KWAM GEHEEL TOT RUST
(bij Mt 8, 23-27)

Beste mensen, vandaag lezen we weer het verhaal  over de storm op het meer, zoals kort geleden door Marcus beschreven is, nu door Matteüs. Het is boeiend om de verhalen met elkaar te vergelijken. Marcus  gebruikt meer woorden. Matteüs heeft het deels van hem overgenomen. In grote lijnen brengen ze dezelfde boodschap: een hevige storm, intense angst, bijna paniek, en een rustig slapende Jezus die, nadat Hij wakker gemaakt is, te hulp komt. Jezus stilt de storm, en heeft ook nog een boodschap voor de apostelen.

Marcus voegt er nog de bijzondere, voor mij komische, aanvulling aan toe, namelijk dat Jezus op een kussen slaapt.  Daarop valt Hij zeker dieper in slaap. Ik weet niet waarom Matteüs dat weggelaten heeft. Wij kennen het karakter van de twee schrijvers niet, we kennen ook hun begaafdheid niet om een verhaal een extra accent te geven, een duwtje in de rug om te begrijpen wat ermee bedoelt kan zijn. Je zou je dus af kunnen vragen welke functie dat kussen heeft. Kussens komen in de Bijbel verder niet voor.
(Uiteraard hebben we hier ook te maken met het verschil tussen het originele verhaal, en een overgenomen verhaal).

Wat mij het meeste treft in beide verhalen is de tegenstelling tussen de hevige storm en de slapende Jezus. Er is blijkbaar geen onrust in hem, al zal Hij misschien wel weten dat Hemzelf ook hevige stormen te wachten staan. Beide evangelisten zeggen, na het stillen van de storm: En het meer kwam geheel tot rust.

Er zit een diepe symboliek in dit verhaal. Eigenlijk zou je die zelf mogen ontdekken. Dat kan voor iedereen anders zijn. We zijn allemaal verschillend, en onze stormen en levenservaring zijn uniek voor ieder mens.

Wat ik in dit verhaal ervaar, is dat, indien je leeft in verbondenheid met Jezus, je altijd mag ‘slapen,’ (al of niet op een kussen),

Vast ken je het verhaal van de boer die gaat slapen als hij zijn werk gedaan heeft. Het zaaigoed ligt in de aarde, het wordt nacht en het groeien komt vanzelf. De boer weet uit jarenlange ervaring, dat er dingen zijn die wijzelf los moeten laten, om vruchtbaar te láten worden.

De stormen horen bij onze levens.

Maar, als er zorgen zijn of pijnlijke, bijna niet op te lossen zaken, dan liggen we daar ‘s nachts juist vaak wakker van. Dat overkomt mij ook. We kunnen dan proberen om dit verhaal voor de geest te halen. Zoek dan een plekje op in de boot, bij Hem in de buurt. Stel je open voor zijn rust.  Hij was de rust zelf, terwijl hij wist wat hem te wachten stond. Geef je probleem uit handen. Leg het in zijn hart. Hij kent onze angsten en kan ook jouw stormen tot stilstand brengen, maar pas als zijn uur gekomen is. Vertrouw erop. Daar roept dit verhaal je toe op. Hij is dichtbij, altijd, en juist als je ‘slaapt.’

Laten we bidden

Goede Vader,
Als alles duister is,
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft,
een vuur dat nooit meer dooft.
Als alles duister is,
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft,
een vuur dat nooit meer dooft.
Dit vragen wij U, door Jezus, Uw Zoon,
die zelf ons  Licht geworden is.
Amen

Beste mensen, slapend of wakend, alles op zijn tijd, wens ik jullie goed werkende antennes toe voor deze nieuwe dag in verbinding met Hem. Wees zo ook licht van Licht voor anderen.
Ricky


Suggesties voor deze dag

Neem op verschillende momenten van je dag rust, op welke manier dan ook. In een stoel, op de knieën, in bed, in een naburige kerk of kapel, of buiten in de natuur. Beleef je eigen storm, neem waar wat er in jezelf gebeurt.

Indien je  het lied  uit het gebed kent (Als alles duister is), laat het dan resoneren in  je binnenste, of zing het voluit. Komt het ‘meer’ ook een beetje tot rust in jezelf?

Reacties

  1. De slapende Jezus en de angstige apostelen... in de Hof van Olijven net het omgekeerde : daar is Jezus angstig net voor zijn lijdensweg begint en daar slapen de apostelen... De dringende vraag van Jezus aan zijn apostelen is dan : waakt (blijf wakker) en bidt. Dat is een advies dat bij de ergste stormen in ons eigen leven of ook bij de grote wereldcrisissen van tel blijft. Waak en bid. En ja soms lijkt het wel of Jezus ons niet hoort, niet ziet, niet ingrijpt... hij slaapt... Dan denk ik aan de H. Monica die zolang heeft gebeden voor de bekering van haar zoon Augustinus. Ook zij zal allicht gedacht hebben dat Jezus in slaap lag, al dan niet op een kussen... Als de grote en kleine stormen in mijn leven opduiken, dan probeer ik tenminste trouw te zijn aan het gebed en zo een poging te doen om de slapende Jezus aan zijn mouw te trekken, Hem wakker te maken in het grote vertrouwen dat Hij uiteindelijk alle stormen stilt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anoniem, Elk verhaal heeft eigen omstandigheden die heel verschillend zijn. De Hof van olijven is een ander verhaal dan de storm op het meer. De Hof van olijven was de plek waar gewaakt zou moeten worden. Bij de storm op het meer wijst Jezus de leerlingen terecht dat ze, door hun angst (die natuurlijk is, ik zou ook bang zijn) niet genoeg geloof hebben gehad in Hem. Hij die zo rustig sliep, gaf als het ware het voorbeeld van rust in hun grote nood. Als wij in diepe problemen zitten, zou ontspanning en loslaten en jezelf toevertrouwen aan de altijd nabije God, een goede weg kunnen zijn. Dat lees ik in dit stukje evangelie. Het is een heel moeilijke levensopdracht, dat zeker.

      Verwijderen
  2. "Dank ,dank de Heer "om jou Ricky(hopelijk gaat het beter met jouw gezondheid )
    en anoniem van 7.07!
    Ook ik geloof ,aangeraakt door Christus ,dat hij in de storm van ons en mijn leven dicht bij ons is ! Angst en zelfzucht verhinderen deze rust !
    En ja in gebed, meditatie en Eucharistie hervinden we Rust en Geloof dat Hij altijd dicht bij ons én in ons lééft !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar, als er zorgen zijn of pijnlijke, bijna niet op te lossen zaken, dan liggen we daar ‘s nachts juist vaak wakker van. Dat overkomt mij ook. We kunnen dan proberen om dit verhaal voor de geest te halen. Zoek dan een plekje op in de boot, bij Hem in de buurt. Stel je open voor zijn rust. Hij was de rust zelf, terwijl hij wist wat hem te wachten stond. Geef je probleem uit handen. Leg het in zijn hart. Hij kent onze angsten en kan ook jouw stormen tot stilstand brengen, maar pas als zijn uur gekomen is. Vertrouw erop. Daar roept dit verhaal je toe op. Hij is dichtbij, altijd, en juist als je ‘slaapt.’ mooi, hopelijk kunnen we het

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De kracht van het gebed doet wonderen, nog altijd... wel geduldig afwachten en hopen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De boodschap van vandaag is helder en gevat: wat er ook gebeurt, hoe men zich ook voelt, de Heer zegt: Ik ben altijd bij je. En Hij spreekt met goddelijk gezag. Een langere preek hoeft niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hier vind je een mooi filmpje van de oorspronkelijke taizé-versie van 'als alles duister is' : https://www.youtube.com/watch?v=mLZCPlVCw2k&ab_channel=Andr%C3%A9Play

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is de Nederlandse versie.
      https://open.spotify.com/track/2cx1Pc08AG6i5LzK3uaqIm?si=vkOodSowSg20P-3d7P7NAw

      Verwijderen
  7. We zijn nooit alleen, God is er altijd

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten