woensdag in week 16 door het jaar

BEN IK BESCHIKBAAR ?
(Bij Jer 1, 4-10)

In het boek Jeremia zijn we vandaag getuige van een mooi en intiem moment tussen God en de profeet. God onthult zijn plan voor Jeremia's leven en roept hem tot profeet. Jeremia voelt zich klein en onwaardig, niet in staat om de zware taak die voor hem ligt te volbrengen. Hij roept uit: 'Nee, Heer, mijn God! Ik kan het woord niet voeren, ik ben te jong.'

Dit gevoel van ontoereikendheid is iets waar we allemaal wel eens mee worstelen. We voelen ons vaak te jong, te oud, te onervaren of simpelweg niet bekwaam genoeg om de taken die God voor ons heeft, uit te voeren. We twijfelen aan onze capaciteiten en zijn geneigd te denken dat Gods roeping aan ons misschien beter gericht zou kunnen zijn aan iemand anders.

Maar Gods antwoord aan Jeremia is ook een antwoord aan ons allen: 'Zeg niet: Ik ben te jong. Richt je tot iedereen naar wie Ik je zend en zeg alles wat Ik je opdraag. Wees voor niemand bang, want Ik zal je terzijde staan en je redden.'

Deze woorden roepen ons op tot nederigheid. We hoeven er namelijk niet van uit te gaan dat alles van ons afhangt, maar we mogen vertrouwen op de genade van God die in ons werkzaam wil zijn. God wacht op het moment dat we onze kleinheid aan Hem toevertrouwen. Juist dan, door onze zwakheid en onvermogen heen, zal Hij zijn kracht tonen.

Het komt erop neer dat wij ons kleine 'ja' leggen in het grote 'ja' van de Heer. Wanneer wij ons openstellen voor Gods' werkzaamheid door ons heen, kunnen wij erop vertrouwen dat Hij ons de woorden, moed en kracht zal geven die we nodig hebben.

God vraagt niet van ons om perfect te zijn, maar wel om bereid te zijn. Hij vraagt om onze beschikbaarheid, niet om onze bekwaamheid.

Zo worden wij als christenen geroepen om getuigen te zijn van Gods grote daden. Dit betekent niet dat we allemaal profeten moeten zijn zoals Jeremia, maar wel dat we in ons dagelijks leven Gods liefde en waarheid uitdragen. Dit kan in kleine, alledaagse momenten gebeuren - in hoe we onze naasten liefhebben, in hoe we rechtvaardigheid nastreven en in hoe we hoop brengen in de wereld.

Laten wij geen angst hebben om 'ja' te zeggen tegen God. Laten we vertrouwen op zijn genade die door ons heen werkt. De Heer kan ons klein en schuchter 'ja' gebruiken om Gods wil te volbrengen en zijn koninkrijk te laten groeien.

Laten we bidden

Goede God,
dank U dat U ons roept,
ondanks onze gevoelens
van onwaardigheid en ontoereikendheid.
Help ons om te vertrouwen op uw genade.
Geef ons de bereidheid uw liefde uit te dragen
in ons dagelijks leven.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, graag wens ik je een gezegende dag toe vol openheid en vertrouwen.
Genegen, kris


Om mee op weg te gaan

Voel je jezelf soms klein, of onwaardig? Bid eenvoudig dat God je mag vervullen met zijn genade, opdat Hij je kracht moge zijn in het volbrengen waartoe Hij je roept.

Reacties

  1. Gisteren vroeg een anonieme blogger naar het gebed dat Ricky aanhaalde in haar overweging.
    Ik plaats het nog even vandaag, moest die blogger vandaag de blog bezoeken. Hier komt het:

    Groei Jezus, groei in mij,
    in mijn geest, in mijn hart
    in mijn verbeelding, in mijn zintuigen.
    Groei in mij met Uw zachtheid,
    Uw reinheid, Uw ootmoed,
    Uw geduld, Uw ijver, Uw liefde.
    Groei er met Uw genade, Uw licht,
    Uw vrede en Uw kruis,
    met Uw vriendschap en Uw trouw,
    met Uw zelfverloochening
    en Uw offerliefde.
    Groei er tot de volle wasdom,
    groei er evenals te Nazareth
    voor God en de mensen
    tot verheerlijking van Uw Vader,
    tot meerdere eer van God!

    P. Olivaint SJ (1871 overleden)

    Met een hartelijke groet, ook van Ricky.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel veel dank Kris voor het delen van dit rijk gebed. Ik heb het zojuist uitgeprint, zodat ik het elke dag bij de hand heb en kan bidden. Welgemeende groeten terug, ook aan Ricky.
      A propos, ik bezoek elke dag het bijbelcitaat. Het is té waardevol om het zelfs voor één dag over te slaan! Ik bewonder en dank jullie beiden voor het vele werk dat vele vruchten voortbrengt 🕊

      Verwijderen
  2. Dankjulliewel voor de rijke overwegingen!!!
    In de vroege ochtend, elke dag " vitamientjes "
    Elke dag het in me opnemen en m’n best doen het uit te dragen .... bidden dat ook zeker mijn kinderen met hun gezinnetjes zich openstellen en dat Hij zijn inwoning mag krijgen in hun harten.
    God geef het - Goddank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dicht bij de Bron blijven houdt het hart op de juiste plaats, daar voelen we roeping en mogen we vol vertrouwen rekenen op Gods nabijheid, op troost en volharding. Amen.

      Verwijderen
  3. Zo hartelijk dank !
    Heer naar wie zouden wij gaan ?
    JIJ hebt Woorden van 'Eeuwig Leven !
    ik ben al oud en nog moet ik leren zonder angst noch zelfzucht te leven !
    Als het mij soms lukt te vragen "spreek door mij Heer... dàn overspoelt mij een grote vrede en vreugde !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten